• 瀏覽: 5,512
  • 回覆: 107
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 四季无花果 於 2020-5-23 11:40 PM 發表

乜講也斯文甘多?平時見你日日反共
我一向支持習總書記
你唔L岩聽就等於反共?
你等於共產黨?

別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿
熱賣及精選
引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-5-23 11:46 PM 發表

我一向支持習總書記
你唔L岩聽就等於反共?
你等於共產黨?
無。關心下你咯。我見有人提過你個名。話你反工。話發你上國安網。。

引用:
原帖由 四季无花果 於 2020-5-23 11:48 PM 發表

無。關心下你咯。我見有人提過你個名。話你反工。話發你上國安網。。
我有靈魂 駛Q你關心 未驚過
5毛多傻仔

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-5-23 11:51 PM 發表

我有靈魂 駛Q你關心 未驚過
5毛多傻仔
呵。呵

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 男E 於 2020-5-23 11:27 PM 發表

不具追溯唔奇, 因為比緊時間漢奸收歛或改過.
外資或會撤資, 但睇定就會再回來11179232
撤咩鬼~~都係嚇鬼
成日都講
大陸有齊所有香港冇既國安法、所謂既審查、冇民主等
但大陸這1x年、年年吸引外資比香港多唔知幾多倍
就以上海一地來說~外國人長期居住就有近百萬
去年外資投入超百億美元項目就好幾個
最有名就是Tesla上海廠、還有一堆外資藥廠
這些香港有嗎?所以話因一個國安法撤資根本是笑話
商家佬只會看你一個地方有冇生意做有冇錢賺、然後才是政治是否穩定~而愈穩定愈受歡迎
國安法正是解決現時政治困局一服重藥

回覆 引用 TOP

外資撤走香港就無,有D傻嘅股評人仲話少左外資咪中資黎囉,佢以為中國未來D經濟真係好掂,中國D外資企業都計畫緊撤出中國,走左出外國果D中資又開始比人地排擠,中資仲邊有十幾廿年前咁輝煌

引用:
原帖由 teletext 於 2020-5-23 11:55 PM 發表

外資撤走香港就無,有D傻嘅股評人仲話少左外資咪中資黎囉,佢以為中國未來D經濟真係好掂,中國D外資企業都計畫緊撤出中國,走左出外國果D中資又開始比人地排擠,中資仲邊有十幾廿年前咁輝煌 ...
腦部發育唔健全 又唔留意時事
先會唔識睇時局

引用:
原帖由 WongManTak 於 2020-5-23 11:19 PM 發表

基本法委員會委員陳弘毅說,相信港區國安法會是為香港度身訂造,涉及刑事不具追溯力,將參考本港03年基本法23條立法起草時就顛覆或分裂國家的定義及罰則等。

有經濟分析師說,外資有機會撤資,認為事件影響深遠,如果本港不再是國際金融中心,難以再具備長線集資能力。

https://newsstatic.rthk.hk/image ... _1_L_20200523180634 ...
外資如果要徹資
即係佢d錢唔見得光,係黑錢。
一係就勾結政治團體國安法所不容

立國安法就係要趕晒呢d 立心不良既外國資金。
好行唔送

反洗腦:
英國港督無得比香港人選,立法會議員委任。 港督可以隨時否決行政立法會議案,唔需要任何形式既炒人。97前新聞絕對無反英國政府既自由。
回歸後獨裁中共比香港人某程程度選舉特首,特首被嚴重判權,立法會過半直選。 新聞直情有亂作野既自由。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-5-23 11:46 PM 發表

我一向支持習總書記
你唔L岩聽就等於反共?
你等於共產黨?
共產黨大方過你,所以梁振英可以做國家領導人

反洗腦:
英國港督無得比香港人選,立法會議員委任。 港督可以隨時否決行政立法會議案,唔需要任何形式既炒人。97前新聞絕對無反英國政府既自由。
回歸後獨裁中共比香港人某程程度選舉特首,特首被嚴重判權,立法會過半直選。 新聞直情有亂作野既自由。
無外資無所謂,香港靠港人内銷已非常足夠,開多d街坊小店就ok了

回覆 引用 TOP

外資撤資, 中國的國際金融發展, 只會退步.

黑玫瑰
做正當生意最怕遇到「不可預計的風險」,

依家香港正正俾班「有心人」搞成咁。

相反,國安法設立了,再配合其他措施,應能令香港的局面穩定下來。

「不可預計的風險」降低了,其實對正當的投資者有利。

因此除非有其他因素介入 (e.g. 政治),

否則看不到外資會有甚麼誘因會因為「國安法」的設立而要撤資。

任由香港繼續亂下去,恐怕才會引起外資撤資。

多謝眾網友,
賞我五毛錢,
用之似沒盡,
不覺又一年。

回覆 引用 TOP

吾'相信冇追溯力,相關人士自己期望吧...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 oyear 於 2020-5-24 12:10 AM 發表

共產黨大方過你,所以梁振英可以做國家領導人
https://youtu.be/85KsHshWfnc
689上台後 香港就開始亂
老屈港獨

澳門有23條,點解美國賭場賴死唔走?
走唔走係取決於賺唔賺到錢。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]