• 瀏覽: 3,401
  • 回覆: 4
引用:
原帖由 itemwah2 於 2020-5-24 13:54 發表

不能看輕電視劇及電影這類娛樂文化,一個國家只要將這類文化做得出色,吸引到年青人,那麼這個國家係哩班年青人心目中就有說服力,有地位,哩種地位係軍力幾強都買唔到!
香港年青人愛美國電影電視,對美國文化響往,反笑中國出產老土,哩個印象分其實好致命!
對年青人來說,他們支持美國,可能不是為特朗普,而是為了美國隊長或者ironman,這不是不可能的 ...
點解你好似依家先知好似發現新大6咁既?

引用:
原帖由 itemwah2 於 2020-5-24 15:08 發表

唔係我而家先知,而係仲有好多人未知!
最重要係文化價值觀依D對比乜都只係想"禁"、只想為自己權慾而做閉關管理既愚民政策高唔知幾多班

引用:
原帖由 正字 於 2020-5-24 20:38 發表
西方人覺得自己有自由係因為有大局觀同社會觀。基層冇咁多驕傲(就本社會而言,非對其他民族的傲慢),基本道德觀比較正確。
所以唔會問畀人殺咗幾千萬同族人個好處響邊,唔會覺馬照跑舞照跳係一個正常社會,唔會覺得自己好正義,唔會覺得自己叻過政府。
來自低俗社會,好嫖好賭利益心重但覺得自己好正義,呢個其實係基本價值觀嘅扭曲。所以中國人普遍缺乏自我改善嘅能力。覺得自己正義而有良知,但一旦表現出黎就會係私了,督灰 ...
幾欣賞C兄你既觀念,不過依樣仲有樣野,就係東方受禮教觀念既薰陶有關,主要係死要面(當然依樣係全世界都有,但東方由其係嚴重)依個係依條片有講到

https://youtu.be/r86ZC3QFyTk

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-5-24 22:34 發表

''好好一個國家,看著它成長,看著它強大''

中美起跑線差距極大,包括電影文化。香港人比國內起跑早,骨子裏睇唔起國內人,但國內電影文化近年快速成長,''沒什麼比這個更真實''。

國內電影文化能否吸引到香港這些另類年青人(奇妙的一群人),不可以作為國內電影文化成功與否的標準。 ...
潮流文化依D吸引力只係其中一部份,你可以當佢係一種工具一種生活咁去睇;但最重要係價值觀... 冇錯公平唔會有百份百!但絕對唔會系「真理係大砲射程之下」、「拳頭就係真理」、「邊個邊個說了算」依種歪理先係問題既重點

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-5-24 23:11 發表

你明知網上有好多低智水軍,但你的立論就以那些低智水軍為基礎。

同樣地,你經常以國家的低端人低端事為嘲笑話題,但帶領國家前進的,是另一班你完全忽視了的精英份子。希望你都係一個可以帶領國家前進的精英份子,可以在你的外國朋友面前做一個堂堂正正的中國人。 ...
有時真係覺得D水軍太底智頂唔順,口痕姐

PS. 至於有D亦真係值得討論既睇法,只要唔係打咀砲唔係為立場行先,都係值得

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]