• 瀏覽: 12,462
  • 回覆: 65
70多年來 中共一直不敢武統台灣 我們來分析看看原因

^^"

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 42

1. 中共認為美國短時間內會介入台灣 會為台灣流血
2. 台灣軍力有一定實力,解放軍沒把握可在短時間內控制台灣
3. 若打台灣 印度 俄羅斯等周邊國家有可能趁機入侵中國
4. 害怕打台灣 內部的反共勢力趁機作亂
5. 其他原因
因為 國民黨和共產黨 有計傾,可以和平解決統一問題。

因為打黎無著數,現在不統不獨最好。。時間係大陸國一方

引用:
原帖由 type100q 於 2020-6-4 01:55 PM 發表
因為打黎無著數,現在不統不獨最好。。時間係大陸國一方
這個很難說!!

中共打算兩岸中國人慢慢傾掂佢,點知對岸已不再華夏,現立武統之決心,收復臺灣。

引用:
原帖由 航空母艦 於 2020-6-4 01:28 PM 發表
台灣是美國牽制中國的牌,也可以是用來牽制美國的牌
想想陳水扁時期美國打伊拉克時,台海危機布什罵陳水扁麻煩制造者

依家國策好明顯,就係吸走晒台灣既人材同資金。
過廿年,就係台灣主動想回歸中國架啦

引用:
原帖由 航空母艦 於 2020-6-4 01:28 PM 發表
因為打台灣沒有好處。

中國人賺錢,從來不是靠有強大武器做後盾,早在建成第一艘航母之前,中國就一直靠外貿加內銷支持經濟,越世界和平,中國外貿越賺得多。

貿然打台灣,招致國際制裁,失去原材料,失去市場,對中國並無好處。

引用:
點解唔武統就一定係唔敢,唔想武統唔得嘅??

70多年來台灣不敢反攻大陸的原因?

引用:
原帖由 KFC1968 於 2020-6-4 13:34 發表
因為 國民黨和共產黨 有計傾,可以和平解決統一問題。
投票選項……
樓主似是想要附和……

大體上 只是 打個 "和"?  
無必 "勝" 把握? 

簡單講, 早年軍力不足, 近十幾年中國軍力遠超國軍. 唔武統係因為經濟發展大于一切. 
美國阻撓, 國際社會壓力, 同埋統治後既文化差異, 亦令中國暫時無收台灣既需要. 

現在大陸一個軍區實力都已經係台灣軍力數倍了. 何需要咁急收. 俎上肉而已. 
等如春秋戰國, 秦國秦惠王後, 秦國國力遠超魏韓, 點解一直唔出兵滅魏韓. 要等百年秦始王才出手. 無他,不是實力不夠, 係時機未到而已. 

引用:
原帖由 molittlemo 於 2020-6-4 04:51 PM 發表
依家國策好明顯,就係吸走晒台灣既人材同資金。
過廿年,就係台灣主動想回歸中國架啦
陰乾是也!
慢慢郁手.

既然老共都唔敢武統, 台灣仲等乜L嘢, 唔宣獨呀?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]