• 瀏覽: 39,756
  • 回覆: 8
+23
淨係基建同物流都無一個國家追得上。加上西方所謂民主模式框架限制。一百年都做唔到中國模式

引用:
原帖由 小小明星123 於 2020-5-25 11:39 AM 發表
老強佢地咪過哂囉
咁又係,平均4分鐘就一單性侵 。

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-5-25 11:58 AM 發表

其實印度在基建上係有絕對優勢既,印度大部份係平地耕地,鐵路公路建設費用一定比中國既地理劣勢平得多...

睇貴州,四川等地既橋樑,隧道等建設,要耗費多很多人力物力才達成... ...
有條毛優勢,中國點換領導人發展方向都唔會變,而且係持續發展。冥煮國家換一屇就改一改。全部為金主服務。咁既模式唔變,十世都跟唔上中國發展模式

引用:
原帖由 andylam3318 於 2020-5-25 02:02 PM 發表

要知道,基建是非常重要的。
當基建狂人將所有道路打通,全部都係最高等級高速公路,除了基本路橋費外,並沒有向商家收費。這樣對商家來說,運輸物流成本都會變得低成本很多。而且速度快又可靠,這才是重點所在,另外電費也低廉及穩定可靠。又有大量現成的港口及機場出口。
反觀印度,平地多又如何?難道叫商家自己開發道路及鐵路嗎?就連最基本的用電也未必能夠提供,這實在需要改善。 ...
同樣物品同樣距離。中國快遞收費係美國五分之一左右。你話基建交通幾緊要啦

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2020-5-25 02:16 PM 發表
世界上有好多好聰明既印度科學家、銀行家、生意人等。但講到印度政府,自視過高是長久問題。
印度管理人才同有錢人都唔少,不過無用,種姓歧視同基建落後等輸左九百條街。

引用:
原帖由 gr_pickett 於 2020-5-25 02:51 PM 發表

西方嘅所謂民主模式亦遇上了樽頸,一些嚮往並奉行了西方嘅所謂民主模式,但仍未能走出困局嘅國家,係時候認真地去審視國內嘅經濟政治模式了 ...
馬克思講過,當遇上大瘟疫,資本主義國家制度將面臨崩潰

引用:
原帖由 日落的漁港 於 2020-5-25 10:06 PM 發表

西方平民大多數都俾自由意志蒙蔽,變相成為利己主義者,根本好少會有家國嘅concept
民主社會係俾幾個爛橙你叫你揀一個。
共產社會係揀最靚既一個橙俾你。
跟住民主社會笑鳩共產社會無食爛橙既自由

引用:
原帖由 redhairland 於 2020-5-26 12:00 AM 發表
凈係包庇強姦犯呢個社會文化就死得喇
有一單個女人俾班印度佬輪姦,輪完走去報警,跟住又俾印度警察輪

引用:
原帖由 笠臣 於 2020-5-25 11:56 PM 發表
唔係喎,大妓院化膿功話印度城市好似科幻電影咁先進喎,話中國妒忌先抹黑印度落後喎
李教主話肺炎小事,練功保平安,唔使食藥唔使口罩。

主題標籤 #新冠肺炎
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]