• 瀏覽: 95,664
  • 回覆: 992
  • 追帖: 1
+5
引用:
原帖由 逍遙老僧 於 2020-5-20 09:32 AM 發表

政府管理永遠都善?所以永冇裁員?
有裁過員架,當時我哋叫「肥雞餐」同「瘦雞餐」

引用:
原帖由 老納 於 2020-5-20 09:40 AM 發表

如果講應唔應該嘅話,咁我認為公務員就應該加多啲!因為公務員現在工作真係好辛苦,壓力又大,又經常要應付你地班刁民!
做麥記對住那些顧客就不是刁民?

不要以為公務員係官至得㗎。人民公僕咋

-

引用:
原帖由 tongtong2047 於 2020-5-20 09:44 AM 發表
加得太小了,
起碼10%啦
不如全部香港人一齊做公務員啦

引用:
原帖由 yuman 於 2020-5-20 09:00 AM 發表
早就應該考公務員。。。。
70,80做公務員比人笑冇出色

引用:
原帖由 老納 於 2020-5-20 09:45 AM 發表

好彩你都識講係「在家工作」,即係有工作喇!咁點扣?仲有,我用屋企啲燈油火蠟幫公司做嘢,係咪應該claim番公司?
-

5.2%失業率+經濟嚴重衰退,加薪,好嘢。

引用:
原帖由 逍遙老僧 於 2020-5-20 09:46 AM 發表

麥記刁民點可以同政府工前線面對嘅刁民比

引用:
原帖由 waltzno2 於 2020-5-20 09:22 AM 發表
呢個係2019年尾既數據,正常大部份工種係2019年都有小量加人工,公務員加人工又要過立法會,搞得嚟都2021年啦
全港咁多人減薪同失業再2022公務員是不是會吐返多收的????
公務員除了薪酬委員會的建議加幅外,
仲有年年跳POINT加人工的

在疫情期間內地所有公務員都上街工作,
我地的公務員又點呀??
好聽叫在家工作, 但又話好多資料唔可以帶回家,
政府電腦又因安全問題唔可以上網,
好多公務員根本在放假

議員拉布最後通過唔到,得個吉,唉

引用:
原帖由 逍遙老僧 於 2020-5-20 09:46 AM 發表

公僕都要食飯架

引用:
原帖由 逍遙老僧 於 2020-5-20 09:48 AM 發表

不如全部香港人一齊做公務員啦
你考到入去咪做囉

引用:
原帖由 Cmray2017 於 2020-5-20 09:51 AM 發表

全港咁多人減薪同失業再2022公務員是不是會吐返多收的????

我地的公務員又點呀??
好多公務員 ...
-

引用:
原帖由 逍遙老僧 於 2020-5-20 04:56 AM 發表
不少行業須裁員或凍薪以節省開支,但公務員卻在逆市下「加人工」

公務員在跟我們開玩笑嗎??

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200520/00176_006.html ...
不加無問題,但明年吾好減

引用:
原帖由 Cmray2017 於 2020-5-20 09:51 AM 發表

我地的公務員又點呀??
好多公務員 ...
咁太久離譜了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]