• 瀏覽: 50,853
  • 回覆: 7
  • 追帖: 1
+5
冇咗發鈔權,起碼跌多十蚊.宜家PE都15,最多咪值二十蚊.

美國的制裁法令並非國際法,只要有關交易並非在美國境內發生及完成,便不應算是觸犯美國法例,不應因此引渡孟晚舟.

引用:
原帖由 車站變態的主題 於 2020-5-29 06:48 PM 發表

只要用美金交易就已經係美國法律
無稽之談.

引用:
原帖由 jennylady 於 2020-5-30 11:07 AM 發表

唔係,全部銀行都要跟sanction policy .. 就算不在美國發生一樣要跟的。唔係只針對呢單案件。事實上個法例係真係咁。全世界的銀行都要跟。
請問係邊條制裁法?有邊啲國家加入簽署?

引用:
原帖由 jennylady 於 2020-5-30 11:07 AM 發表

唔係,全部銀行都要跟sanction policy .. 就算不在美國發生一樣要跟的。唔係只針對呢單案件。事實上個法例係真係咁。全世界的銀行都要跟。
你咪扯開話題啦,做好啲閱讀理解啦.我宜家講緊美國引渡孟晚舟應唔應該,你去講滙豐甘願做美國隻狗聽佢支笛跟佢準則為咗唔洗俾美國禁止美元交易揸春袋,完全係兩回事嚟囉.

引用:
原帖由 jennylady 於 2020-5-30 03:53 PM 發表

全部銀行都有跟sanction policy 。包括香港中資行。 歐盟,英國,加拿大,第一世界的銀行全部都跟美國sanction policy ..Breach 了就係breach 了,引導法就係加拿大和美國的事。美國佬一向都惡晒..  任何分行,就算分行不在美國,都要跟的。!你試下係中資銀行轉一球去伊朗睇下幫唔幫你轉。 金融體系係有一些agreement / Policy 大家去謹守。我平時無 ...
你都傻,仲喺度扯開話題,宜家講緊孟晚舟被引渡去美國啊,識唔識中文啊?仲講銀行.

引用:
原帖由 jennylady 於 2020-5-30 03:53 PM 發表

全部銀行都有跟sanction policy 。包括香港中資行。 歐盟,英國,加拿大,第一世界的銀行全部都跟美國sanction policy ..Breach 了就係breach 了,引導法就係加拿大和美國的事。美國佬一向都惡晒..  任何分行,就算分行不在美國,都要跟的。!你試下係中資銀行轉一球去伊朗睇下幫唔幫你轉。 金融體系係有一些agreement / Policy 大家去謹守。我平時無 ...
全世界冇一條關於制裁嘅國際法係要引渡去美國受審,你明唔明啊?

引用:

補充一點,中資銀行跟嘅係聯合國制裁嘅決議,唔係跟你美國佬制訂嘅政策同法律,即使有人觸犯聯合國制裁決議法案,都唔會將資料直接交俾美國政府.

主題標籤 #梁振英
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]