• 瀏覽: 1,578
  • 回覆: 28
引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-6-5 02:15 PM 發表
一萬元人仔,不夠我供一個月樓!而我只係一個半退休的中佬!
who know

你對金錢概念不正確, $1000多定少,要睇係當地買到啲乜嘢,同埋可以做到啲乜!

如果當地五蚊一碗雲吞麵,佢嘅收入係$1000 ,相比香港來講,佢就應該係一萬蚊嘅收入。

的確唔算高收入,但係絕對唔係窮到冇錢開飯。

而且中國好多耕田係住自己嘅地方,食自己種出嚟嘅菜,佢收$1000 ,隨時仲有錢儲添!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-6-5 02:39 PM 發表
如果當地五蚊一碗雲吞麵,佢嘅收入係$1000 ,相比香港來講,佢就應該係一萬蚊嘅收入。

的確唔算高收入,但係絕對唔係窮到冇錢開飯。
香港好多萬元戶食二手飯

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-6-5 02:15 PM 發表
一萬元人仔,不夠我供一個月樓!而我只係一個半退休的中佬!
原來你不懂經濟學。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-6-5 02:24 PM 發表

李克強洩露國家機密,好快會同江爺爺一齊失蹤!
you know

唔好講遠
廣東省都有低消費地方
問題係
你接唔接受到
早幾年
我爸回了鄉下住
租屋 (800人仔一個月)+使費
1個月唔需要2000人仔
我亦試過陪我媽返去一次玩了3日
大約係深圳1/3至1/4的價格
酒樓200人仔一餐夠7個人食
而且好豐富

樓主是指月薪一萬元
定係身家一萬元?
前者表示中國己經小康社會
做半年可以買一部新車
做四年可以Full Pay買層新樓
你香港班窮鬼有排追

引用:
原帖由 bbq323 於 2020-6-5 03:49 PM 發表
樓主是指月薪一萬元
定係身家一萬元?
前者表示中國己經小康社會
做半年可以買一部新車
做四年可以Full Pay買層新樓
你香港班窮鬼有排追
大陸最近新開大型地灘市集
做小販都每日揾一千人仔
有無睇電視

引用:
原帖由 絕世小魚 於 2020-6-5 03:48 PM 發表
唔好講遠
廣東省都有低消費地方
問題係
你接唔接受到
早幾年
我爸回了鄉下住
租屋 (800人仔一個月)+使費
1個月唔需要2000人仔
我亦試過陪我媽返去一次玩了3日
大約係深圳1/3至1/4的價格
酒樓200人仔一餐夠7個人食
而且好豐富 ...
冇錯.內地偏遠地方通常消費非常低.真係低到你唔信.4蚊早餐已經可以飽肚午晚餐通常自己煮.日消費不超過25蚊大有人在.所以唔可以用香港目光睇內地

都話反中垃圾又低B, 成日攞住 6億人口 1000收入打飛機
內地經濟結構同香港唔同,內地有大量農材人口,佢地自給自足,多餘農作物就放上賣
內地既小販,食店,微商大多數唔駛交稅,不計入國家收入,加上內地工作大多數包食包住

加上內地2,3線城市物價非常低,食一餐2,3蚊就夠飽

引用:
原帖由 煩Q死 於 2020-6-5 04:00 PM 發表

冇錯.內地偏遠地方通常消費非常低.真係低到你唔信.4蚊早餐已經可以飽肚午晚餐通常自己煮.日消費不超過25蚊大有人在.所以唔可以用香港目光睇內地 ...
所以我係第2個版先講
一百萬可以回內地退休
當然啊
不可能是高質生活

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]