• 瀏覽: 2,839
  • 回覆: 65
+2
上週本版有一小撮人質疑為什麼共產黨會忌諱某些數字。
------
以我觀察,共產黨忌諱的數字有:
1. 各個城市遊行示威的人數;
2. 武漢+其他城市疫情數字;
3. 肺炎的零號病人-- “0”字;
4. 失業率數字。
5.其他網友【如果網友願意】提供的。
====
我的評論:
本帖子庶幾令該一小撮網友釋疑。
希望執政者不用忌諱任何東西。因為中國人是偉大光明正大的。
我對祖國有信心!

持劍衛道的精神是,在不影響中國目前執政者繼續執政之下,以正義消弭邪惡,本著自由平等博愛。改善 中國和香港的同胞的福祉。
美國忌諱的數字,以我觀察有:

1. 各個城市遊行示威的人數;
2. 紐約+其他城市疫情數字;
3. 肺炎的零號病人-- “0”字;
4. 失業率數字。
5.其他網友【如果網友願意】提供的。

給siu_siu_nei_00
按照你的留言方式,世界上有190個國家。
你把其餘188個全部說出來。

點解人哋唔可以用美國呢比較呢 世界第一同第二嘅經濟體 大家都發生過新冠肺炎病毒 香港亦都試過美國式嘅黑色暴動示威 可以比較下大家點做 邊個做得好 點解唔可以比較呢 因為根本冇得比 中國做得比美國好太多

褲浪兄又開新號 

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-6-2 10:48 PM 發表 點解人哋唔可以用美國呢比較呢 世界第一同第二嘅經濟體 大家都發生過新冠肺炎病毒 香港亦都試過美國式嘅黑色暴動示威 可以比較下大家點做 邊個做得好 點解唔可以比較呢 因為根本冇得比 中國做得比美國好太多 ...
10天之前已經叫你研讀版規。
你現在搞懂了沒有。
如果你堅持那個人沒有離題,那麼你想不想說說世界上其他188個國家的情況?

一個連版規都睇錯嘅閱讀障礙教人睇版規~

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-6-2 10:59 PM 發表

你現在搞懂了沒有。
如果你堅持那個人沒有離題,那麼你想不想說說世界上其他188個國家的情況?
講咗咁多接近嘅地方 做得好唔好都要比較 原來你係唔比較嘅 無論做得幾好 冇比較嘅話 呢啲只係盲目批評 你就係呢啲人 你要講其他嗰188個國家 隨時可以 邊個做得好過中國嘅 咁你講出嚟囉 我怕你講唔出㗎

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-6-3 00:39 發表

講咗咁多接近嘅地方 做得好唔好都要比較 原來你係唔比較嘅 無論做得幾好 冇比較嘅話 呢啲只係盲目批評 你就係呢啲人 你要講其他嗰188個國家 隨時可以 邊個做得好過中國嘅 咁你講出嚟囉 我怕你講唔出㗎 ...
白條豬從來都唔係討論,只係想搵人認同佢抹黑/造謠共產黨,但係又驚真係有人找碴,所以前設無謂規矩,好等自己立於不敗之地…奈何白條豬太智障反被自己設定坑死

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-6-2 10:59 PM 發表

你現在搞懂了沒有。
違反版規你咪叫版主law.

叫唔郁版主就唔好嘈啦

有病就去睇醫生

引用:
原帖由 黃昏死神 於 2020-6-3 12:53 AM 發表

白條豬從來都唔係討論,只係想搵人認同佢抹黑/造謠共產黨,但係又驚真係有人找碴,所以前設無謂規矩,好等自己立於不敗之地…奈何白條豬太智障反被自己設定坑死 ...
等睇佢話我離題 跟住又畀三次機會我 其實佢係想笑死我

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-6-3 01:02 發表

等睇佢話我離題 跟住又畀三次機會我 其實佢係想笑死我
好似超版話齋由佢拉飽佢,因為回覆者大都係論壇活躍份子,拉黑咗咪無人回覆等沉落堆填區
ps:白條豬補肛已經有超過500帖送咗去堆積區(其實無得4佰零,中間無喇喇跳咗,可能有閱讀障礙關係)

Hi: rambotam2008

你想比較。
你的留言有倆後果:
1. 你已經間接認同了一樓的說法。
2. 你不敢面對共產黨忌諱的數字,於是你和其他網友企圖搬龍門,轉移視線,遮掩共產黨的缺點

喂:黃昏死神
18個月以來你大部分留言只是評論樓主而不是討論正題。
現在多一個共產黨忌諱的數字:6億人月入一千元人民幣

共產黨最唔驚失業 睇香港就知 禁左半年都唔俾你重開自由出入 封鎖經濟

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]