• 瀏覽: 5,572
  • 回覆: 107
  • 追帖: 1
基本法委員會委員陳弘毅說,相信港區國安法會是為香港度身訂造,涉及刑事不具追溯力,將參考本港03年基本法23條立法起草時就顛覆或分裂國家的定義及罰則等。

有經濟分析師說,外資有機會撤資,認為事件影響深遠,如果本港不再是國際金融中心,難以再具備長線集資能力。

--------------------------------

正常外資有分析員要定期發表政治政治經濟報告, 一有負面分析都有可能被控危害中國. 外資撤資是正常. 外資撤資, 直接影響中國發展.

本地 2020-05-23
陳弘毅指港區國安法不具追溯力 分析指外資或會撤資
新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1527918-20200523.htm

黑玫瑰
熱賣及精選
无追溯力?????tmd, 又要放过d仆街

回覆 引用 TOP

又撤資?由97回歸開始撤資,到依家都未撤晒?慢左啲喎!

不具追溯唔奇, 因為比緊時間漢奸收歛或改過.
外資或會撤資, 但睇定就會再回來

九七七一交接時, 巨門化忌陀羅兄
天梁天壽擎羊父, 難為香江夾其中
外資或會撤資.. 不如開下名邊啲外資考慮撤啦

回覆 引用 TOP

多謝祖國的關照

回覆 引用 TOP

有經濟分析師說

訪問陳生, RTHK 自己又加D野入去, 真係不知所為!

港台快D執笠啦, 咁樣做新聞, 同蘋果日報無咩分別!!!  

嚴謹流程,精密分析,冷靜觀察,沉著應付,善於守拙,隱藏實力,一擊即中。

回覆 引用 TOP

如果玩也。。澳門既美國賭場全部走人。系香港開兩間。。一年度多幾千億。頂返條數

回覆 引用 TOP

🤔我一直唔明大陸想對香港搞乜
說好的馬照跑 舞照跳呢?

別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿
新加坡,紐約都有國安法,一樣國際金融中心,
關咩事, 要用中國做生意, 就要有踏板,不能逃避

回覆 引用 TOP

冇錢賺就撤,有錢賺未必

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-5-23 11:33 PM 發表

馬唔跑得?邊個講

誰說不追溯?港台驚到叫某理出口術!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-5-23 11:33 PM 發表

乜講也斯文甘多?平時見你日日反共

引用:
原帖由 男方鎖 於 2020-5-23 11:37 PM 發表

馬唔跑得?邊個講
咁做乜要搞香港人生活方式?打壓言論自由?

別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]