• 瀏覽: 5,107
  • 回覆: 109
  • 追帖: 1
如題,我不反對國安法,但可能不認同當中條文。

原因是大陸的制度是黨國不分;反對共產黨反對共產黨的政府等於是背叛國家,犯法的。外面是,當你反對一個執政的政府或執政黨,並不犯法。所以國安法該在條文中如何取得平衡。

引用:
原帖由 香香一言堂 於 2020-5-31 03:16 AM 發表

原因是大陸的制度是黨國不分;反對共產黨反對共產黨的政府等於是背叛國家,犯法的。外面是,當你反對一個執政的政府或執政黨,並不犯法。所以國安法該在條文中如何取得平衡。 ...
又係一個扮中立扮理性嘅垃圾post, 反對共產黨唔一定係叛國,反而口口聲聲用中文講自己唔係中國人嗰d就係叛國,仲有邊個國家可以比你上街暴動顛覆現政權唔犯法,請提出證據。

引用:
原帖由 香香一言堂 於 2020-5-31 03:16 AM 發表

原因是大陸的制度是黨國不分;反對共產黨反對共產黨的政府等於是背叛國家,犯法的。外面是,當你反對一個執政的政府或執政黨,並不犯法。所以國安法該在條文中如何取得平衡。 ...
國安法現在只有一個框架,法律條文要兩三個月后才制定好,你還沒見過就不認同?
再說你認不認同,跟我們有什么關係?
你愛認同不認同,
who care,
你哪位啊?你是哪位大人物,
說說你的姓名,看我們聽過沒有,

引用:

當朝是中華人民共和國,中華人民共和國是中國共產黨一手建立的,
中國共產黨領導下的多黨協商制度,是當代中國的基本政治制度,你不服?
你想推翻共產黨,另立新政權,
你自己也建立一個國家唄,

你建一個油麻地國,旺角國,香港理工大學校園國

引用:
原帖由 後不見來者 於 2020-5-31 05:37 AM 發表

當朝是中華人民共和國,中華人民共和國是中國共產黨一手建立的,
中國共產黨領導下的多黨協商制度,是當代中國的基本政治制度,你不服?
你想推翻共產黨,另立新政權,
你自己也建立一個國家唄,
你建一個油麻地國,旺角國,香港理工大學校園國 ...
新加坡也是一手由李光耀及其政黨建立的,反對執政黨的反對黨不會被指是叛國者吧?
平民百姓從來都是啞忍統治者的暴政。不服的就會如現在的部份港人走上街頭抗爭。

引用:
原帖由 後不見來者 於 2020-5-31 05:32 AM 發表

國安法現在只有一個框架,法律條文要兩三個月后才制定好,你還沒見過就不認同?
再說你認不認同,跟我們有什么關係?
你愛認同不認同,
who care,
你哪位啊?你是哪位大人物,
說說你的姓名,看我們聽過沒有,
...
你盲嘅嗎?

"如題,我不反對國安法,但可能不認同當中條文。"

我是誰?關你9事嗎。

反對共產黨無問題. 以實制行動顛覆現有制度就犯法.

唔明的話, 你既水平太低,  戇鳩又要扮醒, 睇怕都係比人當 condom 洗既命.

引用:
原帖由 坐六年 於 2020-5-31 04:47 AM 發表

又係一個扮中立扮理性嘅垃圾post, 反對共產黨唔一定係叛國,反而口口聲聲用中文講自己唔係中國人嗰d就係叛國,仲有邊個國家可以比你上街暴動顛覆現政權唔犯法,請提出證據。 ...
中立理性係冇得扮的。

你呢D才是垃圾,冇纏頭,脫離討論主題:"反而口口聲聲用中文講自己唔係中國人嗰d就係叛國,仲有邊個國家可以比你上街暴動顛覆現政權唔犯法,"

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-5-31 11:36 AM 發表
反對共產黨無問題. 以實制行動顛覆現有制度就犯法.

唔明的話, 你既水平太低,  戇鳩又要扮醒, 睇怕都係比人當 condom 洗既命.
你真係反動,係大陸反黨係一種罪,你唔知(大陸有反黨集團)嗎?

乜叫"以實制行動顛覆現有制度"?會不會是用詞不同?港人習慣性用反對,如,反對林鄭政府的無能;反對林鄭政府不等於是反對香港政府。明未?

乜你水平好高嗎?講到明你不就是王婆的同路。

引用:
原帖由 香香一言堂 於 2020-5-31 12:14 PM 發表

你真係反動,係大陸反黨係一種罪,你唔知(大陸有反黨集團)嗎?

乜叫"以實制行動顛覆現有制度"?會不會是用詞不同?港人習慣性用反對,如,反對林鄭政府的無能;反對林鄭政府不等於是反對香港政府。明未?

乜你水平好高嗎?講到明你不就是王婆的同路。 ...
反黨集團係幾多年前既事呀. 大陸呢幾十年修過幾多次法你知唔知呀. 何況真係上到法庭, 判罪係乜野, 你有無查過呀.

唔該唔好活係井底啦. 大陸不知幾多示威抗議政府. 就係得幾條友比人拉左? 你自己又廢又無知唔緊要, 唔好出黎扮野呀.

引用:

其實又係D什麼愛國不等於愛黨的理論.

聯合國, 美帝 及 世界上大部份國家都承認 中共是中國唯一合法代表

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-5-31 12:16 PM 發表

反黨集團係幾多年前既事呀. 大陸呢幾十年修過幾多次法你知唔知呀. 何況真係上到法庭, 判罪係乜野, 你有無查過呀.

唔該唔好活係井底啦. 大陸不知幾多示威抗議政府. 就係得幾條友比人拉左? 你自己又廢又無知唔緊要, 唔好出黎扮野呀. ...
你自己不廢不無知唔緊要, 出黎冇扮野,你可講講幾時大陸立法反對共產黨不是犯法的嗎?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2020-5-31 12:26 PM 發表

其實又係D什麼愛國不等於愛黨的理論.

聯合國, 美帝 及 世界上大部份國家都承認 中共是中國唯一合法代表
請你幫答wilsonkf在大陸反對共產黨不犯法。

引用:
原帖由 香香一言堂 於 2020-5-31 12:30 PM 發表

請你幫答wilsonkf在大陸反對共產黨不犯法。
共產黨是中國唯一合法代表
反對共產黨亦即是反對中國

引用:

我理得你同唔同意!

你而家要做嘅,係快啲去美國欣賞下佢地一道又一道靚麗嘅風景線嘍!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]