• 瀏覽: 23,053
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
+10

歐洲聯盟(EU)4月起草擬WHA提案時納入調查新冠病毒起源以及要求了解世界衛生組織應對疫情的作為,盼加強全球衛生安全。根據WHO最新公布的資料,這份決議草案名稱為「應對COVID-19(新冠病毒)疫情」,參與提案國家包括澳洲、加拿大、日本、新西蘭、英國等約30國,再加上歐盟27個會員國,參與國家數高達近60國。

決議草案表示,深切關注新冠肺炎全球大流行對經濟和社會的負面影響,聲援受疫情影響的所有國家,並強調各國需要不受阻礙地及時獲得優質安全、有效及負擔得起的診斷工具、治療方法、藥物和疫苗等。

草案另對譚德塞(Tedros Adhanom Ghebreyesus)提出11點要求。這些要求除重申譚德塞應根據各國國情,提供援助並定期向會員國報告籌資活動結果外,其中最受矚目的是要求他應與世界動物衛生組織(OIE)、聯合國糧食及農業組織(FAO)以及各國密切合作,透過科學合作的「實地考察」,調查人畜共通傳染病毒的源頭及向人類的傳播途徑,包括中間宿主的可能作用。此外,草案也要求譚德塞與會員國協商,在適當時機儘早逐步啟動公正、獨立和全面評估,檢視從WHO協調下的COVID-19國際衛生應對措施當中獲得的經驗和教訓。

部分媒體演繹為針對中國,但我覺得唔係 ...
1. 要求WHO主導調查,就係打臉美帝
2. 聯合國農糧組織,中國話語權大
3. 公正獨立全面評估,即係冇針對性,唔係有罪推定

可以關注未來兩日,中美對此提案有乜表態

新聞來源連結:
https://china.hket.com/article/2645217/【世衛大會】近60國向世衛大會提案  要求世衛譚德塞調查新冠病毒源頭

引用:
原帖由 withorwithoutu 於 2020-5-17 08:31 PM 發表
老美一定由得世衛查
但絕對唔會配合
亦絕對唔會承認世衛既調查結果
的確係
但世衛展開全球調查,而單單係美國拒絕
大家都心中有數

剛睇到環時出左社論:
https://3w.huanqiu.com/a/de583b/3yH6FcdNoeX

對病毒起源的科學調查應當開展,但是第一,它需要由世衛組織主導,而不能由任何國家或地區組織主導。第二,調查需要是科學公平的,不僅中國有可能與疫情相關的元素被納入調查範圍,美國等各國的相關因素同樣要被納入調查範圍。美國不斷發現更早的新冠病毒的確診感染者,特朗普總統還表示美方1月11日就已開始研制疫苗,美國去年冬天的流感中到底藏了多少新冠肺炎病例,這些都應成為調查不放過的線索。

引用:
原帖由 人之初大大 於 2020-5-17 10:58 PM 發表
提案冇美國?
報導冇列晒60個國家,亦冇提美國

引用:
原帖由 swerner 於 2020-5-18 01:23 AM 發表
唔撚係呀,咁好機會大陸唔舉手查美國?我有冇睇錯啊,唔係新有事呀
https://www.youtube.com/watch?v=D4FiMGSvSu8

引用:
原帖由 魯先生 於 2020-5-19 10:22 AM 發表
而家係講緊世衛查病毒🦠,你不如了解吓題目,再用腦諗一諗先再回覆!麻煩晒😌
中國認可WHO主導調查
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/world-52705233

仲未見美國表態既相關新聞

引用:
原帖由 buomjwit 於 2020-5-19 11:42 AM 發表
自己人查自己人,強國最喜歡,大家明的
當WHO稱讚中國大陸防疫工作,台偽1450都崩潰了,大罵世衛收左人民幣而偏袒中國
其後美帝跳出黎疾呼:「我才是世衛最大金主!!」幫1450拆台
到底世衛為何偏向中國而非美國呢? 唯一原因就係防疫表現。
ps.今日美帝突破150萬

引用:
原帖由 louie186 於 2020-5-19 04:26 PM 發表
好驚呀,萬一證實到點算呀,無啦無啦
中國已經表態支持調查
美國又再破口大罵世衛

引用:
原帖由 送禮勤2013 於 2020-5-20 06:09 PM 發表
關電子煙咩9野???
已知最早病例,2019年7月美國不明肺炎,後來被指係電子煙引起
緊接9月美國「冬季流感」大爆發,「流感」死幾萬人
今年1月中國發現不明肺炎,後來命名covid19
時間上太巧合,懷疑covid19就係美國去年7月既不明肺炎,合情合理
美國應該公開透明,邀請國際專業組織調查

引用:
原帖由 brad0727 於 2020-5-21 11:16 AM 發表
小學生都推理到,如果源頭喺美國,有曬準備,今次佢哋就唔會死最多人...
因為...
https://www.youtube.com/watch?v=15XjckAOTwU

引用:
原帖由 brad0727 於 2020-5-21 01:03 PM 發表
咁咪更加證明老美唔明...
因為美國的忽視,所以擴散全世界
2009美國豬流感,美國都冇封城

引用:
原帖由 brad0727 於 2020-5-21 06:19 PM 發表
係因為老共隱瞞疫情,喺春節比過以百萬內地人全世界走擴㪚...
中國只係最早發現
現在最少120國支持世衛調查病源,中國就係其中之一
美國又再發爛,看來係身有屎

引用:
原帖由 brad0727 於 2020-5-21 06:26 PM 發表
呢度啲七毛真係幾得意😎
唔夠人講就潑婦罵街,我見得太多了

引用:
原帖由 brad0727 於 2020-5-21 06:55 PM 發表
唔夠人講- 有咩?
潑婦罵街- 有咩?
其實我係好佩服啲七毛,為咗七毛子咁辛苦為老共護航
中國只係最早發現
現在最少120國支持世衛調查病源,中國就係其中之一
美國又再發爛,看來係身有屎

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]