• 瀏覽: 95,766
  • 回覆: 96
  • 追帖: 1
+5
引用:
原帖由 songsong17 於 2020-5-20 11:19 AM 發表

可能係收集年初時, 又真係未有而家咁差既...

但而家經濟同就業惡化係鐵一般既事實, 而且前景都不明朗,呢d問題已經不能不考慮 ..
我如果係公務員也不敢要求啦。搏丙咩

引用:
原帖由 老納 於 2020-5-20 11:18 AM 發表

我一啲都唔覺得我人工高囉!有時仲要冒住生命危險,我都試過因工作而長期發惡夢架!
生命危險? 我識人做政府稅務機關,話日日織冷衫等放工咋

引用:
原帖由 dunbinexy 於 2020-5-20 11:16 AM 發表

公務員人工調整係按合約去做
如果調查要加,但政府冇咁做,即係冇跟合約。唔得gor wor.
正常人其實係唔在意果些少錢。
不過最大問題係公務員好多黃屍,佢地係最自私最賤果隻。只要有一個話政府違約咁政府就會輸。到時唔止嘥錢同時間。仲俾黃屍狗追擊話政府乜都錯。
黃屍就係咁賤,你唔信都冇法。 ...
黃屍藍屍都唔應該加。人人都在以政府加人工

引用:
原帖由 november256 於 2020-5-20 11:45 AM 發表

佢加薪比公務員係逆民意,唔可以收買人心。政府個抗疫基金已比人鬧爆大把人無份受惠,佢再搞只有18萬公務員受惠既野更加比人鬧
林鄭似係狠下心要同民眾對著幹

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-5-20 11:41 AM 發表

冇論黃藍,大家進步左喇,凡事要向黃睇齊,打橫來,先做到野,
你一句佢一句,50年不變好快到架。
做到野 選主席半日攪掂 服未 ...
我一向支持李慧琼㗎。

引用:
原帖由 hoishui 於 2020-5-20 11:34 AM 發表
炒一半廢物公務員!
任何公司也可以因為增加了效率而精簡架構,但點解政府就永冇精簡架構?

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2020-5-20 12:25 PM 發表
都幾諷刺,私人公司講緊裁員減薪,公務員卻照加人工
公平咩?
唔公平。非常唔公平

引用:
原帖由 amstrong668 於 2020-5-20 05:52 PM 發表
成 3個月 吾使返工……仲有錢袋,出面停薪留職,市民死死吓,你仲+人工 真係比人7你啦
所以我反對加佢地人工

引用:
原帖由 西瓜向太陽 於 2020-5-20 05:19 PM 發表

裁員影響運作
唔夠人做嘢
係咪你去做義工先
咁公務員唔收人工,我咪去做義工囉

引用:
原帖由 剎蝗萬歲 於 2020-5-20 04:46 PM 發表
你老味年年加但蛇王多過做
冇錯

引用:
原帖由 xshellsolong 於 2020-5-20 04:11 PM 發表
公務員唔好話加薪, 你減薪佢都唔會走啦,
本身已經有跳point升級, 而家逆市仲加薪...
什麼是跳 point 升級?

引用:
原帖由 ho3218 於 2020-5-20 06:34 PM 發表
今年乞衣曱甴破壞香港市場,人人無工做,或減工作天,收入少左,明年有好景都難,為一方法要對付乞衣曱甴,被免香港市民再受傷害,反對黑衣人,黑議員。 ...
支持共產黨。支持人人有工做。

引用:
原帖由 bgorlolandto 於 2020-5-20 07:00 PM 發表

個個公務員都唔駛番工?做人不可以太武斷!很多人仍緊守崗位。市道好私人工有花紅有雙糧,公僕有嗎?市道差就要共渡時艱,公道嗎?
私人工有裁員,公務員有嗎?

引用:
原帖由 Cvichappy 於 2020-5-20 08:08 PM 發表

你根本就係曱甴
通常D人一唔夠人講就話人係曱甴就攪掂。所以我覺得如果侵侵唔夠習主席有道理也可以大叫曱甴

引用:
原帖由 doradora11 於 2020-5-20 08:03 PM 發表
咩公司有十四個月花紅呀,銀行定咩?我做左咁年無試過拎,做幾多個月咪出幾多個月糧囉,有額外架咩?
我也未拎過

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]