• 瀏覽: 1,395
  • 回覆: 23
+3
美國《財富》雜誌於上月公佈年度全球最偉大的25位抗疫領袖,當中包括馬雲、蓋茨和比亞迪董事長王傳福等。其中,比亞迪的表現備受關注。這間去年電

公司首批口罩第一時間捐贈到湖北抗疫前線,至今已向96間醫院、公益組織和國際機構捐贈超過1000萬個口罩。另外在3月下旬,公司又為深圳六間超市和藥房提供1500萬個醫用口罩,以穩定地區供應。此外,比亞迪口罩還經外交部分發至阿爾巴尼亞、 埃塞俄比亞、斐濟等19個國家和地區的當地中國公民。

4 月9日,公司獲得美國食品藥品監督管理局(FDA)授權,可向美國市場出口按照中國產品標準生產的KN95口罩。上月 ,比亞迪接獲加州政府價值約10億美元(約77.5億港元)的口罩訂單, 比亞迪每月提供2億個口罩,包括1.5億個N95。
比亞迪亦經已和日本軟銀集團達成了合作協議,為後者開設獨家供應的口罩生產線,由5月起每月供應3億個口罩,其中包括1億個N95口罩和2億片醫用外科口罩。換言之,比亞迪口罩或有多達三分一供應給美國,並有多達一半數量供應日本。

所以美國領袖全部都是口是心非,又話唔要大陸醫療設備,呢頭就大量採購重要獨家供應比美國...

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/世界說/469612/口罩大半供應美-日-比亞迪-轉行-做抗疫先鋒

祖國, 醒番D過來香港, 等我地都可感受吓比亞迪的好嘢丫

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-5-10 03:03 PM 發表
Ching, 去淘寶搵比亞迪口罩就得. 不過要睇下 comments 係咪正廠, 同埋有D 唔受香港地區拍單.

精⋯⋯神⋯⋯分裂,同果啲盲反一樣。
呢頭反、果頭送。
引用:
原帖由 1001day 於 2020-5-10 02:57 PM 發表
美國《財富》雜誌於上月公佈年度全球最偉大的25位抗疫領袖,當中包括馬雲、蓋茨和比亞迪董事長王傳福等。其中,比亞迪的表現備受關注。這間去年電

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20200508/335407271209209856.jpeg/yM1zamsZ8zDlmS5yc5DVvOQjjcHwhAtKyRhza8kYc2s?v=w1280r16 ...

引用:
原帖由 1001day 於 2020-5-10 02:57 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20200508/335407271209209856.jpeg/yM1zamsZ8zDlmS5yc5DVvOQjjcHwhAtKyRhza8kYc2s?v=w1280r16 ...
所以打咩貿易戰呀~
明搶啦~
美國早前已經出現海盜攔途截劫口罩的行為~

比亞迪口罩大半供應比美日... 美國佬咁驚用中國製造的口罩, 牠們又要用又要驚, 會否因而出現精神分裂或驚恐症而暴斃啊...

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-5-10 03:05 PM 發表
唔係點有外匯供應
你估人地好似反中白痴咁, 以為咀炮就有錢咩...

美國咁反中就唔應該用中國製嘅口罩!

中國廠房改生產線, 一個星期就改好立即生產, 工人加班上堂學習操作新機器.  
外國廠房改生產線, 工人呱呱叫抗議違反勞工合約, 放火燒咗間工廠.

引用:
原帖由 阿乜水 於 2020-5-10 03:13 PM 發表

Ching, 去淘寶搵比亞迪口罩就得. 不過要睇下 comments 係咪正廠, 同埋有D 唔受香港地區拍單.
收到,等我去淘返幾盒,支持祖國

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-5-10 03:03 PM 發表
全國暫停口罩等6類防疫物資通過市場採購貿易方式出口

5月10日,澎湃新聞(www.thepaper.cn)記者從浙江義烏市商務局獲悉,從5月10日起,全國範圍將暫停以市場採購貿易方式出口新型冠狀病毒檢測試劑、醫用口罩、醫用防護服、呼吸機、紅外體溫計等醫用物資和非醫用口罩。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-5-10 06:16 PM 發表

收到,等我去淘返幾盒,支持祖國
Ching, 唔好意思, 睇到上便 Ching個帖, 走去睇下, 真係冇晒......希望遲D 啦.

比亞迪口罩....我都好有興趣想買返盒離睇下。

拼多多有比亞迪口罩賣,約3蚊個,醫用級別,5個獨立包裝。前排我買左送左好多比人,仲有五菱,非醫用,2蚊個。。我買開就會買定幾百個送禮自用!衣家會再平d...

主題標籤 #口罩
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]