• 瀏覽: 3,435
  • 回覆: 44
中國現時既政治制度, 係孫中山首先提倡, 佢既廣州政府開創, 後來國民政府修補, 人民政府改革同繼續修補既制度.

呢套制度打贏綜合實力更強大既北洋政府, 捱過日本侵華, 中共建政初期推動重工業飛速發展, 促成改革開放.
北洋政府, 就係用總統-國會制. 結果北洋政府有英美日支持, 有更強大既財力同兵力, 一樣都收皮了.

樓主你究竟有幾戇鳩, 拎今日中國既制度去同晚清係無外部競爭下, 已僵化過百年既制度比.

引用:
原帖由 香江人 於 2020-5-31 10:15 AM 發表

識唔識計數?
大陸每年高考畢業生七十幾萬,18歲未成年,乘以18,全部未成年一億四千萬人。
用你腦諗吓,全世界所有國家唔會將18歲以下當勞動人口,計工資。 ...
香港有幾十萬人拎生果金你知唔知?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-5-31 11:08 AM 發表

香港有幾十萬人拎生果金你知唔知?
拎生果金係老人退休福利,唔係勞動人口薪金收入。

引用:
原帖由 香江人 於 2020-5-31 05:26 PM 發表

拎生果金係老人退休福利,唔係勞動人口薪金收入。
福利唔係收入既一部分?
李克強好明顯係講緊全部人當中既六億, 唔係勞動人口.
咪戇鳩啦好唔好.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-5-31 05:41 PM 發表

福利唔係收入既一部分?
李克強好明顯係講緊全部人當中既六億, 唔係勞動人口.
咪戇鳩啦好唔好.
你又代李克強講嘢,李克強沒講6億人,政府每人派錢一千蚊。

如果講每人派老人金一千蚊,李克強會講政府財政支出重。

“改革開放”堅持西學為用,引進西方奇淫技巧,不引進思想。

引用:
原帖由 香江人 於 2020-5-30 02:07 PM 發表

美國學英國制度,真係發達。
學條撚
最簡單一樣, 英國廢除奴隷制, 美國有跟嗎?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-8-8 11:20 AM 發表

學條撚
最簡單一樣, 英國廢除奴隷制, 美國有跟嗎?
美國有奴隸咩?

引用:
原帖由 香江人 於 2020-10-28 12:38 AM 發表

美國有奴隸咩?
林肯做咗乜呢?

引用:
原帖由 40342 於 2020-10-28 01:15 AM 發表

林肯做咗乜呢?
林肯做咗總統。

引用:
原帖由 香江人 於 2020-10-28 01:16 AM 發表

林肯做咗總統。
在總統任內又做咗乜?

仲有一樣就係歐美國家大部分都係靠尊制, 帝制, 殖民地帝國, 戰爭, 搶略發展起來,之後先行民主, 美加澳紐直頭係俾英國人屠殺原著民, 之後由白人管治。 而二戰之後行民主的國家無邊個行得好。

帖中有提到巴西, 而巴西就係行民主失敗的例子, 近十年每次都只可以由幾個更差的侯選人之中選一個, 結果就係越來越差

引用:
原帖由 naly 於 2020-10-28 06:45 AM 發表
仲有一樣就係歐美國家大部分都係靠尊制, 帝制, 殖民地帝國, 戰爭, 搶略發展起來,之後先行民主, 美加澳紐直頭係俾英國人屠殺原著民, 之後由白人管治。 而二戰之後行民主的國家無邊個行得好。
台灣二戰後屠殺台灣原住民,二二八事件?台灣人均GDP高過大陸,大陸算發展起來,台灣算唔算發展起來?
韓戰之後的南韓,屠殺邊個民族,殖民,掠奪邊個國家?人均GDP又高過大陸,算唔算發展起來?
唔講日本。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]