• 瀏覽: 2,909
  • 回覆: 32
一年前特首林鄭推出「送中法」,本欄早論定林鄭月娥這個名字,將會帶着一陣異味,融入香港歷史。

在香港史上,開埠的港督砵甸乍在英國歷史上並無名份,因為英國的殖民地太多了。在二十一世紀的世界史上,林鄭月娥肯定有一小席位。

香港要滅亡是一種共業。

因為世界上有許多事,中國人做得到,包括英國人在內的西方人做不到。譬如在一條頭髮絲上刻下一首唐詩;又如活吃猴腦,如何打開頭蓋骨,每人一匙,將鮮熱的腦漿吃光而有辦法令那隻猴子仍在眨眼睛。這一切皆可視之為中華文化三千年之獨特技藝,你叫歐洲人和非洲人再投胎十次,只要不是中國人,他永世做不出來。

但有另一些包括英國人在內的西方文明國家做得到的,同樣,中國人再投胎一百次也做不到。譬如維持一座由英國人臨走前將法治、自由、民主制度都建立規模的現代化城市,雙手交給你,要你維持經營。

為甚麼做不到?因為中國人的大腦有許多灰色的盲點。

譬如大陸絕大部份中國人仍堅固地相信:中國可以將香港改造為一座「全無外國勢力干涉」、全由中國命令、但西方資金又乖乖捧場的所謂「國際金融城市」。

此一迷信,就來自其大腦中的盲點。若你告訴這些人:不可以的。香港繼續成為國際金融城市,與一九九七年之前一樣,必須有美國之認可與加持。譬如港幣與美元掛鉤,美金讓你抱大腿,烏龜背蠍子過河,有了美國加持,港幣就有地位。港幣有地位,大陸的人民幣就可以通過港幣變美金。

蠍子只需乖乖地讓烏龜背着,忍手不要往烏龜脖子上刺一下子。美國當然想在香港賺錢,中國也想。既是這樣,就要維持平衡。此一大局,美國是關鍵角色,不是中國。否則中國沿海的泉州和汕頭,早也可以變成「國際貿易城市」。

此一共業就是「文化大革命」爆發的原因。民族基因決定了共業,而共業之鬧劇可不斷循環。若相信可以將香港變為一國一制,同時香港可以繼續運作如常。那麼這種觀點就應該予以尊重,不必再爭辯。

但另一方面,外國資金有留在香港或撤出的自由,除非各大銀行由解放軍駐守。美國也有八萬五千公民,每人都自行決定是留在香港好,還是回到武肺橫掃的紐約更安全。每一個外國人去留都有不同的利益安全計算。有的人會留下,覺得蘭桂坊尚有可為,亞洲的女人魅力沒法擋。有人會為了食物或伴侶留下,有的人會認為那樣的香港比不上芭堤雅。

尚有兩個月,有如一九五○年上半年,邊界暫或仍開放,人人可以自由決定。只須記住兩個字:自由。

https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/columnist/陶傑/daily/article/20200526/20924526/

====================================================================================

點講呢。陶傑呢篇文都算行貨,睇佢唔使15分鐘就寫完。但就係講得好鬼「到」囉!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-5-26 04:40 PM 發表
一年前特首林鄭推出「送中法」,本欄早論定林鄭月娥這個名字,將會帶着一陣異味,融入香港歷史。

在香港史上,開埠的港督砵甸乍在英國歷史上並無名份,因為英國的殖民地太多了。在二十一世紀的世界史上,林鄭月娥肯定有一小席位。

香港要滅亡是一種共業。

因為世界上有許多事,中國人做得到,包括英國人在內的西方人做不到。譬如在一條頭髮絲上刻下一首唐詩;又如活吃猴腦,如何打開頭蓋骨,每人一匙,將鮮熱 ...
15分鐘剩係識吊有膠用咩? 唔通真係冇正面可以寫?。。。。唔好講冇呀,如果寫唔出,即係濕膠一名

引用:
原帖由 deechai 於 2020-5-26 06:40 PM 發表

15分鐘剩係識吊有膠用咩? 唔通真係冇正面可以寫?。。。。唔好講冇呀,如果寫唔出,即係濕膠一名
咪寫咗囉?讚到飛起喎?!

因為世界上有許多事,中國人做得到,包括英國人在內的西方人做不到。譬如在一條頭髮絲上刻下一首唐詩;又如活吃猴腦,

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-5-26 06:56 PM 發表

咪寫咗囉?讚到飛起喎?!

因為世界上有許多事,中國人做得到,包括英國人在內的西方人做不到。譬如在一條頭髮絲上刻下一首唐詩;又如活吃猴腦, ...
如來係咁。。。, 真係濕膠

香港回歸之時,大陸比對香港,各方面落後,依家大陸比香港更資本主義,人民生活直逼香港,你先至話大陸唔得,陶傑呢啲其實內心妒忌,眼紅窮親戚發達,其實係所有黑暴心底講唔出真正反中的原因。

引用:
原帖由 smart889 於 2020-5-26 08:39 PM 發表
香港回歸之時,大陸比對香港,各方面落後,依家大陸比香港更資本主義,人民生活直逼香港,你先至話大陸唔得,陶傑呢啲其實內心妒忌,眼紅窮親戚發達,其實係所有黑暴心底講唔出真正反中的原因。 ...
大陸人均GDP幾多?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-5-26 21:26 發表

大陸人均GDP幾多?
講增長率,大陸五千元可以舒服生活,香港表面好睇,真實太悲哀

引用:
原帖由 smart889 於 2020-5-26 09:43 PM 發表

講增長率,大陸五千元可以舒服生活,香港表面好睇,真實太悲哀
淨係上唔到呢啲網,我就覺得好悲哀。唔好講翻牆,犯法嘅嘢我唔做!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-5-26 21:47 發表

淨係上唔到呢啲網,我就覺得好悲哀。唔好講翻牆,犯法嘅嘢我唔做!

都唔明點解上到外國網就覺得好幸福,美國佬話緊你中國病毒,你係被虐狂

你會叫自己未成年仔女上人獸交網站?

依家英美網上強勢,點解要畀外國侵佔市場,美國見華為強勢,都用國家力量打壓,大陸做法其實都係學對方

引用:
原帖由 smart889 於 2020-5-26 10:16 PM 發表

都唔明點解上到外國網就覺得好幸福,美國佬話緊你中國病毒,你係被虐狂

你會叫自己未成年仔女上人獸交網站?

依家英美網上強勢,點解要畀外國侵佔市場,美國見華為強勢,都用國家力量打壓,大陸做法其實都係學對方 ...
睇黎你好多嘢都唔會明。所謂夏蟲不可以語冰就係咁解!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-5-26 23:21 發表

睇黎你好多嘢都唔會明。所謂夏蟲不可以語冰就係咁解!
反駁唔到就話人有問題,呢啲就係自以為是。

唔怪得8.31死幾千人你又信,送中你又信,以大話連篇,喪失理智去追求自由民主,聽到都噁心

儍仔,你有精神病

主題標籤 #林鄭月娥
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]