• 瀏覽: 17,075
  • 回覆: 11
  • 追帖: 2
+14
引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2020-5-22 05:08 PM 發表
海洋公園向政府申撥54億元救亡,立法會財委會兩度開會仍未進入表決,今日再審議。政府昨宣布修訂海洋公園定位,爭取通過撥款,包括脫離傳統主題公園模式、縮減機動遊戲規模、利用教育及保育優勢作休閒度假勝地等。而原定年底前開幕的水上樂園或存變數。建制派形容是好方案;民主派表明不支持。

立法會財委會今再審議海洋公園的54億元撥款申請。商經局局長邱騰華昨宣布,將向財委會遞交經修訂的報告及補充文件,提出3大新定 ...
動物園其實對動物最殘忍,困住佢哋,冇自由,仲要表演,取消動物園,水族館,才是保育

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2020-5-22 05:08 PM 發表
海洋公園向政府申撥54億元救亡,立法會財委會兩度開會仍未進入表決,今日再審議。政府昨宣布修訂海洋公園定位,爭取通過撥款,包括脫離傳統主題公園模式、縮減機動遊戲規模、利用教育及保育優勢作休閒度假勝地等。而原定年底前開幕的水上樂園或存變數。建制派形容是好方案;民主派表明不支持。

立法會財委會今再審議海洋公園的54億元撥款申請。商經局局長邱騰華昨宣布,將向財委會遞交經修訂的報告及補充文件,提出3大新定 ...
https://fooduncovered.org/2014/09/06/the-cove/

引用:
原帖由 kkwgm 於 2020-5-24 12:14 AM 發表

但 d 動物系果度自細長大,巳習慣人工餵飼無可能放生野外

引用:
原帖由 rickkwok 於 2020-5-24 12:24 AM 發表

兩睇!無自由但安全,吾駛擔心無野食。
表演好慘嗎?有d人有表演慾的,動物反正都悶
困住、表演,都好過比人食吧!
請問你食素嗎?

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-5-24 01:10 AM 發表

其實動物園可以比人接觸多d平時見唔到既動物, 雖然部份動物自由有所犧牲, 但另一方面可以感染人更愛護大自然...

如果道德來講, 人類已經一直做好多傷害動物同大自然既事,動物園既傷害只係微不足道...

只計人類養各類寵物, 已經肯定多過動物園養的... ...

引用:
原帖由 keung007hk 於 2020-5-24 02:47 AM 發表

社會對人類都幾殘忍,日日要反工,又要為住煩惱,又要睇老闆面色。 少部分動物困住,係比人類認識更易更多人會保育佢地。唔通到你從來無見過果種動物,你會怕可能會傷害佢。動物表演而家少佐人看,因為多佐其他娛樂,同人的保育意識提高佐。馬戲團一例子,買少見少。無佐買就會無人會賣 ...

引用:
原帖由 lammankane 於 2020-5-24 11:40 AM 發表

我唔係咁睇,動物園其實係有需要,我地城市人如果想睇動物,唔通下下去非洲平原?唔通下下入深山?動物園有佢既價值,只不過動物園如果定位係保育,政府養,佢就唔會變得太商業化,自然減少動物表演等等,其實真係無問題,全世界都有動物園,日本都有,但人地做得好,唔係靠商業,所以有人性化! ...

引用:
原帖由 lammankane 於 2020-5-24 11:57 AM 發表

你想表達乜嘢?海洋公園賣動物?定係日本仔食鯨魚肉?
https://fooduncovered.org/2014/09/06/the-cove/

日本賣懂得表演的海豚獲得厚利,及殘殺不懂表演的海豚

泰國大象習慣了人飼養,不知道在森林可否生存。
一開始唔飼養,就冇前因、就不用擔人心後果

飼養海洋生物,如圖沖繩有三條鯨鯊,有冇人可以問吓鯨鯊喜歡在水族館生活,定係在冇窮的海洋暢游。

生活返工,睇自己怎看人生,如果是醫䕶,每天救人,何其充實,如果可以敬業樂業,和睦相處、未能買樓、養妻活兒,亦可活得開心。

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-5-25 12:01 PM 發表

How about 暴徒?

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-5-25 12:08 PM 發表

讓暴徒得到自由,結果是社會罪案率大幅上升。

時辰到

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]