• 瀏覽: 72,638
  • 回覆: 1,459
  • 追帖: 3
+34
走啦

抉擇英明。

不准離境可以一夜間發生,就如當年東德建栢林圍牆一様。可以全部人經審查過,clear 至俾出境。

好心啦, 暗報作文就作好啲啦...

引用:
原帖由 pugbb 於 2020-5-24 05:35 AM 發表
【明報專訊】「港區國安法」再觸發港人討論移民,無論是離開或留下,都不是容易的決定。兩子之母Maggie可數出幾十個不移民的「理由」,在港的父母、移民後或找不到工作、兒子移民後或在學校被欺凌……雖然婚前已與加拿大籍的丈夫協議,生孩子後總有一天舉家到加國生活,但二人一拖再拖,最終無論哪一個理由,都敵不過她形容為「最後一個炸彈」的港區國安法,叫她二話不說要移民,「現不是移民, ...
走啦,唔好再呃香港人啦,

引用:
原帖由 9988hk 於 2020-5-24 06:33 AM 發表
記住放棄左中國香港籍先好走,唔好第二時香港好境又走返黎抝着數!
或加國揾唔到食丶被洋人歧視丶要醫病又仆番嚟香港

原來係亂港份子,快走冇命賠呀

引用:
原帖由 pugbb 於 2020-5-24 05:35 AM 發表
【明報專訊】「港區國安法」再觸發港人討論移民,無論是離開或留下,都不是容易的決定。兩子之母Maggie可數出幾十個不移民的「理由」,在港的父母、移民後或找不到工作、兒子移民後或在學校被欺凌……雖然婚前已與加拿大籍的丈夫協議,生孩子後總有一天舉家到加國生活,但二人一拖再拖,最終無論哪一個理由,都敵不過她形容為「最後一個炸彈」的港區國安法,叫她二話不說要移民,「現不是移民, ...
搵唔到工?
咁外國的華僑咪要乞食?
發覺真係好移民謬論

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2020-5-24 07:07 AM 發表
冇信心, 想走, 請便
最乞人憎的是賴死唔肯走, 但又要嫌三嫌四
我就覺得最乞人憎係走左之後發覺香港不是太差,返香港R著數之人

聞國安法下決心留下,  
兩子之母:安定來臨了...

有無揸過加拿有無國安法?

1⃣️路走好,千祈咪回頭

引用:
【明報專訊】「港區國安法」再觸發港人討論移民,無論是離開或留下,都不是容易的決定。兩子之母Maggie可數出幾十個不移民的「理由」,在港的父母、移民後或找不到工作、兒子移民後或在學校被欺凌……雖然婚前已與加拿大籍的丈夫協議,生孩子後總有一天舉家到加國生活,但二人一拖再拖,最終無論哪一個理由,都敵不過她形容為「最後一個炸彈」的港區國安法,叫她二話不說要移民,「現不是移民,是走難,如果無小朋友都不會走 ...
走,唔係問題,每個人都有權選擇。問題係嗰位垃圾記者馮樂琳。香港咁多大事你唔寫?寫埋d雞毛蒜皮,懶係煽情嘅新聞?

引用:
原帖由 dtw 於 2020-5-24 07:08 AM 發表
走咗唔好返啦!
另外,香港應該取消雙重國籍!
稅都唔知有冇交,一萬蚊又有得嗱!
嗱香港公共資源!
而家仲扮𠃊晒野
好彩隻曱甴乸冇納過稅比CRA!
佢搵唔到加拿大著數!
今年政府四月六日派錢CERB每月二千加元!
共派四個月差不多有四萬八千港元!
又一次過五月份加三百加元牛奶金l
隻仆街曱甴乸話走難!
搵鬼信詳!
如果係就唔該死去非洲吧!

引用:
原帖由 Latourcarnet 於 2020-5-24 06:14 AM 發表

走得好,香港又小幾隻曱甴👏👏👏
只有應聲蟲留下

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]