• 瀏覽: 1,786
  • 回覆: 28
1. 反對派會被打壓
2. 唔一定會以言入罪,但係好多網上言論會被filter, 某D網上平台會被取締,政府同警察唔會再聽到反對聲音,政府會更能濫用公權力,警權亦會更大
3. 宗教組織會被視為叛國組織加以取締,一係就強迫加入歌頌中共嘅信息,閹割成為中共喉舌,媒體組織都係
4. 教育必須加入大量歌頌中共嘅信息,學生會大大減少接觸普世價值西方思想,甚或形同共青團
5. 立法會形同人大組織,名存實亡
6. 出版書籍會被重新政治審查
7. 因反對派消失,政府施政會一面倒傾向既得利益者,平民生活負擔大增,貧富懸殊惡化
8. 中聯辦同港澳辦會更多任意解釋基本法,以切合自己政治需要,可以更有效清除反對派本土派等等

美國都有國安法,你講個問題好似未有出現!

關鍵是你對共產黨嘅信任度姐,事實上深圳人嘅國際視野比香港人更好,因為好多深圳生產嘅產品都係賣去美國,
相反香港人呢,國際視野非常薄弱,因為香港個生產嘅嘢,大部份都冇辦法出口美國,相反係服務中國人民嘅。

所以我同你講,香港人嘅國際視野根本出咗問題!!

對國家嘅了解,亦都係一塌糊塗!!

引用:
原帖由 唔想知道你個名 於 2020-5-26 01:58 PM 發表
1. 反對派會被打壓...
消滅曱甴,利大於弊

引用:
原帖由 starr 於 2020-5-26 02:15 PM 發表

消滅曱甴,利大於弊
政治力量失衡會令政府施政只會偏向既得利益者,香港平民等含L, 到時100年都唔使上車

引用:
原帖由 唔想知道你個名 於 2020-5-26 02:19 PM 發表
政治力量失衡會令政府施政只會偏向既得利益者,香港平民等含L, 到時100年都唔使上車
咁既言論,白痴到我無話可說... 完全唔想浪費時間

引用:
原帖由 唔想知道你個名 於 2020-5-26 02:19 PM 發表

叛國賊,漢奸,失去政治權利,唔會影響國家政治平衡!!

國家內部嘅政治失去平衡,必然同階級矛盾有關,亦即係利益導致社會分化。

引用:
原帖由 唔想知道你個名 於 2020-5-26 01:58 PM 發表
1. 反對派會被打壓
2. 唔一定會以言入罪,但係好多網上言論會被filter, 某D網上平台會被取締,政府同警察唔會再聽到反對聲音,政府會更能濫用公權力,警權亦會更大
3. 宗教組織會被視為叛國組織加以取締,一係就強迫加入歌頌中共嘅信息,閹割成為中共喉舌,媒體組織都係
4. 教育必須加入大量歌頌中共嘅信息,學生會大大減少接觸普世價值西方思想,甚或形同共青團
5. 立法會形同人大組織,名存實亡
6 ...
多謝曱甴為港人爭取國安法

引用:
原帖由 siu_siu_nei_00 於 2020-5-26 02:23 PM 發表

多謝曱甴為港人爭取國安法
如果政府願意望下我地年輕一代嘅諗法,運動就唔會越演越烈

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-5-26 02:22 PM 發表

叛國賊,漢奸,不去政治權利,唔會影響國家政治平衡!!

國家內部嘅政治失去平衡,必然同階級矛盾有關,亦即係利益導致社會分化。
對中共當然冇影響,但對香港有好嚴重影響
政府唔會再聽到真正嘅民意

黃狗仲想用返一向嘅技倆,製造假文宣嚟煽動市民? 咁就真係搞錯曬啦,而家係人大立法,話之你真係有200萬人遊行 ,攻入立法會打爛多一次都唔會改變。 香港政府係完全冇say, 國家安全面前冇可能妥協, 黃狗唔喜歡嘅就拿拿聲自己走, 反正中國地方,反中狗本身就係冇定企。

引用:

上車問過朱西迪未

引用:
原帖由 33Chris 於 2020-5-26 02:34 PM 發表
黃狗仲想用返一向嘅技倆,製造假文宣嚟煽動市民? 咁就真係搞錯曬啦,而家係人大立法,話之你真係有200萬人遊行 ,攻入立法會打爛多一次都唔會改變。 香港政府係完全冇say, 國家安全面前冇可能妥協, 黃狗唔喜歡嘅就拿拿聲自己走, 反正中國地方,反中狗本身就係冇定企。 ...
保護國家安全係可以理解,但係中共而家並非要保護國家安全,而係要打壓反對政府嘅人同迫下一代盲撐中共同政府

引用:
原帖由 唔想知道你個名 於 2020-5-26 02:25 PM 發表

如果政府願意望下我地年輕一代嘅諗法,運動就唔會越演越烈
中央明白年輕人要求攬炒所以立即回應訴求重吾滿意

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]