• 瀏覽: 39,797
  • 回覆: 401
+23
中國的成功好明顯是中國式社會主義的成功,就規劃經濟到最近的全國抗疫,都顯示中國制度是成功的

引用:
原帖由 wk221ab 於 2020-5-25 11:36 AM 發表

最大問題係宗教信仰
仲有不同省有不同言語,地方政治政棍,時常與工會發起罷工抗爭,仲有
唔夠厠所。。。😣

引用:
原帖由 家英哥 於 2020-5-25 12:04 PM 發表
首先要佢地明白搭車係要買票的

真係睇到眼都突。
中國最窮嘅時候好似都無呢d火車奇觀。

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-5-25 11:15 AM 發表
印度《明特報》(Mint)網站5月21發表題為《印度正在追逐一個難以實現的「中國夢」》的文章,稱印度想要將跨國企業從中國吸引到印度,但是文章認為,這很難實現。

《明特報》指出,印度政府通過開發46萬公頃土地,吸引尋求從中國轉移製造業的企業會遭遇阻力。供應鏈不太可能從中國大規模轉移,因有兩個:中國是世界工廠,有完整的供應鏈及配套,沒有哪個國家擁有從服裝到智能手機到行李箱的密集供應鏈;第二,一段時 ...
我公司去過印度考察
1. 印度人的供應鏈小小產品很強,化零為整, 很多家庭作業
2. 太多家庭作業品質難控, 每批貨要100%查, 不能random
3. 印度商人不承認錯, 想盡辦法西遊不賠, 沒有翻單無所謂
4. 亂, 但印度人可以maneuver, 我們沒有辦法搞
5. 語言.是很多人會講英文, 工人更多的是講淡米爾
6. 會偷工減料, 不是什麼正直的商家
7. 勞工便宜, 工人勤奮, 150美元/月可以請個低層工人 ..很慘

搞掂種姓制度先學人講野啦

引用:
原帖由 L.T.E 於 2020-5-25 12:05 PM 發表

就等於美國佬一樣 從一開始殺人搶地建國
到今時今日都仲係不停槍 偷別國資源 向別國發動戰爭 賊性難移
咁講西人即係蠻人野人,只係外表著住西裝嚟呃人啫

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-5-25 11:58 AM 發表

其實印度在基建上係有絕對優勢既,印度大部份係平地耕地,鐵路公路建設費用一定比中國既地理劣勢平得多...

睇貴州,四川等地既橋樑,隧道等建設,要耗費多很多人力物力才達成... ...
印度地又大又平,但當年蒙古橫掃歐亞都唔打印度,就是討厭其太熱!印度逃過一劫。

印度人口就黎超過中國, 再咁落去, 全球人口將會有1/4係印度人
如果印度唔好好控制人口, 改善國民教育水平, 50年後可能會成為地球嘅一個危機

搞掂左屎坑問題先講啦

引用:
原帖由 you2B 於 2020-5-25 12:21 PM 發表

認識一位速遞員,最近因為收了一些在港印度佬的包,係熟客冇可能每一包都拆來睇,結果有包入面有個火機。速遞員係今時今日環境被抄,印度佬靠害。 ...
印度阿三好古惑
信唔過

有同過印度人往來做生意都知,自以為好精明,鍊住你條頸,自已利益最大化之外仲要你最少化,無信用。有呢D民族特性,試問有邊個外國人咁同你玩。

到你超越左中國咪又係比美國打壓?

不如由最基本……搞掂人民衞生做起先啦!跟住就要搞提升人民嘅勤勞程度,真係覺得印度人幾懶!

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-5-25 12:00 PM 發表

但印度貧富懸殊,80%國民算係清貧水準,要解決貧困問題,和將一定比例國民(至少20%)提升至中產,先有吸引力..
先學識避孕

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]