• 瀏覽: 35,015
  • 回覆: 287
共同社引述多個消息人士指出,日本拒絕了與英美等國,共同譴責中國的決定。歐美等國對日本決定表示遺憾。

報道指日本為改善中日關係,實現中國主席習近平訪日,避免過度刺激中國而未有跟隨英美批評中國,報道指決定可能會令日本與歐美等國的關係受到損害。

日本在中國擬在香港實施國案法後,曾一度表示關注,並要求確保香港能保持高度自治,不過日本未有如歐美等國直接抨擊中國。

---------------------------------------

周庭呢?

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時國際/482854/港版國安法-日媒-日本拒絕與英美共同譴責中國?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

周庭去日本做雞夢碎了

引用:
原帖由 andysan4 於 2020-6-7 05:37 PM 發表
共同社引述多個消息人士指出,日本拒絕了與英美等國,共同譴責中國的決定。歐美等國對日本決定表示遺憾。

報道指日本為改善中日關係,實現中國主席習近平訪日,避免過度刺激中國而未有跟隨英美批評中國,報道指決定可能會令日本與歐美等國的關係受到損害。

日本在中國擬在香港實施國案法後,曾一度表示關注,並要求確保香港能保持高度自治,不過日本未有如歐美等國直接抨擊中國。

------------------- ...
聽新聞好似釣魚台有搞作~
日本仔可能唔想打兩重戰線~

現代大國戰爭都搵非本士開戰,日笨仔睇通呢一點,太過分中尾都選擇喺日本打,所以日本啲小動作只點到即止,唔會大鑼大鼓。

引用:
原帖由 top11 於 2020-6-7 05:42 PM 發表

聽新聞好似釣魚台有搞作~
日本仔可能唔想打兩重戰線~
最好笑係架仔要把釣魚台改名, 但就唔敢派人登島上去掛地名牌.

食咁多家茶禮,因住噎死

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-6-7 05:59 PM 發表

最好笑係架仔要把釣魚台改名, 但就唔敢派人登島上去掛地名牌.
又係啲鼠輩做暗事的手法囉~

支持中美戰爭在日本展開,據時代教育利多於弊,經歷戰火的地方會更繁榮

日本唔跟尾國,
南韓悶聲發大財,
北韓講咗幾次支持中國,
中國周邊鄰國東南亞國家都識做.

侵侵,約翰遜情何以堪

侵侵攪到衆叛親離,當年架仔食咗美帝二粒原子彈,實會報仇。

引用:
原帖由 andysan4 於 2020-6-7 05:37 PM 發表

------------------- ...
所謂歐美中的歐,也只是英國而已 lol
英國亦是歐盟的叛徒,加入美聯邦國家好過,別稱歐美了,英國代表不了歐洲

反常啊~~~除了英國仍支持美國外,昔日站在美國同一陣線的人都一反常態了,有點不真實的感覺,難道有甚麼計劃在進行?

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-6-7 06:06 PM 發表
日本唔跟尾國,
南韓悶聲發大財,
北韓講咗幾次支持中國,
中國周邊鄰國東南亞國家都識做.
世界已經變咗喇。
只係香港有啲人話:我睇唔到,睇唔到……

引用:
原帖由 剎華 於 2020-6-7 18:18 發表
反常啊~~~除了英國仍支持美國外,昔日站在美國同一陣線的人都一反常態了,有點不真實的感覺,難道有甚麼計劃在進行?
未來五年,解放軍將有500艘現代化戰艦入列。只有呆子才會跟中國較量

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]