• 瀏覽: 3,704
  • 回覆: 20
+3
引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-6-2 01:18 PM 發表
有這樣的劇情
嫁女嫁咗落柴房
https://puui.qpic.cn/qqvideo_ori/0/h0745di0dal_496_280/0

基本法18條就係話大6法律不會擺落香港
基本法22條就係話大6唔會派人干預香港
基本法23條就係話等你特區議會訂立國安法例。點解會寫23條?就係因為國安嘅嘢,嫲撚飯,話大6做,大家肯定雞飛狗走,講咩1國2制高度自治都冇人理冇人肯小
今日赤共 ...
重有基本法附件3呢,你點解唔解釋埋呢?
唔識呀?
定係唔敢解釋,
因為要斷章取義,
驚踢爆自己呀?

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-6-2 01:24 PM 發表

附件3咪就係18條講嘅嘢囉~
咁煩架你~
你知道呀,
明白架?
附件3所列的全國性法律,人大常委會有權增減。
咁清楚的條文都唔明,
小3即係小3

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-6-2 01:57 PM 發表

咁大隻字擺落附件3只限國防外膠
唔通你小2?
你都懵撚柒柒
我學你
剪貼

第十八條
在香港特別行政區實行的法律為本法以及本法第八條規定的香港原有法律和香港特別行政區立法機關制定的法律。
全國性法律除列于本法附件三者外,不在香港特別行政區實施。凡列于本法附件三之法律,由香港特別行政區在當地公布或立法實施。
全國人民代表大會常務委員會在徵詢其所屬的香港特別行政區基本法委員會和香港特別行政區政府的意見后,可對列于本法附件三的法律作出增減,任何列入附件三的法律,限于有關國防、外交和其他按本法規定不屬于香港特別行政區自治範圍的法律。
全國人民代表大會常務委員會決定宣布戰爭狀態或因香港特別行政區內發生香港特別行政區政府不能控制的危及國家統一或安全的動亂而決定香港特別行政區進入緊急狀態,中央人民政府可發布命令將有關全國性法律在香港特別行政區實施。

唔直接用中國國安法喺香港實施,已經俾足面啦

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-6-2 02:19 PM 發表

而家戰爭or緊急狀態咩?
全國人民代表大會常務委員會決定宣布戰爭狀態或因香港特別行政區內發生香港特別行政區政府不能控制的危及國家統一或安全的動亂而決定香港特別行政區進入緊急狀態,中央人民政府可發布命令將有關全國性法律在香港特別行政區實施。

小學雞
你連呢D字都睇唔明呀?

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-6-2 02:04 PM 發表

國家安全就係國防。

特區政府未能控制的危及國家統一或安全。
港獨狗行為中哂,
而且11個月未平亂,
香港政府即未能控制,
所以人大可以名正言順入尻佢。

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-6-2 02:27 PM 發表

而家戰爭or緊急狀態咩?
全國人民代表大會常務委員會決定因香港特別行政區內發生香港特別行政區政府不能控制的危及國家統一或安全的動亂而決定香港特別行政區進入緊急狀態,中央人民政府可發布命令將有關全國性法律在香港特別行政區實施。

小學雞

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-6-2 02:34 PM 發表

而家緊急狀態咩?
原來你真係唔睇架

白痴到玩小學雞野
第一個字開始啦

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-6-2 02:37 PM 發表

而家緊急狀態咩?
緊唔緊急
唔係你可以決定。

或因香港特別行政區內發生香港特別行政區政府不能控制的危及國家統一或安全的動亂而決定香港特別行政區進入緊急狀態,中央人民政府可發布命令將有關全國性法律在香港特別行政區實施。

唔識或字點解呀?
小學雞

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-6-2 02:50 PM 發表

我冇話我決定呀
我問而家緊急狀態咩?
連或字都唔識
算把啦

要討論基本法
你去同人大常委會討論啦
9UP大法官

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-6-2 03:57 PM 發表

我係問而家緊急狀態咩?
我問你係唔係唔識字。
你要討論基本法字眼,你應該同人大常委會,唔係我。
你唔接受都無辦法,
你只可以選
1:用香港身份證(瀨共)
2:離開中國領土(如果有能力)
以你現時身份,
除左向管理員投訴被欺凌,別無他法

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-6-2 10:37 PM 發表

咁即係而家係定唔係緊急狀態唧?
你唔咪問人大常委會囉
你喺香討問呢種問題
可以改變人大想法咩?
咪咁阿Q啦

引用:
原帖由 正字 於 2020-6-2 11:04 PM 發表
基本法係憲法, 屬國家事務, 每個國家自行制訂, 可按國家需要, 無限加入內容. 中國並非法治國家, 唯一可以制衡係西方嘅道德力量, 但並無實際權力, 包括中英聯合聲明, 離97越遠, 英國嘅話語權越細.

但由黃絲爭取返黎, 要怨就怨自己.

孫子兵法有云, 國與國之爭如生死相撲, 黃絲將香港推入大國之爭嘅旋渦, 係咎由自取. ...
佢小學雞到學人咬字

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-6-3 07:33 AM 發表

即係你都唔知係咪緊急狀態?
我認為咩狀態
關你咩事?
你認咩咪咩
關我咩事?
要乞認同
過主啦

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-6-3 07:42 AM 發表

係咪只要淫大“決定”進入緊急狀態
唔需要真係進入緊急狀態?
定係個緊急狀態太濶,香港太幼
所以進入咗都唔知?:smil ...
係你決定
但可以點呢?

引用:
原帖由 tommy414 於 2020-6-3 10:09 AM 發表
搵食艱難呀,搵得1蚊得1蚊
你講得啱,佢肯花時間回覆算唔錯,唔係我都唔會覆,好似釣魚一樣,唔掙扎就唔好玩
但都要有限度,
越多回帖
計量收數
最好到100就停
300左右就唔再回
搞到佢白做

主題標籤 #區議會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]