• 瀏覽: 3,296
  • 回覆: 69
去年11月11日有網民發起「三罷」,一名廚師於葵涌碼頭被截停,搜出刀棍等武器,今(15日)於西九龍裁判法院承認一項在公眾地方管有攻擊性武器罪。他被捕時自稱「藍絲」,稱「武器係用嚟打曱甴」,惟辯方求情指被告患有自閉症,說出這番說話是為了避免拘捕,被告終被判囚8個月。

去年11月11日有網民發起「三罷」,一名廚師於葵涌碼頭被截停,搜出刀棍等武器,今(15日)於西九龍裁判法院承認一項在公眾地方管有攻擊性武器罪。他被捕時自稱「藍絲」,稱「武器係用嚟打曱甴」,惟辯方求情指被告患有自閉症,說出這番說話是為了避免拘捕,被告終被判囚8個月。
被告蔡貽漳(29歲)任職甜品廚師,被捕至今還押逾半年。他承認去年11月11日在新界葵涌青衣貨櫃碼頭路管有一把刀、一把摺刀、一支伸縮棒及一支雷射筆。
辯方大律師石書銘求情稱,被告年少時確診自閉症,思考方式和常人不同。對於被告聲稱用武器「打曱甴」,石解釋「佢天真以為咁樣講,警察就會放過佢」,強調被告沒有使用涉案武器,當日並非身處示威場面。

案情指,警員在案發地點巡邏,發現被告形跡可疑,在其背包及斜背袋搜出一把刀、一把摺刀及一支雷射筆,在其腰間搜出一支伸縮金屬棒。被告被捕時稱「我係藍絲,依4件武器係用嚟打曱甴」。他警誡下稱武器用作自衛,「我喺葵涌碼頭番工,擔心會畀黑衣人打」。

廚師,有一把刀、一把摺刀...都好正常...
衰多口...判囚8個月我係藍絲,依4件武器係用嚟打曱甴...

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20200515/s00001/1589516616568

他在警誡下聲稱「我係藍絲,依4件武器係用嚟打曱甴」

老太婆問:咁L英雄嘅「乞衣魔」都唔認自己係「乞衣魔」?媽咪話:呢條「黃C9奴才」真係無腰骨,一俾警察捉到,又跪又奶認係藍絲。
NANNY 話:都幾好,日日都有呢啲「廢YB」俾我哋當笑話笑下,人都開心啲。
引用:
原帖由 pugbb 於 2020-5-15 01:34 PM 發表

https://fs.mingpao.com/ins/20200515/s00001/e1b4b188c4021e2dbd47656 ...

鐳射筆黃絲註冊咗 咪當人傻

入到去慢慢反醒啦,「黃絲」😂

引用:
原帖由 pugbb 於 2020-5-15 01:34 PM 發表

https://fs.mingpao.com/ins/20200515/s00001/e1b4b188c4021e2dbd47656 ...
案例在前
唔該個個都8個月

引用:
原帖由 繼續加速 於 2020-5-15 02:03 PM 發表
鐳射筆黃絲註冊咗 咪當人傻
大老爺好公道,黃藍都要找數!👍

可能你遇到個官系黃。你認系藍就奶也

啱,不分黃藍,犯法就要服刑

引用:

證明大部分 暴徒曱甴 一係低能丶一係精神病丶一係痴線⋯

唔理藍定黃,犯法就要拉

佢係咪黃c假扮架?

呢位黃廚師儍囉架?咁冇骨氣,黃色都唔敢認?

廚師有呢啲架生好正常喎
上次隻曱甴返咩工程工,有好多架生,無事喎
個官點判架?

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-5-16 01:36 PM 發表
又重判反對曱甴人士

呢個有帶武器但未打人就判8個月

但曱甴打埋添
但揾遮插差人就罰2百

阿假髮,唔好咁賤咁偏坦好唔好?
呢隻曱甴錯在話自己係藍絲,如果佢打正旗號,應該輕判。

引用:
原帖由 thinkingfact 於 2020-5-15 02:10 PM 發表

案例在前
唔該個個都8個月
之前咪有單無事囉
話做工程。所以幾個士巴拿,仲有個乜鬼嘢機都無事
唔理呢件乜絲啦
個判刑差咁遠,講唔通喎
上次嗰件乜師唔該都8個月喇

主題標籤 #裁判法院
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]