• 瀏覽: 2,069
  • 回覆: 17
最近內地都有報道話權鬥越演越烈。

一方面李克強話全國6億人收入得1000蚊,
老百姓搵唔到吃,支持搞地攤經濟學。

另一方面習近平話中國已全面奔向小康,
人均GDP達到10000美元。美元

環球時報同人民日報等官媒亦都紛紛和應,
隻字不再提地攤經濟,甚至話喺北京擺
攤係犯法。

表面睇習近平同一班政治局常委大權在握,
可以為所欲為。但實際上如何執行都係夠
李克強同其他副總理。劉鶴作為代表去美國
談判就係一個例子。所以好多人唔明白其實
總理個位重要過國家主席。主席只係負責人事任命及作重要決策時簽個名。

去了解下內地啲政治架構先啦。好易揾上國務院網站。

引用:
原帖由 火燎森 於 2020-6-7 06:38 PM 發表
最近內地都有報道話權鬥越演越烈。

一方面李克強話全國6億人收入得1000蚊,
老百姓搵唔到吃,支持搞地攤經濟學。

另一方面習近平話中國已全面奔向小康,
人均GDP達到10000美元。美元

環球時報同人民日報等官媒亦都紛紛和應,
隻字不再提地攤經濟,甚至話喺北京擺
攤係犯法。

表面睇習近平同一班政治局常委大權在握,
可以為所欲為。但實際上如何執行都係夠
李克強同其 ...
火燎森,你是不是有精神病,
你根本對內地的基本政治制度一無所知,
對經濟概念也一無所知,
天天出來冒傻氣,丟人現眼,找罵,
你是不是傻逼啊?
你學歷太低了,文化水平太低了,懂不?

引用:
原帖由 後不見來者 於 2020-6-8 03:46 AM 發表

火燎森,你是不是有精神病,
你根本對內地的基本政治制度一無所知,
對經濟概念也一無所知,
天天出來冒傻氣,丟人現眼,找罵,
你是不是傻逼啊?
你學歷太低了,文化水平太低了,懂不? ...
沒班上了?大陸佬

引用:
原帖由 火燎森 於 2020-6-8 12:46 PM 發表

沒班上了?大陸佬
你還住劏房呢?港燦
請問,你為什么這么傻逼?

引用:
原帖由 後不見來者 於 2020-6-8 05:04 PM 發表

你還住劏房呢?港燦
請問,你為什么這么傻逼?
同志,城市生活不了就回去農村種地,
沒有工作都要向現實低頭,沒有人想的

引用:
原帖由 火燎森 於 2020-6-8 05:36 PM 發表

同志,城市生活不了就回去農村種地,
沒有工作都要向現實低頭,沒有人想的
傻仔 不如講中央可唔可以立國安法 或者成立一啲更嚴厲嘅法例 原來完全可以 咁點解有咁多人呀之呀左呀

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-6-8 05:43 PM 發表

傻仔 不如講中央可唔可以立國安法 或者成立一啲更嚴厲嘅法例 原來完全可以 咁點解有咁多人呀之呀左呀
係可以的,問題唔係立唔立國安法,
而係點樣執行,而家你明白?

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-6-8 05:43 PM 發表

傻仔 問題係佢有冇權 點樣執行係中央嘅權利 唔到你話事 你哋作反越犀利 國安法就會收得越緊 明白未 二十幾年大家好地地 你係一年半載之內 令到中央要行國安法 仲唔知係自己攞嚟衰呀

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2020-6-8 07:22 PM 發表

原來國主席凈係簽下名,點解哋曱甴話習大大永世為帝嘅,定係你有問題🤣🤣🤣🤣🤣🤣
你得閒上國務院個網睇吓

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2020-6-8 07:48 PM 發表

即係曱甴亂噏🤣🤣🤣🤣🤣

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]