• 瀏覽: 22,344
  • 回覆: 363
  • 追帖: 2
+20
全國人大即將表決港區國安法,將其直接納入《基本法》附件三。記協發聲明指出,國安法未有透過香港正常立法程序,讓公眾和新聞團體發表意見,憂慮傳媒將首當其衝,日後任何反對政府的報道或評論,將極易犯禁。該會擔憂國安法一旦在港實施,香港僅餘的言論、出版及新聞自由空間,將嚴重萎縮。

記協表示,《基本法》第23 條明確規定,國家安全法例應由香港自行立法。是次人大將法律納入《基本法》附件,並直接在港公布實施,不符合「一國兩制,港人治港」精神,有違《基本法》,應撤回授權人大常委會制訂國安法的決定。涉及國家安全法律向來都是敏感議題,港府應考慮香港實際情況,決定何時立法,過程亦應作充分公眾諮詢,取得社會最大共識。

記協又指過去不少新聞工作者在內地採訪或撰寫評論文章,被指違反內地國安法而身陷囹圄。現時不少新聞工作者都對前景感到極度憂慮,擔心上述情況隨時降臨在他們身上,簡單如一個新聞節目或者一則評論文章,都可以成為入罪證據。最終導致傳媒被迫噤聲,造成寒蟬效應。

連記協都驚, 國安法冇立錯喇, 早知今日何必當初呢!

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1280174/即時-港聞-國安法-記協-憂反政府報道易犯禁-應由港府立法

九七七一交接時, 巨門化忌陀羅兄
天梁天壽擎羊父, 難為香江夾其中
煽動暴亂就煽動暴亂啦!  死黑記!!!

引用:
原帖由 男E 於 2020-5-26 12:09 AM 發表
全國人大即將表決港區國安法,將其直接納入《基本法》附件三。記協發聲明指出,國安法未有透過香港正常立法程序,讓公眾和新聞團體發表意見,憂慮傳媒將首當其衝,日後任何反對政府的報道或評論,將極易犯禁。該會擔憂國安法一旦在港實施,香港僅餘的言論、出版及新聞自由空間,將嚴重萎縮。

記協表示,《基本法》第23 條明確規定,國家安全法例應由香港自行立法。是次人大將法律納入《基本法》附件,並直接在港公布實施 ...
又一個申請立法23條了
攞泥濺

即係朝中有人,林柒都成日咁吹

搞錯呀,我地信唔過政府喎,記協你咁講即係政府好好?咁即係你奶共啦,大家一齊反政府,由阿爺納法啦

你要反政府係無問題,又周圍破壞犯法,但同時間又唔接受政府既打壓或拘捕,永遠都係輸打贏要,到底反對派呢啲係咩道理

放心, 港府再立23條...
多得你地咁落力對動, 中央唔做野真係點對得住你地...

引用:
原帖由 男E 於 2020-5-26 12:09 AM 發表

記協表示,《基本法》第23 條明確規定,國家安全法例應由香港自行立法。是次人大將法律納入《基本法》附件,並直接在港公布實施 ...
記協支持23條,多謝。下次記住讉責反對立23條嘅福街議員。

去北京司法覆核囉!!

政府想立你班pk又阿支阿左 今日一切嘅果都係你地嘅報應🤫

早知今曰, 何必當初

引用:
原帖由 鼠貓 於 2020-5-26 12:20 AM 發表

記協支持23條,多謝。下次記住讉責反對立23條嘅福街議員。
佢地班畜牲同普普一L樣,今日講完,聽日話冇講過的,dL樣根本冇諗住同你講道理,只係想打游擊,你講東佢講西,keep住反。應對方法係唔使理班畜牲講咩,總之應做就做,反抗就一腳踩死佢,廢事同佢9up。

記協又真係驚得啱呀因為報到假新聞嘅話就係擾亂國家安全, 輕則幾年重則十碌二十 。 最近警察飲水就報道話警察係近時食水煙就已經係假新聞啦 雖然不至於危害國家安全但係就有煽動仇恨警方嫌疑 。

仲乜膠E+個個撐政府立法....

人係犯賤
俾23年時間立23條

03年反23條後
當有消息傳出話要重啟23條立法
犯民就全部跳出黎話反對到底

然後有好多磗家 殼者 又會講話香港現行法行
已可保障國家安全

至於煽動港獨
佢地會話講獨唔係唔得呀 討論下啫

好喇
唔駛煩 唔立23條 中央就用國安法補左個窿先

鍵盤翻頁