• 瀏覽: 1,434
  • 回覆: 17
依家港版嘅國安法內容細節唔係跟足國內版嗎?內容細節可以由香港自己編寫?咁香港會由邊個負責編寫?咁講港版國安法咪只得個殼?條文如果寫得非常寬鬆都得㗎喎,若果寫冇追溯期,由香港警察拘捕由香港法庭審理(黃官又包庇)又喺香港服刑咪嘥氣,咁班漢奸曱甴咪好易逃避法律責任?咁咪即係無牙老虎?

你好似乜都唔知,自己上網查下先啦。

港版必定有香港特色
遲下拉到人
大把分析報告
唔洗自己查咁麻煩
反正普通人不會找國家麻煩

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-5-31 07:50 PM 發表
係㗎!我剩係知香港市民都似乎很歡迎國安法,但曱甴漢奸就驚到瀨屎咋……

引用:
原帖由 足智阿拉丁 於 2020-5-31 08:09 PM 發表

係㗎!我剩係知香港市民都似乎很歡迎國安法,但曱甴漢奸就驚到瀨屎咋……
應該好似 港英時期 一樣, 當年的政治部, 現在叫國安部, 似icac咁獨立部門,首先由 警察擔任。

但基本上 凌駕警方, 獨立調查案件。 法例方面應該 人大草議。 判案會 由香港司法署理。

好唔想希望越大失望越大,好擔心

引用:
原帖由 足智阿拉丁 於 2020-5-31 18:20 發表
依家港版嘅國安法內容細節唔係跟足國內版嗎?內容細節可以由香港自己編寫?咁香港會由邊個負責編寫?咁講港版國安法咪只得個殼?條文如果寫得非常寬鬆都得㗎喎,若果寫冇追溯期,由香港警察拘捕由香港法庭審理(黃官又包庇)又喺香港服刑咪嘥氣,咁班漢奸曱甴咪好易逃避法律責任?咁咪即係無牙老虎? ...
講正我心中的憂慮。依家唯有睇實,唔對版就一齊媽七佢地。💪💪💪

謝謝分享!

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-5-31 09:05 PM 發表

應該好似 港英時期 一樣, 當年的政治部, 現在叫國安部, 似icac咁獨立部門,首先由 警察擔任。

但基本上 凌駕警方, 獨立調查案件。 法例方面應該 人大草議。 判案會 由香港司法署理。 ...
相信會在香港另外設立國安法法庭,由特首委任信得過的法官主理。

亦唔可以用陪審員制度,否則黃髮官加上6:4比的黃絲陪審員,有罪都變無罪。有法等於無法。

如涉及國家機密就要閉門審理或送回內地審。

如犯事地在國內就送回內地審。

主要由中國藉港人負責執法及司法,整個框框會乎合基本法,阿爺的一貫原則。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-6-1 07:53 發表

相信會在香港另外設立國安法法庭,由特首委任信得過的法官主理。

亦唔可以用陪審員制度,否則黃髮官加上6:4比的黃絲陪審員,有罪都變無罪。有法等於無法。

如涉及國家機密就要閉門審理或送回內地審。

如犯事地在國內就送回內地審。

主要由中國藉港人負責執法及司法,整個框框會乎合基本法,阿爺的一貫原則。
...
用得香港法官就一定功效大減
香港法官不論有否外國籍,都係同一間學校出來,畢業後跟師父,即係成個圈都係小圈子

即使法官本身信得過,但係未知會否佢師父師兄世叔伯背後發功影響判決,既然要做就要徹底,由內地派法官專審

嗱,近期班狗官又不斷放生暴徒啦……真係唔好話唔擔心國安法隨時變成<冇辦法>……

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-6-1 06:49 AM 發表

講正我心中的憂慮。依家唯有睇實,唔對版就一齊媽七佢地。💪💪💪

謝謝分享!
相信是現時很多港人嘅憂慮……

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-6-2 07:52 AM 發表

用得香港法官就一定功效大減
香港法官不論有否外國籍,都係同一間學校出來,畢業後跟師父,即係成個圈都係小圈子

即使法官本身信得過,但係未知會否佢師父師兄世叔伯背後發功影響判決,既然要做就要徹底,由內地派法官專審 ...
只要唔係內地法庭審理咁呢個國安法嘅力量起碼減半了……

引用:
原帖由 足智阿拉丁 於 2020-6-5 12:24 發表

相信是現時很多港人嘅憂慮……
相信國家會限時限刻,若到時人大仍未能取得共識。

國安法涵蓋香港實施。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]