• 瀏覽: 1,317
  • 回覆: 15
香港喺好長時間冇本地感染新冠病毒個案後,近期又有兩單冇外遊感染

但近期呢兩單冇外遊感染,好可能其實都係受外地回港人士所傳播

因為近期呢兩單冇外遊感染,都係喺香港政府派專機往疫情嚴重嘅國家,接載根本唔係華人,但有香港身份證嘅所謂香港居民回港後,先至發生

印度、巴基斯坦一帶,而家疫情相當嚴重,但有一個特徵,香港政府派專機接載返港嘅有香港身份證印、巴人,抵港後驗到確診嘅比率,比喺印、巴當地嘅比率仲要高,點解???有以下3個原因:

1. 因為印、巴嘅撿劑缺乏,印、巴嘅全國檢測人數比例少,因而印、巴實際嘅受感染人數,應高於印、巴所公佈嘅人數

2. 印、巴嘅檢測劑並唔統一,有部份來自落後國家嘅檢測劑,並未能完全驗出哂受感染者

3. 印、巴嘅檢測其實求其,檢測嘅深入程序比香港差好遠

仲有一個最重要嘅問題,,已經好多人知,喺印、巴、及喺疫情嚴重國家,有香港身份證大呼要急於返港嘅嘅人,就係因為其實喺印、巴、及喺疫情嚴重國家時,其實已經中招,或自知好大機會已中招,所以急於坐香港政府安排嘅包機返港,因為香港對於新冠病毒嘅醫料設備、藥物、技術,遠高於印、巴、及大部份疫情嚴重嘅國家地區

而呢批急於返港嘅人,喺印、巴、及喺疫情嚴重國家時,可能已受過初步治療,或喺當地已服食或注射過暫緩病症嘅華物,但佢哋返港前後未必會向香港政府同香港檢測人員實報,咁返港後喺隔離嘅14日內,及期間嘅兩次驗測,都可能係陰性,因為藥力未過

但其實但哋仍會成為傳播者,喺14日隔離後,佢哋返香港嘅社區,就好大機會有即使冇外遊嘅香港居民,喺唔知情況下而同佢有較密切嘅接觸,因而被佢哋傳播而中招,所以其實都係屬於受外地回港人士所傳播

要遏止呢個情況,香港政府應要做以下兩項措施:

1. 將近兩個月所有以包機喺外國接載返港嘅人,及近兩個月喺疫情嚴重嘅國家返港嘅人(如美洲、歐洲、印度、巴基斯坦等),全部再強制檢測多一次

2. 由而家至最少之後3個月內,所有以包機喺外國接載返港嘅人,及喺疫情嚴重嘅國家返港嘅人,由強制喺指定地點隔離14日,及期間接受兩次檢測,即時改為強制喺指定地點隔離28日至1個月,及期間接受檢測由兩次改為4次或以上

香港本來已經脫離哂疫症,就係俾班泛民反對派政棍逼香港政府包機接班亞義、移民返港嘅惡果

其實最近兩單本地確診都係外地傳入

就係老巫婆毛孟靜搞到香港未能完全解除疫症禁領

引用:
原帖由 天外有天s 於 2020-6-4 04:26 PM 發表
香港喺好長時間冇本地感染新冠病毒個案後,近期又有兩單冇外遊感染
但近期呢兩單冇外遊感染,好可能其實都係受外地回港人士所傳播
因為近期呢兩單冇外遊感染,都係喺香港政府派專機往疫情嚴重嘅國家,接載根本唔係華人,但有香港身份證嘅所謂香港居民回港後,先至發生
印度、巴基斯坦一帶,而家疫情相當嚴重,但有一個特徵,香港政府派專機接載返港嘅有香港身份證印、巴人,抵港後驗到確診嘅比率,比喺印、巴當地嘅比率仲要高,點解???有以下3個原因:
1. 因為印、巴嘅撿劑缺乏,印、巴嘅全國檢測人數比例少,因而印、巴實際嘅受感染人數,應高於印、巴所公佈嘅人數
2. 印、巴嘅檢測劑並唔統一,有部份來自落後國家嘅檢測劑,並未能完全驗出哂受感染者
3. 印、巴嘅檢測其實求其,檢測嘅深入程序比香港差好遠
仲有一個最重要嘅問題,,已經好多人知,喺印、巴、及喺疫情嚴重國家,有香港身份證大呼要急於返港嘅嘅人,就係因為其實喺印、巴、及喺疫情嚴重國家時,其實已經中招,或自知好大機會已中招,所以急於坐香港政府安排嘅包機返港,因為香港對於新冠病毒嘅醫料設備、藥物、技術,遠高於印、巴、及大部份疫情嚴重嘅國家地區
而呢批急於返港嘅人,喺印、巴、及喺疫情嚴重國家時,可能已受過初步治療,或喺當地已服食或注射過暫緩病症嘅華物,但佢哋返港前後未必會向香港政府同香港檢測人員實報,咁返港後喺隔離嘅14日內,及期間嘅兩次驗測,都可能係陰性,因為藥力未過

但其實但哋仍會成為傳播者,喺14日隔離後,佢哋返香港嘅社區,就好大機會有即使冇外遊嘅香港居民,喺唔知情況下而同佢有較密切嘅接觸,因而被佢哋傳播而中招,所以其實都係屬於受外地回港人士所傳播
要遏止呢個情況,香港政府應要做以下兩項措施:
1. 將近兩個月所有以包機喺外國接載返港嘅人,及近兩個月喺疫情嚴重嘅國家返港嘅人(如美洲、歐洲、印度、巴基斯坦等),全部再強制檢測多一次
2. 由而家至最少之後3個月內,所有以包機喺外國接載返港嘅人,及喺疫情嚴重嘅國家返港嘅人,由強制喺指定地點隔離14日,及期間接受兩次檢測,即時改為強制喺指定地點隔離28日至1個月,及期間接受檢測由兩次改為4次或以上
時間上,
第一班從巴基斯坦接人的班機四月三十日晚先至到港,全部直入火炭
https://www.news.gov.hk/chi/2020/04/20200429/20200429_143057_418.html

但瀝源危殆的女病人的同事是分別於四月二十五及二十七日發病。

基本上天叔你的立論全不成立。

引用:
原帖由 woltif 於 2020-6-4 11:18 PM 發表

時間上,
第一班從巴基斯坦接人的班機四月三十日晚先至到港,全部直入火炭
https://www.news.gov.hk/chi/2020 ... 429_143057_418.html

但瀝源危殆的女病人的同事是分別於四月二十五及二十七日發病。

基本上天叔你的立論全不成立。 ...
睇清楚我講咩

仲有,發現嗰個其實喺發現前已經有病症好耐先至確診

引用:
原帖由 天外有天s 於 2020-6-5 12:02 AM 發表

睇清楚我講咩

仲有,發現嗰個其實喺發現前已經有病症好耐先至確診

但其實但哋仍會成為傳播者,喺14日隔離後,佢哋返香港嘅社區,就好大機會有即使冇外遊嘅 ...
咁其實有邊隻藥咁勁,可以陽變陰仲要14日內有效?

引用:
原帖由 woltif 於 2020-6-5 12:07 AM 發表

咁其實有邊隻藥咁勁,可以陽變陰仲要14日內有效?
再睇清楚啲我講咩啦,呢方面幾乎全世界任何國家嘅治療或藥物都"得

但完全醫好哂根冶,就只有少數國家或少數地區得,中國大陸、香港、澳門係其中之一

而呢批急於返港嘅人,喺印、巴、及喺疫情嚴重國家時,可能已受過初步治療,或喺當地已服食或注射過暫緩病症嘅華物

引用:
原帖由 天外有天s 於 2020-6-5 12:24 AM 發表

再睇清楚啲我講咩啦,呢方面幾乎全世界任何國家嘅治療或藥物都"得

但完全醫好哂根冶,就只有少數國家或少數地區得,中國大陸、香港、澳門係其中之一

而呢批急於返港嘅人,喺印、巴、及喺疫情嚴重國家時,可能已受過初步治療,或喺當地已服食或注射過暫緩病症嘅華物 ...
可能,或許,或者,假若
乜都係幻想來無限延伸,
同你啲賽前心水一樣。

引用:
原帖由 woltif 於 2020-6-5 12:29 AM 發表

可能,或許,或者,假若
乜都係幻想來無限延伸,
同你啲賽前心水一樣。
提醒你,你喺香討時事版宣揚黃絲思想係冇用嘅

引用:
原帖由 天外有天s 於 2020-6-5 12:35 AM 發表

提醒你,你喺香討時事版宣揚黃絲思想係冇用嘅
呢度唔係馬版,唔使用拉政治立場呢招等版主轉版的。

引用:
原帖由 woltif 於 2020-6-5 12:53 AM 發表

呢度唔係馬版,唔使用拉政治立場呢招等版主轉版的。
所謂黃絲思想,就係將目標轉向批鬥對方

立法會班泛民反對派、連登論壇最興玩呢招

我部份認同樓主論點,不過樓主缺乏證據

我一向認為中藥可治新冠肺炎,同樣道理,印度或有本土藥方可醫;某些人可能接受過印度土方已減輕病情(例如已退燒),但或者仍有傳染性

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2020-6-5 09:13 AM 發表

我一向認為中藥可治新冠肺炎,同樣道理,印度或有本土藥方可醫;某些人可能接受過印度土方已減輕病情(例如已退燒),但或者仍有傳染性 ...
我都認同中藥可以治療。
退燒呃住先唔難,食多幾粒退燒藥就得,早期在外地的同胞被揭發咁做的唔少,但能夠遏制病毒15日或以上,令核酸檢測永呈陰性,呢隻藥應該要大力推介啦

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2020-6-5 09:13 AM 發表

我一向認為中藥可治新冠肺炎,同樣道理,印度或有本土藥方可醫;某些人可能接受過印度土方已減輕病情(例如已退燒),但或者仍有傳染性 ...
其實最近兩次所謂本土感染確診,兩個發生地點都有印巴或英美抵港隔離14日後返嗰兩個地點範圍內住,之後就兩個地點分別發生所謂本土感染確診事件,呢兩個地點嘅少部份街坊已知隔離14日後返嗰兩個地點範圍內住嘅單位、甚至人名,只係要遵守私隱而冇廣泛傳揚

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]