• 瀏覽: 13,484
  • 回覆: 134
  • 追帖: 1

旅發局下月推廣本地遊 鼓勵本地消費

旅發局將於6月中推出「旅遊.就在香港」計劃,首階段推廣本地遊,鼓勵市民在本地消費,第二階段則希望與先與南韓、泰國、澳門、內地等地方建立「旅遊氣泡」,希望今年內恢復讓旅客互相出入境,最後才有望全面恢復國際旅遊,相信本港與歐洲等長途市場,最早到今年第4季或明年才能恢復。

旅發局總幹事程鼎一表示,全球仍有多地受新冠肺炎疫情影響,市民難以外出旅遊,所以希望鼓勵市民本地消費,包括深度遊及地道遊,亦會結合餐飲、酒店、零售等不同行業,推出約1.1萬個不同優惠,同時將優惠資訊集合在同一平台,製造良好本地消費氛圍,預計計劃涉及約4千萬元。

唉多鬼餘 依家經濟咁差仲講咩玩

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/news/新聞/旅發局下月推廣本地遊 鼓勵本地消費-219939

周街黑曱甴
一出街見到6成不是人
點玩?

引用:
原帖由 ballking13 於 2020-5-22 05:06 PM 發表
周街黑曱甴
一出街見到6成不是人
點玩?
第一個玩9你

引用:
原帖由 ballking13 於 2020-5-22 17:06 發表
周街黑曱甴
一出街見到6成不是人
點玩?
叫人怎來買,都唔知幾時又被曱甴封機場不能回家。

旅發局玩本地遊

開左大陸關先講

本地人都唔支持本土野, 抵收皮

引用:
原帖由 江湖地產佬 於 23/5/2020 00:57 發表
開左大陸關先講
無錯, 仲有限聚令。

好!雖然土生土長,香港真係仲有好多地方未去過!有飲有食有安排又唔使檢疫!

消費卷期待

日本,無份😓

食屎啦,點樣本地遊,本地有幾多景點數得出,仲要防備革命義士突然搗亂,旅遊業死得啦。

玩咩能本地遊 快能D開關返大陸遊先好玩

引用:
原帖由 赤色戰狼 於 2020-5-23 12:59 AM 發表
本地人都唔支持本土野, 抵收皮
我只係鍾意去食美心,去優品360 shopping.

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2020-5-22 05:05 PM 發表

https://d2e7nuz2r6mjca.cloudfront.net/2020/5/1590137453_4b-1280w.JPG

旅發局下月推廣本地遊 鼓勵本地消費

旅發局將於6月中推出「旅遊.就在香港」計劃,首階段推廣本地遊,鼓勵市民在本地消費,第二階段則希望與先與南韓、泰國、澳門、內地等地方建立「旅遊氣泡」,希望今年內恢復讓旅客互相出入境,最後才有望全面恢復國際旅遊,相信本 ...
🟡經濟已經係好好例子,所謂嘅本土派有幾多去支持過。您有您9⃣️吹,班飯文已完繼續HT據扒飲紅酒。😬😬

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]