• 瀏覽: 979
  • 回覆: 26
繼美國國務卿蓬佩奧周五(22日)首度回應「港版國安法」後,白宮經濟顧問委員會主席哈西特(Kevin Hassett)同日

一向只睇利益既美國,見其他國家地區有走資,其實最開心就係美國自己。但今日竟咁擔心香港會有走資

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200523/bkn-20200523000153000-0523_00822_001.html

熱賣及精選
美國竟然擔心其他地方d經濟喔唔過來搶都算偷笑

回覆 引用 TOP

逃好,香港房價有望下調,去泡沫,香港實體經濟可以健行至遠,踏踏實實走出第一步。千里之行,始於足下。
journey of thousand miles begins with a single step.

回覆 引用 TOP

其實對於呢啲所謂「警句」,所謂「風險」,香港人都已經聽到悶⋯

黑暴一年,黑衣暴徒四處放火,私了打人,拆毀港鐵,理大燒成灰燼,商場食肆被毀,外商一樣唔敢嚟香港營商,直頭係嚟都唔敢嚟,一樣有資金撤走「風險」(而事實上香港評級亦因為黑暴問題而下調)

呢啲「風險」,唔洗你班專家「警句」,我哋自己已經活係香港,冇眼睇?要一個係海外嘅「顧問」「警句」我哋?

問題係香港有兩班難以解決嘅人,一班係食政治飯香港越亂越富貴嘅人(議員/肥佬黎/Gphone/龍門老闆等等唔洗講,以至個班因亂而冒起嘅KOL),另一班係無資產無能力社會中最底個班堅持要玉石俱焚(反正佢哋得條爛命,同你攬炒佢當玩,仲覺得自己好英雄)。

呢兩班人互相「幫忙」,你要靠我先有得撈,我亦要靠你先有風向吹,令香港萬劫不復,暴亂永遠都停唔到。

最終辛苦嘅,又係一班夾係中間安份守己嘅人。

經濟,最後又係要中央打救⋯

根本就唔關咩國安法事⋯

風險高?! 幾多資金加碼投資中國

唔好學羅黎賤種甘用黑名單啦,口講言論自由,卻限制他人發表意見.

回覆 引用 TOP

我唔L信囉, 老美喺香港搵咁多錢, 點捨得走呀?

回覆 引用 TOP

敵人越反對擔心緊張都係好野

回覆 引用 TOP

一早走緊啦! 有間藝術學校咪比曱甴暴動嚇到搬返去外國囉

回覆 引用 TOP

白痴經濟顧問都痴媽根既
攪國安法就會有資金外逃???
舊年開始黑暴香港殺人放火又唔見外逃???
除非呢D外資O係香港攪暴動先要逃O者仆街含家產

「黃屍曱甴 港獨暴徒」
「不是不報 時辰就到」
「兩個月後 秋前算帳」

回覆 引用 TOP

人為財死  鳥為羽亡  自古至今皆是 有錢賺你會不賺  就算你今日走了  見到滿地黃金 第日又死返來

回覆 引用 TOP

澳門一早有23條又唔見撤資? 只見美國賭場越開越多
引用:
原帖由 cb600 於 2020-5-23 06:47 AM 發表

繼美國國務卿蓬佩奧周五(22日)首度回應「港版國安法」後,白宮經濟顧問委員會主席哈西特(Kevin Hassett)同日

一向只睇利益既美國,見其他國家地區有走資,其實最開心就係美國自己。但今日竟咁擔心香港會有走資

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200523/bkn-20200523000153000-0523_00822_00 ...

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2020-5-23 09:02 AM 發表

澳門一早有23條又唔見撤資? 只見美國賭場越開越多
對,澳門「一國兩制」比香港成功,是有原因的 (有國安法、無泛民)

回覆 引用 TOP

走外資,還有中資,走港專材,還有國內專材,真係誰怕誰! 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 六月飛釘 於 2020-5-23 08:04 AM 發表

其實對於呢啲所謂「警句」,所謂「風險」,香港人都已經聽到悶⋯

黑暴一年,黑衣暴徒四處放火,私了打人,拆毀港鐵,理大燒成灰燼,商場食肆被毀,外商一樣唔敢嚟香港營商,直頭係嚟都唔敢嚟,一樣有資金撤走「風險」(而事實上香港評級亦因為黑暴問題而下調)

呢啲「風險」,唔洗你班專家「警句」,我哋自己已經活係香港,冇眼睇?要一個係海外嘅「顧問」「警句」我哋?

問題係香港有兩班難以解決嘅人,一班係食政治飯香港越亂越富貴嘅人(議員/肥佬黎/Gphone/龍門老闆等等唔洗講,以至個班因亂而冒起嘅KOL),另一班係無資產無能力社會中最底個班堅持要玉石俱焚(反正佢哋得條爛命,同你攬炒佢當玩,仲覺得自己好英雄)。

呢兩班人互相「幫忙」,你要靠我先有得撈,我亦要靠你先有風向吹,令香港萬劫不復,暴亂永遠都停唔到。

最終辛苦嘅,又係一班夾係中間安份守己嘅人。

經濟,最後又係要中央打救⋯

根本就唔關咩國安法事⋯
其實係 尤其是話乜野怕經濟受影響 引來制裁 云云 真係覺得嘔心
黑暴 日日出黎打家劫舍 破壞 打人 甚至殺人 放火
又唔見呢班人出黎話怕呢樣果樣

一路以黎 黑暴囂張 面無法紀 目的唔係就係為左逼中央出手咩
中央咪成全你地囉
不過唔係出解放軍 而係立國安法

美國制裁?
唔好講笑啦 有無國安法 美國都視中國為敵人啦
根本就無需要理會班契弟
自己國家疫情都唔上心 日日過千人死
眼見破十萬死亡
都仲熱心搞政治手段

回覆 引用 TOP