• 瀏覽: 95,748
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
+5
咁今次加薪先記下 下次要減薪又或者經濟好先加返又得唔得?

引用:
原帖由 逍遙老僧 於 2020-5-20 09:31 AM 發表

咁好多公司裁員,公務員㸃解冇裁員呢?
咁就奇 好境果時出半年花紅 但未聞公務員試過出雙糧

引用:
原帖由 傲骨 於 2020-5-20 10:39 AM 發表

你話唔係做假都無人信啦,佢地問私人公司做數據,今年又有幾多私人公司加人工呀?心照啦
咁做it藥房都有人工加ge 況且數據係2019年4月至2020年3月 當時個境唔係太差

引用:
原帖由 DanDanABC 於 2020-5-20 04:28 PM 發表
4個字 :尊重機制
機制係契約 唔遵守咁訂來托咩?

引用:
原帖由 toydotcom 於 2020-5-21 10:33 AM 發表
我吊九死果的工務員啦!佢哋已經放左三個月大假
行山銀行果D你唔吊?有幾多大機構都有WFH 咁你又唔吊?

引用:
原帖由 IdoUdo 於 2020-5-21 11:17 AM 發表

每間公司加唔加人工 或者加幾多,都要睇嗰年賺幾多
政府今人財政赤字(即係冇錢進入庫房)全港都知,仲有大把市民等住政府資助
唔加人工完全冇違反合約精神 ...
財政盈餘千幾億果時係咪公務員可以出雙糧先?

引用:
原帖由 kavid0 於 2020-5-21 01:30 PM 發表

根本就係
公務員人工年年加
根本冇得輸
要求全港市民都做公務員
大家一齊年年加薪
私人公司年年減人工咩?

引用:
原帖由 kavid0 於 2020-5-21 07:04 PM 發表

你知唔知依家有幾多人失業?
大哥 你知唔知個薪酬調查係邊個時段架?

引用:
原帖由 IdoUdo 於 2020-5-21 09:30 PM 發表

有加人工就得啦,你要分清楚
政府嘅錢係公帑,即係納稅人嘅錢
唔係公務員賺翻嚟㗎

你真係冇改錯名,個腦認真夠柒呀
你真係好笑 公務員無人納稅?你交多幾多稅養幾多個公務員?
又係你地話要跟經濟 當市場加人工出4-5個月花紅果時又唔駛跟?
你有幾多個龍門一次過搬晒佢啦

引用:
原帖由 逍遙老僧 於 2020-5-22 12:57 AM 發表

其實,首先講清楚邊L個有4-5個月花紅先?不如老屈私人企業的職員有40-60個月花紅啦。我老衲60有1,連一個月花紅也未有過。
我唔知你搞gag定無知 最好境的時候 例如剛開放自由行 同埋大陸公鼂排住隊來香港上市果陣時 某些行業4至5個月花紅係基本

引用:
原帖由 IdoUdo 於 2020-5-22 08:52 AM 發表

你都幾搞笑,公務員係有納稅,但佔幾多百分率?
人哋啲公司所賺嘅,全部都係有關員工出力出汗搵翻嚟㗎
今年連一直納稅納得最多嘅企業實業賣地......等等都營虧,都冇人工加呀,

最重要最重要嘅一環, 請問你老闆(即係政府)今年賺咗幾多先? 係冇呀,係蝕呀,咁仲加乜春呀

我只會贊成警察加薪,其餘冇資格
警察喺呢一年內係最辛苦 付出最多嘅公務員
一有暴動,佢哋每分每秒都置身於危險當中,佢哋先至有 ...
公務員薪酬調查係邊年度?你用現時去評論過往 有咩用? 今年差咪係出年反映 公道嗎?

引用:
原帖由 IdoUdo 於 2020-5-22 02:05 PM 發表

去年6月開始,因暴動而結業已經開始
我都唔想同你拗,你有你同意,我有我意見
其實人地個調查唔只係訪問一兩間公司 暴動的影響最大都係零售 但好多行業其實影響甚微 一樣照加人工

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]