• 瀏覽: 17,920
  • 回覆: 98
引用:
原帖由 edw42454849 於 2020-5-27 04:06 PM 發表

網友 , 你講野嘅口吻咁似黃絲架 !

公正持平討論方有得著 , 掟汽油彈判感化18個月你認同嗎?
仲有。我由始終也不認為連儂牆斬人案被告應受懲處。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-5-27 04:23 PM 發表

仲有。我由始終也不認為連儂牆斬人案被告應受懲處。
網友 , 連環牆人案被告的確係受害者 , 被黃絲逼到絕路 , 可以判輕些 !

該案受害人挑機在先, 亦應判監 , 而市政或有關部門疑玩黃而不主動清理連儂牆, 亦係主要原因 !

引用:
原帖由 edw42454849 於 2020-5-26 08:30 PM 發表
以下兩宗判決 , 相信大衆網友都好清楚 :

1)2020年4月24日, 法官郭偉健判決一名持刀斬黃絲嘅疑犯,三年多刑期 , 因同情犯人而形容佢情操高尚 (估計該犯人生計已被黃絲暴徒逼至絕境,以致情緒失控)!

馬道立即時撲出,指出法官不可偏頗,亦不應有任何政見,會削弱公家對司法機構嘅信心及觀感類 , 並撒換郭偉健法官不得審理類似政治背景嘅案件 !

2)2020年5月26日裁判官水佳麗判決一名1 ...
法官郭偉健判決一名持刀斬黃絲嘅疑犯,三年多刑期 ,
形容佢情操高尚 係指佢行兇後去自首呢個行為.
而且法官無因為咁而輕判.
馬道長就眼容不得沙子般追究 !!!!?
之後被水佳麗完美冼死佢.
馬道長你應引9吧...

馬道長佢以老人癡呆

引用:
原帖由 kid_a 於 2020-5-27 05:16 PM 發表

法官郭偉健判決一名持刀斬黃絲嘅疑犯,三年多刑期 ,
形容佢情操高尚 係指佢行兇後去自首呢個行為.
而且法官無因為咁而輕判.
馬道長就眼容不得沙子般追究 !!!!?
之後被水佳麗完美冼死佢.
馬道長你應引9吧... ...
網友 , 分析合理 !

對一個持刀斬傷人嘅罪犯 , 由於自首關係 , 三年多刑期的確合理 !

相反 , 掟汽油彈判18個月感化則屬笑話 , 若果到最後 , 馬道立只責郭官而對水官嘅裁決扮睇唔到?

咁就係對香港司法公正最大嘅恥辱 , 馬道立責郭官放水官此事若成事實 ,對司法公正嘅壞影響大過郭官裁決百倍都唔止 !

人在做 , 天在看 , 騙得了誰 ?

郭偉健只係針對傷人者甘心領罪並關心傷者一點而稱其人格高尚,並非甚麼政治表態。

其他黃官對抗爭犯法者動輒話關心社會、純真、只為表達意見⋯⋯馬道立又幾時認真處理過?

司法獨立不等於司法公正。馬道立年年在司法年度開幕上話法官不理政治,人如其名,道貌岸然。實際是盲還是扮盲。

引用:
原帖由 星風月霧 於 2020-5-27 09:20 PM 發表
郭偉健只係針對傷人者甘心領罪並關心傷者一點而稱其人格高尚,並非甚麼政治表態。

其他黃官對抗爭犯法者動輒話關心社會、純真、只為表達意見⋯⋯馬道立又幾時認真處理過?

司法獨立不等於司法公正。馬道立年年在司法年度開幕上話法官不理政治,人如其名,道貌岸然。實際是盲還是扮盲。 ...
網友 , 馬道立若果扮盲就無乜所謂 , 政府廢官多的是 , 冗員多一個對財政支出影響不大 !

如果藍官黃官各有愛好偏頗 , 雖不完美仍可接受 , 若能取得平衡亦為社會縮影 !

但可恥嘅係 , 馬道立仿如黃官首領 , 以其位壓疑似藍官(郭官 ) , 並假以影響司法公正嘅觀感為名而徹換郭官 ,但對裁決更笑話嘅水官 ( 黃官 )就放任扮盲 ? 令人對其言行不一 , 偏頗弄權而嘔心 , 影響公衆對司法公正形象至極矣 !

馬道立 , 若非一言堂 ,係時候行出嚟解釋吓水官裁決喇 !

馬道立是資深首席法官,即是一名久官

引用:
原帖由 edw42454849 於 2020-5-26 08:30 PM 發表

1)2020年4月24日, 法官郭偉健判決一名持刀斬黃絲嘅疑犯,三年多刑期 , 因同情犯人而形容佢情操高尚 (估計該犯人生計已被黃絲暴徒逼至絕境,以致情緒失控)!

馬道立即時撲出,指出法官不可偏頗,亦不應有任何政見,會削弱公家對司法機構嘅信心及觀感類 , 並撒換郭偉健法官不得審理類似政治背景嘅案件 !

真係要問一問馬道長,表揚罪犯嘅法官仲合唔合資格審理案件。

引用:
原帖由 寒冬委屈的白襪 於 2020-5-26 09:04 PM 發表
試論法官贊掟汽油彈的少年為優秀,利多於弊。
當然係利多於弊啦。
點解?
同四成考生答日本侵華對中國利多於弊一樣囉,無得解。

ntworks網友, 你既疑問估計亦係過百萬港人所質疑嘅 !

個人認為 , 難聽些講句 , 表揚罪犯等同間接共犯 、煽動 ,都係嗰句……

究竟15歲少男掟汽油彈對香港既禍害大?抑或裁判15歲少男掟汽油彈只係感化18個月並稱讚( 優秀嘅細路 )對香港禍害大呢?個人認為後者更為禍害 !

大家可以俾吓意見 !

引用:

方向報2020年5月28日A6版標題(裁判官讚擲燃彈少年 , 葛珮帆去信投訴 )

A20版標題 ( 雙重標準 , 荒天大謬  )

2篇文章都質疑水官裁決 , 証明本帖子唔係個人憑空揣測 , 而係衆怒難犯 , 司法界公正形象嘅災難呀 !

馬道立 , 如果你選擇唔譴責、撒換水官 ,  及令她不可再審類似政治背景嘅案件 ……

就應向郭偉健法官鄭重道歉 , 以示公正 ! 二擇其一  , 本人都可以體諒  ,  雖不完美仍可接受 !

引用:
原帖由 lolo999 於 2020-5-27 10:55 AM 發表
依照佢咁判,即係我攞住支槍係旺區向天射都無事啦?我都無傷到人。阿馬大法官真係要好好解釋一下
應該係殺十零個人都無事

引用:
原帖由 絕世小魚 於 2020-5-28 10:08 AM 發表

應該係殺十零個人都無事
網友 , 首要條件你要係黃絲  !

真係要問吓水官 , 算唔算 ( 優秀嘅殺手 ) !

戴假髮,扮神聖,但其實狗棺幫曱甴守龍門。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]