• 瀏覽: 36,842
  • 回覆: 485
+19
全國政協及人大會議今明兩天將在北京開幕。港區人大代表陳曼琪打算在人大會議上提出議案,建議中央按照《基本法》,制定《中華人民共和國香港特別行政...

如果國內國安法直接在香港施行,部分條款將難以執行。但如果以港區國安法的全國性法律方式立法,則法律仍然可以由香港警察執行香港法庭判案,未嘗不是一個方法。

新聞來源連結:

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1776502/即時-港聞-立-港區國安法-納附件三-23條可加快實施

快9啲立啦, 咪L阿之阿咗.

港區國安法?
比23條更高級別?

何柱國話齋
不如照抄美國國安法啦
即刻塞住犯民把臭嘴

將23條和國安法放到基本法內,到時一句國家安全就可以

引用:
原帖由 catforyou 於 2020-5-21 08:06 AM 發表
全國政協及人大會議今明兩天將在北京開幕。港區人大代表陳曼琪打算在人大會議上提出議案,建議中央按照《基本法》,制定《中華人民共和國香港特別行政...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20200521/_2020052106585377316.jpg

如果國內國安法直接在香港施行,部分條款將難以執行。但如果以港區國安法的 ...
直接頒布

引用:
原帖由 36H 於 2020-5-21 08:46 AM 發表
何柱國話齋
不如照抄美國國安法啦
即刻塞住犯民把臭嘴
呢個好
照抄
照行
照實施

總之盡快立23條,唔好再比林鄭拖落去

重推 逃犯條例

引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-5-21 08:48 AM 發表
將23條和國安法放到基本法內,到時一句國家安全就可以
經歷過動亂嘅人,會覺得國家安全高於一切好合理

引用:
原帖由 喜樂無窮 於 2020-5-21 08:51 AM 發表
總之盡快立23條,唔好再比林鄭拖落去
x2

我肯定林鄭一定無限期拖延,所以一定要繞過林鄭立23條

林鄭唔想得罪美國, 唔想响佢任內宣布23條立法。 令佢同家人將來冇好日子過, 拖住23條係理解嘅。

極力支持咁樣做

支持!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]