• 瀏覽: 9,562
  • 回覆: 127
  • 追帖: 1
+10
新冠肺炎疫情重挫全球航空業,美國聯合航空公司擬於今年10月1日起,關閉位於香港、德國及日本的海外空中服務員基地,僅保留英國倫敦的基地,當中香港共有319名空中服務員受影響。

聯合航空回覆東網查詢時,證實將於10月1日關閉香港、日本東京、德國法蘭克福的基地,分別涉及約319名、300名及220名空中服務員,合共約840人受影響。受影響的員工有機會根據其就業資格,自10月起轉到美國工作。

機艙服務高級副總裁John Slater早前向員工發信,指受到疫情影響,全球旅行需求顯著下降,形容關閉基地屬非常艱難的決定,亦會帶來不便。惟公司在當前或未來的環境,無法維持有關基地運作。另外,其他基地目前雖未有變動計劃,但仍會按航班編排、政府旅遊限制、以及旅遊需求的恢復情況,來評估其可行性。

罷工

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200607/bkn-20200607121848811-0607_00822_001.html

求64仁.得64仁...哈哈

可以被罷工
吾使攞假

即係美企都唔掂啦

攬炒成功,無得罷工,YEAH

空姐們「攬炒夢」成真了。

美國佬下令炒香港空姐
工會果位吳小姐重唔出來抗議?
當香港手足用完即棄?

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-6-7 02:02 PM 發表
空姐們「攬炒夢」成真了。

班飛曱甴以後唔使咁辛苦搞和你飛以後可要係陸地送餐了

引用:
原帖由 錢太多4 於 2020-6-7 01:45 PM 發表
新冠肺炎疫情重挫全球航空業,美國聯合航空公司擬於今年10月1日起,關閉位於香港、德國及日本的海外空中服務員基地,僅保留英國倫敦的基地,當中香港共有319名空中服務員受影響。

聯合航空回覆東網查詢時,證實將於10月1日關閉香港、日本東京、德國法蘭克福的基地,分別涉及約319名、300名及220名空中服務員,合共約840人受影響。受影響的員工有機會根據其就業資格,自10月起轉到美國工作。

機艙服務 ...
會唔會係因為日本同德國都唔支持美國制裁中國,所以先有咁嘅決定?

由home base 轉去外站,咪益咗D飛雞飛鴨

求仁得仁  恭喜

引用:
原帖由 wezard20xx 於 2020-6-7 02:38 PM 發表
美國佬下令炒香港空姐
工會果位吳小姐重唔出來抗議?
當香港手足用完即棄?
吳小姐話呢d叫做壯士斷臂,咦,dklm呢句咁熟嘅?LOL!😂😂

擘開大脾唔會餓死

引用:
原帖由 錢太多4 於 2020-6-7 01:45 PM 發表

機艙服務 ...
援交市場會多300人爭食?

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]