• 瀏覽: 43,968
  • 回覆: 500
+24
引用:
原帖由 oyear 於 2020-5-24 09:19 PM 發表

你攪錯左啦
呢d去到國際層面,港督梗係要問英女皇啦。
點解英國無用槍呀? 67暴動味就係中國人反殖民地暴動咯。
英國人又點會唔係用武力強奪新界人土地呢? 我就係新界人。 香港土佬味就係悍衛土佬,所以反殖咯。

英國人距離地球半個地球甘遠,佢離岸統治,仲點可以唔安撫下暴力反抗既香港人呀? 味所以比新界人每個丁一生人可以起屋咯。

英國統治香港百幾年,連防火都做唔好,漁江村大火死 ...
乜你咁搞笑既 唔通中國近 派老解話派就派 就唔駛搞房屋問題? 當時新界鄉伸勢力 屯門 天水圍 元朗 大埔 沙田 如果唔搞新界佬 呢幾個區點黎? 但要搞新界佬 唔係只靠英軍同防暴警察 唔通比丁權 係跪低? 女皇權威何在?

你講起大火 95年嘉利大廈大火就成立獨立調查委員會 但係林奠咁L大鑊都堅決反對 好L野!

越南船民事件 適時英女皇訪港 單野比女皇知道左 唔到港督話事 而港督係拒絕船民登岸已經一個月 女皇訪港 咁大單新聞女皇會唔知? 佢問港督點處理? 當然要有個女皇o岩聽既答案

英國人明白 要係香港保持統治最有效係要令呢度d人「搵到食」67暴動後 真係窮鬼都有屋住 你有份工 捱下捱下就透過居者有其屋計劃做業主 咁你仲反咩英jack 生活總算叫唔差

特區政府呢? 港人係因為香港住屋成本過高而要返深圳住 人地深圳人 有一百萬左右都有車有樓 香港人得果一百萬 唔好玩啦

炒樓炒到離哂譜 所以大陸人其實生活水準未必比香港差 係佢地自己唔生性整埋d 劣質食品產品出黎姐

香港冇左乜9物9地位 做中國一個普通城市 咁咪仲好! 學樓唔駛咁吃力 係就盡快立法 我就唔介意香港變深圳 拆埋邊境仲好 粵港澳大灣區 一小時生活圈 正呀!

對我沒影響

怕老味有牙咩

最大影響係美企,到時美國人又瓜瓜嘈

自己搞定疫災先啦, 你老尾, 11月又要換老總啦, 美國現在欠債咁能多, 還息都還唔定, 唔同大陸&香港做生意, 食西北風啦.

《美國利益》編輯委員會主席福山(Francis Fukuyama)接受法國《觀點周刊》采訪時表示,作為美國人,我堅持認為,我們絕不能相信像特朗普這樣的總統。在他當選之前,這個罔顧事實真相並且自戀無知的跳梁小醜已經讓我們十分擔憂了,但是真正考驗這類領導人的,是我們正在經歷的危機。此外,他並未能建立起克服危機所必須的團結和集體信任。

如果在發生了這麽多事後,他仍能在十一月連任,那麽美國人的問題就真的很嚴重了。如果是別人當選,那我們就可以將此作為重要的教訓銘記在心。

呢啲邏輯真係好奇怪,同中國一樣待遇,香港就會變成半封閉,但中國都未半封閉,香港有特殊代遇之下,可以買美國高科技產品,如果唔係就會學華為咁比美國封殺,但係香港喺有特殊代遇下,連華為衫尾嘅公司都出現唔到一間,如果美國封左香港可以出現一間華為咁嘅公司,唔該幫香港封一封

取消=倒自己米
美國佬有錢會唔搵? 信你都傻

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-5-24 16:00 發表

刑法係要整體考慮,民主、自由,普選等政治制度唔見你搬,搬啲唔搬啲點得㗎!
唔知喺咪同老尾比呢
不過
老尾都冇普選
老尾冇一人一票選總統
老尾有十幾本國安法
老尾病死都冇得睇醫生
老尾差佬郁D開槍射市民
唔知算唔算有民主

佢老尾仲要911係insider job,即係親手殺死自己國民5000人,再去殺別國幾百萬人。
美國民主滿手鮮血

引用:
原帖由 悟空~ 於 2020-5-23 10:59 PM 發表
香港人, 你們需要安穩定需要特殊地位呀?

社會唔安穩, 特乜都無用啦
exactly

引用:
原帖由 lovetohea 於 2020-5-23 11:12 PM 發表
有無人可以講下你現時用緊乜野必不可少既商品係來自美國?
不如你講下有咩係

引用:
原帖由 33illumunati 於 2020-5-24 11:14 PM 發表

不如你講下有咩係
唔識英文真係知少好多嘢。

United States Exports to Hong Kong:
  • Hong Kong was the United States' 10th largest goods export market in 2018.
  • U.S. goods exports to Hong Kong in 2018 were $37.3 billion, down 6.4% ($2.5 billion) from 2017 but up 73.5% from 2008. U.S. exports to Hong Kong account for 2.2% of overall U.S. exports in 2018.
  • The top export categories (2-digit HS) in 2018 were: electrical machinery ($11 billion), precious metal and stone (diamonds) ($9.2 billion), art and antiques ($2.2 billion), machinery ($2.1 billion), and meat (beef) ($1.6 billion).
  • U.S. total exports of agricultural products to Hong Kong totaled $4.0 billion in 2018. Leading domestic export categories include: tree nuts ($1.1 billion), beef & beef products ($966 million), poultry meat & prods. (ex. eggs) ($431 million), pork & pork products ($282 million), and fresh fruit ($237 million).
  • U.S. exports of services to Hong Kong were an estimated $12.8 billion in 2018, 20.7% ($2.2 billion) more than 2017, and 119% greater than 2008 levels. Leading services exports from the U.S. to Hong Kong were in the intellectual property (trademarks), transport, and financial services sectors.

引用:
原帖由 愚人之石 於 2020-5-24 11:41 AM 發表
中國唔夠美國打,播毒之後不止唔道歉,要世界多L謝佢,而家全世界要求作出審判。

佢就發瀾渣打香港,因為香無能力。不過,大家攬炒之下中國的失業率一齊升咯。 ...
疫情下冇邊度失業率唔升?

係睇邊個起身快, 大陸全面復工復產咁滯啦, 美國佬仲係度嘈緊禁聚令冇人權, 唔知幾時開得工全速復產呢, 美國制造只係笑話一則

引用:
原帖由 johntt 於 2020-5-24 11:48 AM 發表
掉!歐美投行喺港股賭場剩係etf,屙撚,蓄生証日日殺拾尻幾億美金,如果大6政府禁尻佢哋喺香港打莊,睇吓邊個死
班黑暴鬼知你講果啲係咩, 黃店珍珠奶茶佢就知

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]