• 瀏覽: 1,297
  • 回覆: 19
+5
「葉公好龍」喺一個相當古老嘅典故,但喺此刻嘅美國,呢一幕卻真實上演:當曾經嘅「美麗風景線」同「充滿勇氣嘅抗爭者」出現喺美國嘅土地,冇傾聽、冇反思、冇勸阻、冇退讓,有嘅只喺冰冷嘅槍管同火熱嘅子彈,有嘅只喺一句毫不留情嘅「鎮壓」。當荷槍實彈嘅美國精銳部隊第18空降軍憲兵營攜裝甲車、直升機等重武器被部署喺華盛頓,呢場抗爭嘅未來就已經脫離所有人控制。因為美國高層官員對香港同美國呢兩場示威截然相反嘅態度,好多人開始將呢兩場混亂放埋一齊對比,咁到底喺乜嘢使呢兩場開局頗為相似嘅示威活動走向截然相反嘅道路,美國能否擺脫硝煙重回穩定呢?

一、亂港暴徒煽混亂,百年歧視釀苦果
無論喺湧現嘅打砸、縱火仲喺焚燒國旗、圍堵政府部門等行為,發生細美國同香港嘅示威遊行確實有一定相似度,但事實上佢哋卻存在本質區別——喺香港,示威者從未得到大眾認可,就算有黃媒不斷為佢哋「洗地」換來嘅都只喺民眾嘅厭惡,撐國安法連署短短數日就收穫幾百萬簽名就喺最好證據。外國嘅支持?有,但僅僅喺個例,而且幾乎全喺心懷鬼胎嘅政客。咁美國嘅呢次示威行動呢?喺特朗普等部分美國官員嘴中,呢場蔓延全美嘅「暴動」喺一場被刻意煽動嘅「恐怖襲擊」,為此特朗普甚至煞有其事咁將反法西斯組織Antifa列為恐怖組織。但喺放眼美國,無論細影視明星、當紅歌手仲喺收銀員工、街頭藝人,無論細跨國大企、網路巨頭抑或流動攤販、鄰街小店,無論喺白領精英仲喺普通學生,對示威者嘅支持唔分膚色、唔分年齡、唔分貴賤、唔分職業,甚至唔少警局全體警員單膝跪地替同事向受害者致歉並主動加入抗議隊伍呼籲平等。而放眼全球,支持黑人示威者嘅人群更不知凡幾且涵蓋各行各業,其中不乏知名人士甚至各國首腦……冇錯,呢場的確喺被煽動起身嘅混亂,而煽動者正喺用時百年來釀造呢場「苦果」嘅美國政府!

二、謙遜克制熄硝煙,狂妄粗暴引戰火
一場有「黃媒」相助嘅、被政客同「港奸」刻意煽動嘅暴力示威同民眾自發形成嘅、飽受全民支持嘅示威到底邊個更容易被控制?我諗更多嘅取決於當地政府同執法部門嘅抉擇。喺香港,雖然混亂持續近一年而且仍仲喺度繼續,可實際上除咗最初幾個月時間外不過都喺極少數「亂港忠犬」死而不僵嘅苟延殘喘。為乜嘢香港示威從號稱百萬回應者雲集到迅速跌落至門可羅雀支持者寥寥?因為香港警方用一如既往嘅盡忠職守同謙遜克制阻止咗衝突加劇,而香港政府認真傾聽但堅守底線嘅做法既取得咗被煽動嘅示威者支持同理解又獲得咗嗰啲反對暴力嘅普通民眾認同,咁先有咗之後日漸平靜嘅香港。但喺美國呢?「專業嘅無政府主義者、暴力份子、縱火狂徒、劫匪、罪犯、暴動者、反法西斯主義者」呢個喺特朗普對示威者嘅描述,連用七個詞語,唯獨少咗「美國民眾」標籤。的確,其中確有惡意製造混亂者,諸如白人打砸搶劫後推卸罪責畀黑人嘅視頻喺網路比比皆是,但絕大多數只喺諗住使細路唔再似自己一樣年復一年無能咁承受種族歧視嘅父母,喺期望美國能夠同建國之初許諾咁實現平等嘅愛國者,但佢哋嘅聲音因為政府嘅粗暴對待而徹底淹沒喺硝煙同拳腳之中……

三、根除害蟲回平靜,倒行逆施怨沸騰
對香港來講,混亂早就應該結束,但借助法律漏洞,嗰班煽動同製造混亂嘅暴徒首領、亂港政客一直逍遙法外難以根除。隨住港版國安法嘅通過及香港民眾對23條等愛國法律嘅不斷推動,香港已經唔再喺過去嘅「冇掩雞籠」,可以預見冇耐呢顆東方之珠就會重現光華,咁美國何時能夠重回穩定呢?我諗或許遙遙無期。宵禁、軍隊、「最兇惡嘅狗」及「最兇狠嘅武器」,呢啲就喺美國想要消除混亂嘅手段。我相信佢哋能夠取得一段時間嘅成功,畢竟一個徹底放棄底限嘅政府所帶來嘅白色恐怖總會使人心生恐懼,但佢哋終究會失敗,睇下嗰啲放落武器反身加入示威嘅警員,睇下嗰啲用來鎮壓示威者嘅軍隊內數不清嘅黑色面龐,喺將槍口指向無辜而且正為正義發聲嘅手足及雖然膚色唔同但心靈相依嘅同胞,仲喺義無反顧放低武器為咗更好嘅美國而努力,我諗這個問題冇難得到答案。
「美國成咗全世界嘅笑柄,整個世界都喺度笑話我哋」喺同州長嘅通話中特朗普憤怒咁咆哮,但SORRY,冇人嘲笑美國,有嘅只喺對抗議者安全嘅擔憂同對美國政府鎮壓嘅憤怒。請停止你嘅暴行,特朗普,否則美國或許唔會成為世界嘅笑柄,但你必定會成為美國嘅恥辱同罪人!

疫症同暴動個天已幫香港人十倍奉還!

報應來了👍👍👍

引用:
原帖由 (ツ) 於 2020-6-4 11:03 AM 發表
疫症同暴動個天已幫香港人十倍奉還!
呢就叫因果報應

引用:
原帖由 feifei99 於 2020-6-4 10:40 發表
「葉公好龍」喺一個相當古老嘅典故,但喺此刻嘅美國,呢一幕卻真實上演:當曾經嘅「美麗風景線」同「充滿勇氣嘅抗爭者」出現喺美國嘅土地,冇傾聽、冇反思、冇勸阻、冇退讓,有嘅只喺冰冷嘅槍管同火熱嘅子彈,有嘅只喺一句毫不留情嘅「鎮壓」。當荷槍實彈嘅美國精銳部隊第18空降軍憲兵營攜裝甲車、直升機等重武器被部署喺華盛頓,呢場抗爭嘅未來就已經脫離所有人控制。因為美國高層官員對香港同美國呢兩場示威截然相反嘅態度,好 ...
六四是否顏色革命的檢驗

六四前的西方,不但甚少抹黑中共,甚至盛讚中國開放門戶,使經濟迅速得益。希望鄧公同時開放政治。89年以前的香港右派亦因為改革開放而對大陸稍作鬆口。這是唯一的不同之處。

此等“善意”隨着鄧公震壓而止,此後的三十一年,美港未停“中國妖魔化”。

顏色革命第一槍;抹黑鋪天蓋地,立體而全面,尤其是長期薰陶;在新一代殖入殭屍病毒;六四前工作已經遍及共產黨內核心,成績完美無瑕。

第二點;資源充沛,所謂民眾籌款只是冰山一角,幕後才是大老板。

第三點;組織與行動,一切掌握之中。亊亊進退有據,恰到好處。

第四點;不會發生偷或搶的亊,因為不利“行動的正當性”。若有亦被即時制止。

六四竟全有
方方港暴同
移師觀美國
一笑自然通

附件

IMG_20200604_113337.jpg(222.83 KB)

引用:
原帖由 抄股仔 於 2020-6-4 11:16 AM 發表
報應來了👍👍👍
自作孽,怪邊個呢

引用:
原帖由 feifei99 於 2020-6-4 11:54 AM 發表

自作孽,怪邊個呢
自作孽不可活

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-6-4 11:51 AM 發表

六四是否顏色革命的檢驗

六四前的西方,不但甚少抹黑中共,甚至盛讚中國開放門戶,使經濟迅速得益。希望鄧公同時開放政治。89年以前的香港右派亦因為改革開放而對大陸稍作鬆口。這是唯一的不同之處。

此等“善意”隨着鄧公震壓而止,此後的三十一年,美港未停“中國妖魔化”。

顏色革命第一槍;抹黑鋪天蓋地,立體而全面,尤其是長期薰陶;在 ...
十分正確👍👍👍

引用:
原帖由 抄股仔 於 2020-6-4 12:27 發表

十分正確👍👍👍
向天安門母親致意

真相就是“顏色革命”。貴子弟被殭屍毒病迷惑,信仰民主。你們的家教可能無能為力,神某深表同情。可惜見到你們仍然甘為敵人“子彈”,不管有意或者無心,作用仍然是為虎作倀。

成人所作自承擔
支敵無知屢扯談
安享晚年應自省
徒然妄語境何堪

8964都有出去遊行,但佔中已經平反了六四,反送中再次肯定是顏色革命

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-6-4 12:28 發表

向天安門母親致意

真相就是“顏色革命”。貴子弟被殭屍毒病迷惑,信仰民主。你們的家教可能無能為力,神某深表同情。可惜見到你們仍然甘為敵人“子彈”,不管有意或者無心,作用仍然是為虎作倀。

成人所作自承擔
支敵無知屢扯談
安享晚年應自省
徒然妄語境何堪 ...
好快可以有白宮母親出現

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-6-4 12:28 PM 發表

向天安門母親致意

成人所作自承擔
支敵無知屢扯談
安享晚年應自省
徒然妄語境何堪 ...
所謂民主就是 邪教, 入了教就成魔🙄

引用:
原帖由 抄股仔 於 2020-6-4 13:08 發表

所謂民主就是 邪教, 入了教就成魔🙄
心迷最難省悟。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-6-4 01:34 PM 發表

心迷最難省悟。
👍👍

報應,報到應一應,連個天都唔鍾意佢(美國)

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]