• 瀏覽: 5,043
  • 回覆: 130
+3
用人不疑

疑人不用

引用:
原帖由 billyfung11 於 2020-6-8 09:51 AM 發表

唔駛啦,香港11月已經搞左
黎緊9月,香港人會再贏一場
自欺欺人
點夠中央鬥

引用:
原帖由 Gordon3 於 2020-6-7 09:31 PM 發表
公務員事務局局長聶德權今日出席民建聯「強化管治尋找出路」圓桌會議時,強調公務員有國家及特區兩重身份,既是特區政府的公務員,在一國兩制下,同樣...

香港公務員現在還要效忠國家, 下一次可能出人民幣同減人工。隨時隨地國內公務員調職香港

新聞來源連結:
http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1790104/ ...
九七年之前都有公務員官式上內地各省市考察及交流吓,部門與部門之間交流心得,你咁低級,根本唔知。

九七年前效忠港英政府,九七年後效忠中港政府

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-6-7 10:03 PM 發表

內地公務員都係有樓有車有各種生活津貼, 住的地方成千呎兩廳四房, 一年有2個黃金周加1個春節長假期去外國旅遊shopping.
重有筆大退休金

至少公務員唔應該違犯基本法,即使23條立唔成,但已經係基本法內容,公務員本責係維護一國兩制同基本法

我衷心建議大家維護全盤基本法,香港獨特地位係好着數,後生個批要嘗試接觸下內地,其實雖然我哋勁人未必夠內地多,但我哋嘅機制令我哋贏在起步線,張身份證、免簽自由出入境,係好大優勢,雖然現在已不及當年,但仍然係優勢。

內地有好有唔好,但唔至於你為咗以往一d黑歷史推翻佢,每個政權都有黑歷史,但現在中國帶住14億搵食,終究都從調配財產照顧到最窮果批,睇covid 19中央政府都係放棄經濟考慮全面救人為先,點解仲要搞佢嘅制度?其他國家制度就係好?今時今日我都好懷疑了

引用:
原帖由 Homoerectus 於 2020-6-8 08:23 AM 發表
聶德權你條仆街 食碗面反碗底
香港人養晒你班公務員,唔係共產黨呀!

港英公務員又關共產黨乜事?
香港所有架構都係港英政府創立
包括香港大學,公立醫院,學校,法庭。。。
共產黨同奴才係度坐享其成食盡香港人嘅福利
仲要成日係度指手劃腳搞搞震,香港今日嘅亂局
全部都係共產黨及其奴才製造出嚟 ...
你話班曱甴係共奴?

引用:
原帖由 herojim 於 2020-6-8 09:24 AM 發表

咁好似上面咁打政府工又反政府咩玩法呢?
我唔反政府,更不會犯法,但我不會效忠淋病,主因係牠在過去一年,對黑暴破壞的無能軟弱,香港係一哥救回的,絕不是淋病。

引用:
原帖由 阿妮呢 於 2020-6-8 11:09 AM 發表

我唔反政府,更不會犯法,但我不會效忠淋病,主因係牠在過去一年,對黑暴破壞的無能軟弱,香港係一哥救回的,絕不是淋病。
你依句我buy

政府工都係份工,跟order做嘢係理所當然的,唔順嘅當然可以辭職,香港有自由的。

引用:
原帖由 阿妮呢 於 2020-6-8 11:09 AM 發表

因為佢是曲線黃。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]