• 瀏覽: 5,480
  • 回覆: 103
當日罷工嘅要炒晒先!

得貨運仲有得做

D 聯署簽名攪擺工既黃絲炒晒未

炒咗這3000多位國泰航空集團員工與640多位香港航空員工,等他們見證2020美肺年帶來規模最大的全球性破壞。

引用:
原帖由 discuss-5 於 2020-5-16 11:29 AM 發表
炒咗這3000多位國泰航空集團員工與640多位香港航空員工,等他們見證2020美肺年帶來規模最大的全球性破壞。
cx保就業的補貼應能攞幾千萬

引用:
原帖由 ahongkongpeople 於 2020-5-15 08:57 PM 發表
減得嗰二三十個 percent,都冇乜幫助,減夠90%先啱
減90%係唔符合攞保就業補貼條件的

先抄先前罷工的曱甴!問題自然解決了!

引用:
原帖由 74x 於 2020-5-14 05:18 PM 發表
因管理不善而在全球最佳航空公司排名跌出三甲的國泰航空,早前已宣布高層減薪及放無薪假,消息指,國泰將推出新一輪減省成本方案

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200514/photo/bkn-20200514162409649-0514_00822_001_01b.jpg?20200514170725

呢個新聞真係好bad news

政府係咪要積極考慮入股呢?

新 ...
減得太少啦, 曱甴努力的啦
攬炒呀, 炒唔到減七成都叫失敗

引用:
原帖由 onnam 於 2020-5-14 06:03 PM 發表

黃色經濟圈幫客人⋯機?
駛乜咁隱晦丫,咪就係打飛機囉

黃色經濟圈,黃賭毒都包

減曱甴20%-30%咪算小囉。
D曱甴話要攬炒架!

黃飛雞

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-5-14 05:24 PM 發表

我認為全體減20-30%似係工會放風lor
生意冇左7-8成......唔雞人冇可能捱到
炒人好過減人工
全部減3成人工,無人會再願意做下去

炒3成,保住7成人唔減人工才是正確做法

恭喜腩炒成功,國泰航空以外,其他 大公司應該陸續有得呢!🍾🍾🍾 而本屆畢業嘅暴動大學生,呢世都唔使旨意搵到份工!🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

引用:
原帖由 ballking13 於 2020-5-19 12:18 PM 發表

炒人好過減人工
全部減3成人工,無人會再願意做下去

炒3成,保住7成人唔減人工才是正確做法
班空姐唔做嘅,咪辭職走去砵蘭街度做囉!🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]