• 瀏覽: 23,013
  • 回覆: 133
  • 追帖: 1
+10
要調查就一定要各國配合一齊查,咁先可以揾到真正源頭。
但老尾肯咩?
佢哋咪好似香港曱甴咁,輸打贏要!

引用:
原帖由 喜樂無窮 於 2020-5-17 08:45 PM 發表
最早出現的病毒株,並不在武漢地區流行

最為原始的版本「A型」,跟蝙蝠身上發現的毒株最接近,因此被推測是最早的一株病毒。但是,中國以及武漢當地流行的,卻不是A型病毒,而A型病毒主要的流行地區,反而在美洲跟澳洲;武漢居住的美國感染者,身上的病株也是A型。 從基因定序族譜來看,B型病毒應該是從A型病毒變異而來,而這個類型的病毒,在東亞更為普遍,而且較少在未變異的情況下傳播至其它地區。研究人員對此分析,有可能是因為武漢出現了遺傳學上的「奠基者效應」,或是東亞以外的人群更能「抵抗」這一型的毒株。 C型病毒則是從B行病毒演化而來,主要在歐洲,包括法國、義大利、瑞典及英國較早期的患者,以及新加坡、韓國和香港患者,中國大陸則暫時找不到該類病毒。

劍橋大學研究:新冠出現 3 種變異!亞歐美 3 洲病毒株皆不同! | Heho健康
https://www.cam.ac.uk/research/news/covid-19-genetic-network-analysis-provides-snapshot-of-pandemic-origins

世衛一早去過武漢調查今次一定要去美國調查

引用:
原帖由 siu_siu_nei_00 於 2020-5-18 12:14 AM 發表
世衛一早去過武漢調查今次一定要去美國調查
美國總統都自爆咗啦

美國唔會俾WHO調查人員入境,就好似唔俾聯合國人權調查人員,想調查美國貧窮人口一樣。

查啦,但一定要公平,公正,公開,中,美,澳一齊查。澳洲大火可能引出不知名生物與人類交差感染亦有可能,且株源與美國同屬A,不可不查。

引用:
原帖由 starr 於 2020-5-17 20:25 發表
https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2645000/2645217/900x600_604615969649_1024.jpg

歐洲聯盟(EU)4月起草擬WHA提案時納入調查新冠病毒起源以及要求了解世界衛生組織應對疫情的作為,盼加強全球衛生安全。根據WHO最新公布的資料,這份決議草案名稱為「應對COVID-19(新冠病毒) ...
唔撚係呀,咁好機會大陸唔舉手查美國?我有冇睇錯啊,唔係新有事呀

引用:
原帖由 swerner 於 2020-5-18 01:23 AM 發表
唔撚係呀,咁好機會大陸唔舉手查美國?我有冇睇錯啊,唔係新有事呀
https://www.youtube.com/watch?v=D4FiMGSvSu8

【美國肺炎】已經露出很多馬腳了,
所謂電子煙白肺、流行感冒都係大話,

就連7總統都溜了口話美國係一月十一日
已經開始研發冠狀病毒疫苗,
而中國向世衛報告有冠狀病毒係十一月十二日!!!
即係話美國一早有了
冠狀病毒病株!😱

引用:
原帖由 starr 於 2020-5-17 08:25 PM 發表

歐洲聯盟(EU)4月起草擬WHA提案時納入調查新冠病毒起源以及要求了解世界衛生組織應對疫情的作為,盼加強全球衛生安全。根據WHO最新公布的資料,這份決議草案名稱為「應對COVID-19(新冠病毒) ...
中國不朽都講會配合世衛調查新冠病毒源頭。只係美國話有大把證據證明病毒源頭但卻收收埋埋唔拎出嚟。

糜蟈CDC早己承認咗上年所謂H1N1流感死亡,有很多都不是美國豬流感,而是新軍肺炎

引用:
原帖由 howevera 於 2020-5-17 08:34 PM 發表
馬上調查美國
能力所限🤔🤔

引用:
原帖由 光棍man 於 2020-5-17 08:43 PM 發表

公平丶公正丶公開,中美兩國一齊查
應該係全世界各國都要查。
世衛查就會好啲,但一定要由醫學專家負責,而且要查埋呢啲人有無政治偏向。
經過今次疫情,大家都睇得到全球係有一大班人,以政治、偏見來睇事情,完全唔係以人類生命安全出發。
就以武漢封城,中國暫停全國活動為例,足以見證傲慢、偏見嘅遺害。
如果調查係由美帝同佢班跟班主導,咁就唔駛查都可以知結果,因為完全係政治操作。
況且,查出病毒來源,只要唔係故意製造出來作為生物武器,即使任何地方係源頭,都不應將責任歸咎於任何一方。

美國冇份提出?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]