• 瀏覽: 28,215
  • 回覆: 194
  • 追帖: 2
+11
引用:
原帖由 hksarceo 於 2020-5-15 01:50 發表
只因個別人仕短視, 或只求一己私利
因短線的就自以為受害受制的不是本身國民, 無視長遠的威脅

為何總有人愛上極權?
為何還會相信一人之能力? 而不理解集思廣益的重要?
有沒有想像過極權的管治最終是會面臨怎樣的挑戰?
難道歷朝歷代咁多見證, 還看不通怎樣才能長治久安?

面對爛透了的政權, 實在被動
要知道由去年中開始, 你以為能到港的真遊客有多少?
而怎樣才令真遊客到來但接觸 ...
但係香港已回歸中國,外國係唔應該介入中港事務,中港事務應由中港解決,更何況回歸左之後外國理應改變對待香港方式,雖然香港係一個自由流,因為呢個係人地既領土,理應唔好再覬覦,尊重人地既領土完整先,同堆,一國兩制意思係以一國為先模式去行兩種制度,香港政府由中央直轄,所以就算係俾你普選都冇可能行西方模式,因為你唔係一個主權國家,所以選特首必須經國務院任命方為生效,但係如果普選出來既係一同中共唱反調既人都唔緊要,但係平時行為言論上經常冒犯中央,會不獲任命,因為香港政府屬中央直轄,中央只係根據《基本法》授權香港政府自行管理香港本地事務同繼續擁有獨立既司法制度,雖然我都唔認同中共過去發生既事件,但係並唔係無功積,中央係霸道政策,但係卻可以令一個國家高速發展,因為d政策可以唔洗受人拉布,縮短完成目標既時間,另一重點就係大陸人民普遍政治冷感,因為佢哋更著重既係繁榮安定,有基本生活同娛樂就夠,唔同香港人既價值觀

生果牌應承咗甘甘話從中國搬出轉去印度。

引用:
原帖由 win9876432 於 2020-5-14 07:58 PM 發表
香港《南華早報》網站5月13日以《離開中國?不,謝謝,一些日本公司對東京的現金獎勵說不》為題報導稱,分析人士說,日本政府向公司提供補貼,以促使它們離開中國,進而實現所謂供應鏈多樣化,但這種做法不大可能促成大批人員回流日本或前往東南亞國家。

報導稱,受訪的5家日本公司全都表示,它們打算繼續在中國生產,理由是中國仍是一個至關重要的市場,把大部分業務遷至別處不僅代價高昂,而且會造成不必要的混亂,尤其是 ...
難聽D講, 呢個係中國獨有環境實際利益, 生產鏈資源豐富穩定, 且中國人善良耐操, 世界上真係搵唔到第二個地方.
例如大多地方既工會就玩死D企業.

引用:
原帖由 paulchen 於 2020-5-14 08:06 PM 發表
中國一人俾一蚊你有排使
中國一人呃你一蚊 賣埋個屎忽都唔掂

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2020-5-14 08:08 PM 發表
個個都係為左毛主席
若間公司大陸生產,而又主銷大陸,撤去外國嘛自己揾自己笨柒。

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-5-14 08:02 PM 發表
中國市場之大不是其他地方可比擬,做生意梗係向錢看,政治嘅嘢,都係留返畀政客啦
有大陸市場梗係好,現實係大陸市場對外資層層限制。抽重稅,一架歐美汽車抽一倍車價的重稅。
例如三星手機,全球手機市場仍佔頭兩三位,大陸市場反而差不多等於零。

政客玩政治
商人玩利益
清清楚楚

引用:
原帖由 win9876432 於 2020-5-14 07:58 PM 發表
香港《南華早報》網站5月13日以《離開中國?不,謝謝,一些日本公司對東京的現金獎勵說不》為題報導稱,分析人士說,日本政府向公司提供補貼,以促使它們離開中國,進而實現所謂供應鏈多樣化,但這種做法不大可能促成大批人員回流日本或前往東南亞國家。

報導稱,受訪的5家日本公司全都表示,它們打算繼續在中國生產,理由是中國仍是一個至關重要的市場,把大部分業務遷至別處不僅代價高昂,而且會造成不必要的混亂,尤其是 ...
血不可一時三刻就全換!
傷口也不可一時三刻全癒。

美英日係走就快D,唔係所有外資國都跟佢地反華,佢地走左法國德國隨時食埋佢地果份

引用:
原帖由 十字軍 於 2020-5-15 01:37 AM 發表

多啲上facebook睇啦柒頭皮!
你好嬲嬲豬呀?

中國勝是因為14億聰明勤奮人組成的市埸。
美國敗是因為3億人口市場巳全開發沒有潛力。

附件

Screenshot_20200404_152651_com.android.gallery3d.jpg(32.92 KB)

商人無國籍。商人只逐利

不在中國賣的可能會移出中國生產,但在中國賣的移出中國生產的代價最好的可能就是成本增加,關稅增加,價格沒競爭力,最慘的就是產品市場被本土企業快速搶占,回不來了

引用:
原帖由 hksarceo 於 2020-5-15 01:50 AM 發表
只因個別人仕短視, 或只求一己私利
因短線的就自以為受害受制的不是本身國民, 無視長遠的威脅

為何總有人愛上極權?
為何還會相信一人之能力? 而不理解集思廣益的重要?
有沒有想像過極權的管治最終是會面臨怎樣的挑戰?
難道歷朝歷代咁多見證, 還看不通怎樣才能長治久安?

面對爛透了的政權, 實在被動
要知道由去年中開始, 你以為能到港的真遊客有多少?
而怎樣才令真遊客到來但接觸 ...
你講緊黑暴同特朗普?

中國嘅生產環境已經改變 後生仔令願送外賣 都唔去廠工作 最近去客戶廠睇 已經用AGV車送料 還可以自動上電梯 都唔知幾過癮 工業4.0已開始實現

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]