• 瀏覽: 95,739
  • 回覆: 96
  • 追帖: 1
+5
引用:
原帖由 HenryMonster 於 2020-5-20 07:39 PM 發表

一係公平d, 加薪拎全港中位數,咁裁員都拎全港中位數裁咁去啲人囉,反正唔見得要有咁多公務員。
咁就公道了。但政府㸃解永遠冇裁員?

引用:
原帖由 nhldp 於 2020-5-20 07:11 PM 發表
次次都話考慮公務員士氣……
私營企業唔使士氣?

引用:
原帖由 Tatui. 於 2020-5-20 09:04 PM 發表

有本事咪考入去囉,無本事就收聲咪酸啦
是否只須考試合格即可入?

引用:
原帖由 滋陰小小賤嘴 於 2020-5-20 08:43 PM 發表

儍仔~我就暫時無資格住公屋呢類福利啦!自己住一間另兩間私樓加埋車位收租咁啫!我香港加拿大兩地走享受人生中,最主要我都唔係公務員...哈哈哈!只係覺得你班友眼紅人地又自己無份咁串柒下你地啫! ...
咁周圍寸人又好似不太好喎。大家真心討論下啦

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-5-20 09:42 PM 發表

你都係支持減喇,吾知你上左岸未?
未上岸果班比你害很死。
上次全世界玩OT冇人エ,共渡時間,記得嗎
果班所謂香港人不提也罷,都吾食人間煙火 ...
老實說我也不支持減。只要做到同私營企業一樣即可。唔明㸃解政府永冇裁員

引用:
原帖由 桃花賭主 於 2020-5-20 10:07 PM 發表
上年出面加幾多,今年公務員就加幾多,仲要扣埋跳pt。舉個例,上年出面平均加3%,加左的錢,私人市場早已出左兼洗埋,但公務員就要等。到今日加番上年條數,你就話今年唔好景,要沒收上年條數,公平嗎?咁你私人市場,人人嘔番上年的加薪、花紅俾老板,同佢共渡時艱好嗎?仲有,假設七月疫情攪掂,十月個市大旺,市民因為冇得外遊,所以報復性在本地消費,私人市場狂加花紅、人工,但到2021年,公務員反而要按今年的疫情減 ...
我做

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-5-20 10:01 PM 發表

呢D叫民主自由,
叫下口號,推撞下,專登比人踢離場,收エ飲茶,
服務市民要分黃藍,
吾使做,坐係到over 10皮野一個月,
當選,先收過百皮支助,
重有津貼,
唔明㸃解政府,唔cut呢班先 ...
我也唔明。但我地係講公務員加薪唔係講黃絲藍絲。 首先你放低泛民建制先。

比較下私營企業和政府部門。你會否覺得公務員好做D?

引用:
原帖由 江湖灰盡頭2 於 2020-5-20 09:53 PM 發表

公務員冇曱甴?
可能有些人唔夠道理就一味大叫曱甴。以為咁就可以有返道理

引用:
原帖由 勞力士百事 於 2020-5-20 11:31 PM 發表
香港經濟好嗰陣時 ,公務員唔會有雙糧花紅的, 他們又要交稅, 公務員係鐵飯碗就係咁嘅意思! 經濟好嗰陣時冇人睇起你, 經濟差嗰陣時啲人妒忌你! ...
可惜好多工種在經濟好時亦冇花紅雙糧和公司僕一樣。但經濟唔好時又冇鐵飯碗。

所以我一向支持共產黨

引用:
原帖由 桃花賭主 於 2020-5-20 11:00 PM 發表

你考L到做公務員就唔會叫人凍薪啦,變左利益一方,你反而叫加薪啦。
咁易考就個個都入左職做啦
要考乜嘢呢?

引用:
原帖由 我是米開朗基羅 於 2020-5-20 10:59 PM 發表

下下火先啦
我打陣J先再講

引用:
原帖由 滋陰小小賤嘴 於 2020-5-20 10:58 PM 發表

儍仔,你講乜都激我唔到架~呢D方法用黎對曱甴細路就得!我有又唔會分比你嘅~況且你有你偏激眼紅人地,我有我過住自己半退休生活,前半生辛苦咗唔通又同你講咩?你外人一名對我一啲都唔重要,我係睇唔過眼你班低等友人地公務員加幾多又關你叉事? ...
其實兩間屋收租和10皮野,真是不太夠駛的。

我見有D住戶有你地以上那些條件也不可以話去就去馬爾代夫渡假。

引用:
原帖由 沒有勇氣實踐 於 2020-5-21 12:19 AM 發表
政府人員班友食野唔做野,做野玩推卸
非常啱。不是容易的,要推得自然

引用:
原帖由 fylm3 於 2020-5-21 01:21 AM 發表

1/ 無事無幹果陣,私人公司年屋有 double pay & 花紅 bonus,掉轉做 CS 平時冇呢D 之餘兼極難升職又吾提下?

2/ 講跳 point既又知吾知有 max point,年年所謂加又系為通脹,冇事果陣出面加到人工加就 6、7% 但 CS 只加到3、4%,呢D吾系數?;

3/ 考 CS 閒閒地幾百人至過千人爭幾十個位,淨讀書付出D時間又吾計?私人公司見工又有冇過千人去 i ...
只要考試,有冇面試?

引用:
原帖由 P_and_PE 於 2020-5-21 02:19 AM 發表

慳啲啦baby,你唔夠斤両,你的回應出賣了你.
Baby? 即係使唔使面試呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]