• 瀏覽: 5,547
  • 回覆: 104
香港金融業職工總會批評「港區國安法」摧毀一國兩制,令國際投資者對本港金融環境及制度失去信心,工會考慮發起罷工或工業行動抗議。

理事羅小姐質疑「港區國安法」會破壞本港司法機關的獨立性,擔心隨著流失國際投資者,特別當美國制裁針對本港的中資銀行,本港經濟將再度受挫,引發金融業裁員潮。 
....

-------------------------

香港人站起來反對《國安法》立法!

金融業職工總會批評港區國安法摧毀一國兩制 考慮罷工
新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1529631-20200601.htm

黑玫瑰
呆蛙滯港金融詐騙集團罷工??唔信囉!

當人傻架????

回覆 引用 TOP

唔洗考慮直接罷工

唔罷正pk

引用:
原帖由 Ct4683 於 2020-6-3 10:19 PM 發表

呆蛙滯港金融詐騙集團罷工??唔信囉!
香港有很多銀行, 包括中資銀行!

黑玫瑰
引用:
原帖由 WongManTak 於 2020-6-3 10:40 PM 發表

香港有很多銀行!
香港d銀行冇幾多呆蛙。

回覆 引用 TOP

我唔信罷得成

回覆 引用 TOP

兩個就代表金融業??
都幾厚顏無恥.

引用:
原帖由 WongManTak 於 2020-6-3 10:18 PM 發表

香港金融業職工總會批評「港區國安法」摧毀一國兩制,令國際投資者對本港金融環境及制度失去信心,工會考慮發起罷工或工業行動抗議。

理事羅小姐質疑「港區國安法」會破壞本港司法機關的獨立性,擔心隨著流失國際投資者,特別當美國制裁針對本港的中資銀行,本港經濟將再度受挫,引發金融業裁員潮。 
....

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1529631 ...
希望立即行動

回覆 引用 TOP

而家搵野做咁難仲罷工............祝你好運

回覆 引用 TOP

又係尼d濕9工會,正確來講叫甲甴竇

回覆 引用 TOP

唔好考慮要即刻罷工

回覆 引用 TOP

職工會 唔係工會
當人唔識咩

回覆 引用 TOP

香港金融業職工總會於2019年9月25日經職工會登記局正式核准登記。(登記編號:TU/1346)

嘩成立就剛八個月嘅曱甴工會?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]