• 瀏覽: 20,518
  • 回覆: 262
+7
【明報專訊】位於牛頭角彩頤居的「黃店」社企餐廳「膳心小館」,前日接獲業主房屋協會書面通知,稱將於今年11月底合約期滿後不再續租,房協會收回店舖自行營運。膳心小館質疑房協今次決定是跟隨政府立場打壓「黃色經濟圈」,憂慮未來政府對「黃店」的打壓陸續有來,將盡力在區內物色其他舖位重新經營。房協則稱,今次決定是基於住戶意見,以及考慮長遠營運效益,決定自行營運餐飲服務。

班長者怕間餐廳果堆黃符吸引昆蟲入去嘛...居民意見點解唔尊重得?

你地黃店咁叻既搵出面D銀髮佬贊助響第二度開啦.....

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20200601/s00002/1590951032099/聘手足膳心小館不獲續租-房協-住戶意見-無其他考慮

「黃色經濟圈」再敗一仗了。

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-6-1 07:16 AM 發表
房協想撈埋飲食集團?
供應商仲唔天價賣食材搵笨柒?
點都好過班長者隨時被"汽水油多彈治"感脅......

黃色經濟圈點解仲要靠政府? 有咁強大既經濟實力肯比市場租金,實大把業主租個鋪比你啦🤣

叫得「黃店」,根本唔應該平租政府地方啦

曱甴衆籌自己買地起商埸做黃色曱甴商埸只招呼曱甴啦。

引用:
原帖由 ROYHIHI 於 2020-6-1 07:29 AM 發表
黃色經濟圈點解仲要靠政府? 有咁強大既經濟實力肯比市場租金,實大把業主租個鋪比你啦🤣
佢地根本自打咀巴

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-6-1 07:10 AM 發表
【明報專訊】位於牛頭角彩頤居的「黃店」社企餐廳「膳心小館」,前日接獲業主房屋協會書面通知,稱將於今年11月底合約期滿後不再續租,房協會收回店舖自行營運。膳心小館質疑房協今次決定是跟隨政府立場打壓「黃色經濟圈」,憂慮未來政府對「黃店」的打壓陸續有來,將盡力在區內物色其他舖位重新經營。房協則稱,今次決定是基於住戶意見,以及考慮長遠營運效益,決定自行營運餐飲服務。

班長者怕間餐廳果堆黃符吸引昆蟲入 ...
好心做得黃豬經濟圈一份子就唔好租政府舖位,仆街黃屍真冇⻣氣。 。。

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-6-1 07:16 AM 發表
房協想撈埋飲食集團?
有阿公做供應商,班正常人長者可以有返一餐正常飯食囉。。。

抵死!

引用:
房協想撈埋飲食集團?
擺到明趕絕黃店啦,吹得我脹咩
跟住就係供應商加黃店食材天價
黃色經濟圈?咪戇鳩啦

黃色經濟圈無錢買地?建商場、住宅圍爐啦

唔續約叫打壓,咁曱甴燒鋪叫咩呀?

可能怕用來整炸彈
唔租比佢好過

主題標籤 #房屋協會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]