• 瀏覽: 95,776
  • 回覆: 19
  • 追帖: 1
+5
引用:
原帖由 老納 於 2020-5-20 09:04 AM 發表

老僧,冇人用槍指住你唔俾你考公務員架!仲有,你唔好再成日話自己係老納,我先係老納啊!
咁亦無話一定要年年加薪, 無人工加覺得唔滿意既都可以唔做...

引用:
原帖由 老納 於 2020-5-20 09:17 AM 發表

你自己番查一下記錄先,公務員都唔係一定年年有人工加,亦都試過減人工,只係機制問題,調查出嚟個結果係加,就應該按機制去做!
機制係慣例,不是法例,經濟明顯轉差,政府開支亦大升,就應該要節流...

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-5-20 09:20 AM 發表

甘薪酬調查黎做乜?!
參考...

引用:
原帖由 老納 於 2020-5-20 09:25 AM 發表

咁如果下年調查結果係負數,到時又可唔可以唔跟機制,照加人工?
不是可不可以問題, 是應唔應該問題...

經濟唔好, 成個香港收入少左,就應該要節流...

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-5-20 09:29 AM 發表

參考係啱,加減都參考,先叫參考
參考就是不一定要跟或唔跟...

引用:
原帖由 老納 於 2020-5-20 09:40 AM 發表

如果講應唔應該嘅話,咁我認為公務員就應該加多啲!因為公務員現在工作真係好辛苦,壓力又大,又經常要應付你地班刁民!
你可以咁諗..
覺得人工工作量不合理可以唔做,無人用槍你...

引用:
原帖由 老納 於 2020-5-20 10:15 AM 發表

咁相反你都可以考入政府做架
無錯 , 人人都可以...,入到去既人自然有佢相應既能力同價值...

但在營運一間公司或政府總要考慮收入開支問題,經濟前景等問題,而唔係單單員工能力問題呢...

引用:
原帖由 傲骨 於 2020-5-20 10:39 AM 發表

你話唔係做假都無人信啦,佢地問私人公司做數據,今年又有幾多私人公司加人工呀?心照啦
可能係收集年初時, 又真係未有而家咁差既...

但而家經濟同就業惡化係鐵一般既事實, 而且前景都不明朗,呢d問題已經不能不考慮 ..

引用:
原帖由 逍遙老僧 於 2020-5-20 11:22 AM 發表

我如果係公務員也不敢要求啦。搏丙咩
我不是針對公務員, 而係香港面對既經濟問題的確嚴重...

政府收入靠商業活動, 政府夠收入就可以出量比公務員團隊,但收入來源都有問題時, 節流就必需要做, 經濟差已經唔係觀點問題, 而係客觀事實...

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-5-20 11:49 AM 發表

甘即係輸打嬴要啦

又係一個魚旦論
倒轉我都可以當你觀點係輸打贏要...

而家經濟倒退, 就業不足, 政府開支大增係鐵一般既事實...

引用:
原帖由 袋中奔放的香蕉 於 2020-5-20 07:15 PM 發表

減少派錢俾d冇用嘅人
呢樣我同意, 炒咁d公務員,精簡下人手....

特別係有去擺工果d...

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-5-21 07:25 AM 發表

經濟倒退而帶黎嘅薪酬調整會下次反映。

就業不足同公務員加薪有咩關係?! 公務員唔加薪就會忽然全民就業?!

政府開支大係要投放好多資源剌激經濟,減開支可以將職位外判,又或以非公務員職位取代。

香港之所以有今日就係太多人嘅因素影響政策效率。 ...
經濟倒退, 就業轉差都係反映香港經濟轉差..., 公務員開支係政府支出, 而政府收入同整香港經濟有關...., 收入大減開支大增就要識節流啦...

香港有今人就係太多人只會自己照自己..., 唔會考慮整體情況...

引用:
原帖由 hihi345 於 2020-5-21 03:24 PM 發表

人地有得加喎,係你唔滿意人有得加。
無話唔滿意, 係認為今之應該凍薪..., 你理解錯晒了..

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-5-21 07:43 PM 發表

甘政府唔應該救市
一半同意, 救係應該 , 不過係太早了,浪費左彈藥...

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-5-22 01:11 AM 發表

即係洗錢無問題啦
到最後佢要加, 我都無計, 只係我認為凍薪係好合理...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]