• 瀏覽: 10,226
  • 回覆: 100
  • 追帖: 1
+5
引用:
原帖由 6674 於 2020-8-20 05:02 AM 發表

為什麼要下降至1 馬赫 ? 空空導彈如AIM 120 也有4 馬赫。

「假設飛彈最後終端導引雷達開啟的距離為10海浬,以1馬赫的速度計算,所需時間為1.8秒」
怎樣計算1.8秒出來?

所知
10 nautical miles = 18.52 km
1 mach = 1192.68 km/hr, or 0.33km/second

就算是十公里外,以時速4馬赫,也不 ...
怎樣算啊?

10年後 我都老了 nm也sl

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-5-18 08:15 AM 發表

航母戰機作戰半徑,陸基反艦導彈射程,邊個打得遠?飛機未起飛,反艦導彈已經可以射到航母。
你點知航母係邊呀?反艦導彈已經射到航母?
唉,又袋錢入你袋啦,當預備開戰時你會感覺到有一樣嘢好奇怪架,點解突然間靜晒,幾日內所有船隻唔見晒?去咗邊呢?

美軍航母在南海比中國核潛艇跟蹤懵然不知

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8645191/Satellite-images-capture-single-Chinese-nuclear-submarine-entering-Bond-lair-cave-complex.html

引用:
原帖由 20201616 於 2020-8-21 06:48 AM 發表

你點知航母係邊呀?反艦導彈已經射到航母?
唉,又袋錢入你袋啦,當預備開戰時你會感覺到有一樣嘢好奇怪架,點解突然間靜晒,幾日內所有船隻唔見晒?去咗邊呢? ...
二戰時用螺旋槳飛機都搵到對方航母啦,二戰係70幾年前嘅事!

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-8-21 10:08 AM 發表

英阿打福克蘭群島戰爭點揾到對方隻戰艦㗎?其實你有無讀歷史㗎?

現時中投射能力還不夠美會慘勝,如中再發展十年,美中都不能完勝但能一同毀滅。

引用:
原帖由 6674 於 2020-8-20 05:59 PM 發表

怎樣算啊?
你問佢都嘥氣,佢呢篇野出咗30次都有,從來沒註釋過

引用:
原帖由 Sqdai2014 於 2020-8-22 12:26 AM 發表

你問佢都嘥氣,佢呢篇野出咗30次都有,從來沒註釋過
呆子最喜歡引用呆灣大紀元專家。但連小三數學常識都吾掂。
早年前整天説一隻衛星重返要粒幾鐘,隻大媽都去左幾百里外
依家論調係睇到但只有1.8 秒改變方向。速度減至1馬赫,開降落傘咩?!

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-8-21 10:08 AM 發表

哈哈哈哈,師兄係咪小朋友嚟架,二戰當年雷達,導彈,航速完全係不入流,而家航母去到你附近射完嘢走咗你都唔知佢係邊度呀

引用:
原帖由 20201616 於 2020-8-22 07:11 PM 發表

哈哈哈哈,師兄係咪小朋友嚟架,二戰當年雷達,導彈,航速完全係不入流,而家航母去到你附近射完嘢走咗你都唔知佢係邊度呀
除非有超音速航母和隱身航母啦,我就真係未聽過啦。如果水面戰艦都咁難揾,就吾駛造潛艇啦。

我諗吾到咁大隻船點可以隱身,不被敵軍偵測得到。

咁即係宜家所有反艦導彈都係吹出來,根本無人可以搵到對方隻戰艦。

地對空飛彈亦都係吹出來,咁大隻戰艦都揾吾到,根本就揾吾到對方隻飛機仔!

定係C兄想講,只係美軍可以揾到對手,對手揾吾到美軍?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]