• 瀏覽: 12,457
  • 回覆: 65
70多年來 中共一直不敢武統台灣 我們來分析看看原因

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 42

1. 中共認為美國短時間內會介入台灣 會為台灣流血
2. 台灣軍力有一定實力,解放軍沒把握可在短時間內控制台灣
3. 若打台灣 印度 俄羅斯等周邊國家有可能趁機入侵中國
4. 害怕打台灣 內部的反共勢力趁機作亂
5. 其他原因
樓主shot shot哋, 乜野中共不敢武統台灣,
答案是根本不用武統
1. 九二共識, 一個中國各自表述已足夠維持和平
2. 武力統一是下下下策, 打仗後滿目蒼夷, 無人想見到中國人自相殘殺
3. 武力統一只能得到名義上的統一, 得不到民心, 日後怎管冶
4. 經濟崩潰後怎樣發展,
5. 萬一武統不成, 怎辦, 萬一美國介入怎辦,
總結, 和平共處, 共同發展才是王道, 不要死抱民族主議吧

70多年來 台灣一直不敢反攻大陸 請問又係咩原因?

PLA點解唔打台灣島,如果你可以正確理解美國點解系伊拉克戰爭失敗就會知道點解。
美國初期可以極短時間打贏伊拉克戰爭,到最后發展到死幾千人,損失幾萬億美元,其結果可以話系失敗,非常失敗。
PS:如果當年美國治理好伊拉克,我相信架下國際形勢肯定大變,大陸政府一定會好大壓力,唔會好似架下咁多人企系大陸呢邊,不過以美國人性格,根本無可能。
同理,大陸占領台灣非常簡單,可能比美國打伊拉克都要簡單,但系,之后呢?治理成本實在高,分分鐘要犧牲國內民眾利益去治理台灣,並且系全球一定會犧牲部分國家利益,讓利西方國家,何苦呢?等台灣自己自生自滅唔好?你問十個台灣人九個都覺得台灣未來暗淡,並且台灣問題,東根本上就系中美問題,如果美國衰落,台灣基于地緣政治,一定會歸邊大陸。

引用:
原帖由 航空母艦 於 2020-6-4 01:28 PM 發表
七十多年?你想多咗吧!
頭嘓廾年,大陸想搵隻似樣嘅艦過台灣海峽都難。而且當初臺灣仲係聯合國常任理事國,有聯合國罩住。
大陸風雨過後,老鄧掌權提倡發展經濟。臺灣一事就先放下。
而家大陸要證明佢係和平崛起,同世界合作,打破英美主導嘅冷戰思維,當然唔會喺冇強烈合理理由下武統臺灣。
呢個一中一臺局面,除非臺灣蠢到要攪獨立,就會繼續存在。

蠻夷不服王化,可戮之

引用:
原帖由 星辰大海 於 2020-6-17 11:31 AM 發表
PLA點解唔打台灣島,如果你可以正確理解美國點解系伊拉克戰爭失敗就會知道點解。
美國初期可以極短時間打贏伊拉克戰爭,到最后發展到死幾千人,損失幾萬億美元,其結果可以話系失敗,非常失敗。
PS:如果當年美國治理好伊拉克,我相信架下國際形勢肯定大變,大陸政府一定會好大壓力,唔會好似架下咁多人企系大陸呢邊,不過以美國人性格,根本無可能。
同理,大陸占領台灣非常簡單,可能比美國打伊拉克都要簡單,但系 ...
綠營長期執政,朝廷先有藉口繼續窮台,長遠對中國有利。

引用:
原帖由 航空母艦 於 2020-6-4 01:28 PM 發表
黃毓民三十年前分析兩岸:…
統一,可講不可做
台獨,可做不可講……不過而家民進黨就倒轉嚟

引用:
原帖由 古時深情的薯仔 於 2020-6-6 06:26 PM 發表

不排除有這個可能,國民黨利用大陸打壓民進黨
民進黨係呢三十幾年的事

引用:
原帖由 明日平平美人 於 2020-6-4 03:18 PM 發表
中共打算兩岸中國人慢慢傾掂佢,點知對岸已不再華夏,現立武統之決心,收復臺灣。
傳聞六十年代中,蔣公已有意和平統一,回家鄉養老;可惜發生文革,此事不了了之

引用:
原帖由 出入夜婆仔 於 2020-6-12 07:05 AM 發表
點解要武統? 現在農民可以賣到貨出去? 驚農民作反好過啦。
英文開發帛琉代替中國市場。班黨友高興到連自己姓什麼都唔知!

引用:
原帖由 Bigbearbrother 於 2020-6-4 07:32 PM 發表
70多年來台灣不敢反攻大陸的原因?
70多年來美國不敢攻打大陸的原因?

引用:
原帖由 星辰大海 於 2020-6-17 11:31 AM 發表
同理,大陸占領台灣非常簡單,可能比美國打伊拉克都要簡單,但系 ...
美國衰落台灣就會回歸?為何外蒙沒有回歸?現在台灣青少年10個有9.9個是台獨,現在不管日後管治成本會更高!我認為台海必有一戰,代價再高只要越過紅線都要打

引用:
原帖由 gn01168158 於 2020-7-15 03:52 PM 發表

美國衰落台灣就會回歸?為何外蒙沒有回歸?現在台灣青少年10個有9.9個是台獨,現在不管日後管治成本會更高!我認為台海必有一戰,代價再高只要越過紅線都要打 ...
其實美國越係喺經濟上壓迫中國,越會增加中國收回台灣的機會,之前中國為了經濟利益,盡量避免在香港、台灣事務強硬,但美國已經在經濟上全方位對中國開戰,中國已經沒有甚麽因攻台而可以損失的經濟利益了。

大家又可以睇下克里米亞,美國有沒有幫烏克蘭收復失地?

戰爭可免則免,只是不斷有政棍搞事,驚死無仗打。

習大大任內必收台灣,也似係迫不得已地走向武統了,相信只係等緊一個時機!

引用:
原帖由 中午忽然朋友 於 2020-6-16 03:25 PM 發表
樓主shot shot哋, 乜野中共不敢武統台灣,
答案是根本不用武統
1. 九二共識, 一個中國各自表述已足夠維持和平
2. 武力統一是下下下策, 打仗後滿目蒼夷, 無人想見到中國人自相殘殺
3. 武力統一只能得到名義上的統一, 得不到民心, 日後怎管冶
4. 經濟崩潰後怎樣發展,
5. 萬一武統不成, 怎辦, 萬一美國介入怎辦,
總結, 和平共處, 共同發展才是王道, 不要死 ...
戰略上來說, 整跨美國, 台灣問題自然解決. 而且好處多多.  美國唔跨, 中共自己打台灣, 完全係下下策. 當然如果台灣宣獨, 打台灣就有理據. 比無端諯打好好多. 美國的軍力靠的是美元. 玩死美元, 美國大概會縮回北美洲稱 王

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]