• 瀏覽: 3,696
  • 回覆: 99
+3
引用:
原帖由 甴曱死到絕 於 2020-6-2 04:55 PM 發表

我問你係唔係唔識字。
你要討論基本法字眼,你應該同人大常委會,唔係我。
你唔接受都無辦法,
你只可以選
1:用香港身份證(瀨共)
2:離開中國領土(如果有能力)
以你現時身份,
除左向管理員投訴被欺凌,別無他法 ...
咁即係而家係定唔係緊急狀態唧?

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-6-2 10:37 PM 發表

你唔咪問人大常委會囉
你喺香討問呢種問題
可以改變人大想法咩?
咪咁阿Q啦

基本法係憲法, 屬國家事務, 每個國家自行制訂, 可按國家需要, 無限加入內容. 中國並非法治國家, 唯一可以制衡係西方嘅道德力量, 但並無實際權力, 包括中英聯合聲明, 離97越遠, 英國嘅話語權越細.

但由黃絲爭取返黎, 要怨就怨自己.

孫子兵法有云, 國與國之爭如生死相撲, 黃絲將香港推入大國之爭嘅旋渦, 係咎由自取.

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-6-2 10:37 PM 發表

白痴含撚鑾淨係識講同一句鳩噏

引用:
原帖由 正字 於 2020-6-2 11:04 PM 發表
基本法係憲法, 屬國家事務, 每個國家自行制訂, 可按國家需要, 無限加入內容. 中國並非法治國家, 唯一可以制衡係西方嘅道德力量, 但並無實際權力, 包括中英聯合聲明, 離97越遠, 英國嘅話語權越細.

孫子兵法有云, 國與國之爭如生死相撲, 黃絲將香港推入大國之爭嘅旋渦, 係咎由自取. ...
佢小學雞到學人咬字

引用:
原帖由 甴曱死到絕 於 2020-6-2 10:47 PM 發表

你唔咪問人大常委會囉
你喺香討問呢種問題
可以改變人大想法咩?
咪咁阿Q啦
即係你都唔知係咪緊急狀態?

引用:
原帖由 正字 於 2020-6-2 11:04 PM 發表

孫子兵法有云, 國與國之爭如生死相撲, 黃絲將香港推入大國之爭嘅旋渦, 係咎由自取. ...
啊~ 你話赤共唔係法治國家~

引用:
原帖由 facrl 於 2020-6-2 11:46 PM 發表

白痴含撚鑾淨係識講同一句鳩噏
起碼曱甴兄都覺得要緊急狀態先符合基本法18條規定

引用:
原帖由 甴曱死到絕 於 2020-6-2 11:48 PM 發表

佢小學雞到學人咬字
係咪只要淫大“決定”進入緊急狀態
唔需要真係進入緊急狀態?
定係個緊急狀態太濶,香港太幼
所以進入咗都唔知?

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-6-3 07:42 AM 發表

係咪只要淫大“決定”進入緊急狀態
唔需要真係進入緊急狀態?
定係個緊急狀態太濶,香港太幼
所以進入咗都唔知?:smil ...
咁你想點決定/由誰決定進入緊急狀態丫
要全民公投嗎?
要獨立委員會嗎?
地球上又有邊個國家/ 地區不是由少數的領袖決定進入緊急狀態呢?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2020-6-3 07:49 AM 發表

咁你想點決定/由誰決定進入緊急狀態丫
要全民公投嗎?
要獨立委員會嗎?
地球上又有邊個國家/ 地區不是由少數的領袖決定進入緊急狀態呢?
小弟冇質疑過基本法半隻字
我係奇怪係咪入咗都唔知啫~

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-6-3 09:08 AM 發表

小弟冇質疑過基本法半隻字
我係奇怪係咪入咗都唔知啫~
咁係你唔了解
整套基本法
都是中華人民共和國憲法第31條之下的法律
而基本法的最終解釋權是在人大

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2020-6-3 09:12 AM 發表

咁係你唔了解
整套基本法
都是中華人民共和國憲法第31條之下的法律
而基本法的最終解釋權是在人大
呢啲嘢有乜好了解?
我挑戰你講多句你都講唔到
你意思不外乎成本嘢都係假,唔使睇
無論你睇到咩都唔關你事
講嘅人其實乜都唔使識
睇返#1樓

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-6-2 01:18 PM 發表
有這樣的劇情
嫁女嫁咗落柴房
https://puui.qpic.cn/qqvideo_ori/0/h0745di0dal_496_280/0

基本法18條就係話大6法律不會擺落香港
基本法22條就係話大6唔會派人干預香港
基本法23條就係話等你特區議會訂立國安法例。點解會寫23條?就係因為國安嘅嘢,嫲撚飯,話大6做,大家肯定雞飛狗走,講咩1國2制高度自治都冇人理冇人肯小
今日赤共 ...
中國俾左香港做23 條
23 年來做唔到
嗎大陸做囉
國家安全點講都係“ 一國” 的範圍內, 不是兩制內的事

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-6-2 01:18 PM 發表
有這樣的劇情
嫁女嫁咗落柴房
https://puui.qpic.cn/qqvideo_ori/0/h0745di0dal_496_280/0

基本法18條就係話大6法律不會擺落香港
基本法22條就係話大6唔會派人干預香港
基本法23條就係話等你特區議會訂立國安法例。點解會寫23條?就係因為國安嘅嘢,嫲撚飯,話大6做,大家肯定雞飛狗走,講咩1國2制高度自治都冇人理冇人肯小
今日赤共 ...
就算158條都係話終審庭審中港條文時才提請釋法
下級法院對國防外交也可釋法
點解而家變咗主動釋法?
同吹黑哨有咩分別?
香港Justice system仲使唔使run its course?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]