• 瀏覽: 2,716
  • 回覆: 70
+3
引用:
原帖由 請你說真話 於 2020-5-28 09:44 PM 發表

自己生活嘅地方俾共產黨同中華人民共和國人侵略, 點會同我地香港人 無關?
再問多一樣,假如你係露宿者,你瞓係天橋底,在天橋底生活,咁條天橋就係你?

引用:
原帖由 請你說真話 於 2020-5-28 10:02 PM 發表

點保衛? 當然係仿效當年共產黨勾結外國勢力啦!

未有國家唔等於冇生活開嘅地方。 自己生活開嘅地方比共產黨同中華人民共和國人入侵, 當然要反抗到底! ...
咁假設當成功勾結外國勢力,下一步點做?

你應該搞清楚先,你生活地方唔代表屬於你。難道你瞓公園係公園生活,個公園就係你?

民主制度其實幾落後, 缺憾好多, 一D都唔科學.

引用:
原帖由 請你說真話 於 2020-5-28 10:04 PM 發表

條天橋同橋底都係納稅人嘅!
你講漏咗,天橋同天橋底係納稅人錢起,但擁有及管理係政府。

如果話條天橋係納稅人,條天橋冧撚咗你賠呀?維修費問你拎呀?

引用:
原帖由 寶寶記貳 於 2020-5-28 10:06 PM 發表

你講漏咗,天橋同天橋底係納稅人錢起,但擁有及管理係政府。

如果話條天橋係納稅人,條天橋冧撚咗你賠呀?維修費問你拎呀?
佢白咭綜緩人士黎
唔洗同佢嘈

有普選大晒架D!

有普選可以有國安法

有普選可以1%人賺晒99%D錢

有普選可以大規模監控人民

有普選警察可以一年打死上千上萬人

有普選可以疫情話9知市民死

佢哋只係追求普選標題黨,普選為乜,人民得到乜,唔𠃊知囉,人哋話追求咪追求囉!

引用:
原帖由 請你說真話 於 2020-5-28 10:09 PM 發表

政府係納稅人養架!
你唔係唔知下話? 定係你冇納過稅啊?
所以,納稅人幾時都有責任推翻政府架! 原來你唔識架!
咁你就錯喇,第一政府唔係納稅人養,政府係用納稅人交稅嘅錢去營運一個地方,而交稅亦係公民責任。

第二就算唔係納稅人都可以推翻政府,但首先你要有能力。

第三公民有權亦有責任監察政府,但無責任推翻。

第四你講推翻政府,咁應該點樣推翻,可否具體解釋?

引用:
原帖由 thinkingfact 於 2020-5-28 10:13 PM 發表

佢白咭綜緩人士黎
唔洗同佢嘈
傻啦,我邊會同佢嘈。

既然佢有崇高理想,我都想了解多啲。

引用:
原帖由 請你說真話 於 2020-5-28 10:19 PM 發表

推翻政府就等於換業主立案發團或者大廈管理公司!
就係咁簡單!
咁就係具體解釋喇?

唔會太流?

咁請問一般業主立案法團係點樣產生?

https://youtu.be/hNVIqpD8_zE

呢條片應該ko樓主

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]