• 瀏覽: 908
  • 回覆: 11
今天通過國安法了。。

請問國家領導人做得不好,在香港還能批評領導人嗎?

除非你想俾人拉返大陸 槍斃 否則你最好扮啞

引用:
原帖由 leechilam 於 2020-5-28 06:59 PM 發表
今天通過國安法了。。

請問國家領導人做得不好,在香港還能批評領導人嗎?
我靠,內地網絡罵毛、罵鄧的多的是

一個國安法睇晒,香港人又蠢又懶又貪心又怕死。

引用:
原帖由 YuckoO 於 2020-5-28 07:43 PM 發表

公開講????微博不刪貼???公安不上門找喝茶????

引用:
原帖由 YuckoO 於 2020-5-28 07:43 PM 發表

你當然有言論自由,但沒有言論后的自由而已。

附件

5B791F76-B596-4444-B09D-964A4F3269B7.jpeg(204.29 KB)

我個人覺得,根據中國人寫歷史嘅習慣,講吓以前啲領導人應該冇問題,習近平唔得,因為佢仲係當權,佢退下來先可以評價佢嘅功過。

對政府一啲政策的不滿,應該唔牽涉國家安全,應該仲可以講吓。

個人睇法嚟啫,都係要等條法例點樣寫,點樣執行,先至有明確嘅行為指標。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-5-28 08:22 PM 發表
我個人覺得,根據中國人寫歷史嘅習慣,講吓以前啲領導人應該冇問題,習近平唔得,因為佢仲係當權,佢退下來先可以評價佢嘅功過。

對政府一啲政策的不滿,應該唔牽涉國家安全,應該仲可以講吓。

個人睇法嚟啫,都係要等條法例點樣寫,點樣執行,先至有明確嘅行為指標。 ...
咁就真係……5000年歷史都是這樣,中國人能做的就是求神拜佛國家的皇帝是明君聖君。。但如果是昏君暴君,咁就只能自求多福了。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 leechilam 於 2020-5-28 08:08 PM 發表

你當然有言論自由,但沒有言論后的自由而已。
老子前10年罵毛,后罵鄧小平,少說五年,也好好的

大陸批評政府既多的是,自己上微博睇下

中國沒落並唔係因為皇權制度,明朝為例,部份時間,都係官員執政。
事實上嚴格來講,英國依然係皇權制度。例如東晉時期嘅權貴政治。

中國嘅沒落,係因為中國一早已經進入穩定期,但係西方文明,一直都冇進入大一統。

正如中華民族,好多卓越嘅思想,其實都係混亂時代出現,例如儒家思想,秦始皇大一統封建制度,其實都係春秋戰國,大混亂時代出現。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]