• 瀏覽: 5,109
  • 回覆: 108
蓬佩奧︰不排除再展中美貿談 促華修正貿易方針
05月08日(五) 09:04
新冠肺炎疫情重擊經濟下,外界關注中國能否履行早前與美國簽訂的首階段貿易協議。 而在中美角力升溫下,美國國務卿蓬佩奧周四(7日)受訪時則指,不排除與中國展開更多貿易談判。
蓬佩奧接受消費者新聞與商業頻道(CNBC)訪問時,直指「如果他們(中國)如早前對我們所言,真的想與世界接軌、想保護知識產權、想進行公平及對等貿易」,雙方就可繼續進行貿易談判。他續指,但如果中國選擇奉行過去25年來的同一種貿易模式,總統特朗普就會因為這不符美國人民利益,予以回絕。
中美近日就新冠肺炎源頭問題交鋒不斷,蓬佩奧更是屢次歸咎中國,而被華媒多番抨擊。CNBC記者問道,在中美摩擦加劇下,美國一方是否仍可期望下一輪中美談判;蓬佩奧則態度正面稱︰「一如特朗普政府過去3年的做法,我們準備好以良好信念處理這些(貿談)事務。」
不過,特朗普早前曾表示,如果中國未有履行首階段經貿協議中的採購承諾,將會中止貿易協議。他其後又指,將在未來一兩周內,就中方是否達到兩國首階段經貿協議中的採購承諾作出報告。

美國之世界第一大話精,黃爸之光

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20200508/mobile/bkn-20200508090450640-0508_00972_001.html

附件

d2f44a3ba2ea42cc8fa1ddb396da4fdc.jpg(38.16 KB)

2020-5-8 09:51 AM

唔該快D中止質易協議。

美國發出求救信號 

回覆 引用 TOP

分明發難砸。。第一階段大家有曬合同。依家又話再開展。。算點?

回覆 引用 TOP

唔鐘意咪單方面取消囉. 簽嗰分鐘佢自己都心諗遲D咬多你幾啖.

莫聽穿林打葉聲, 何妨吟嘯且徐行, 竹杖芒鞋輕勝馬, 誰怕 ? 一簑烟雨任平生. 料峭春風吹酒醒, 微冷. 山頭斜照卻相迎, 回首向來蕭瑟處, 歸去, 也無風雨也無晴.
差不多3,000萬人失業
好, 傾下lor

輸打贏要 ,一直追問, 你大哥嚟㗎嘛,直接加關稅畀壓力

勿忘香港亂局你們有份推波助瀾

回覆 引用 TOP

真係唔使傾啦, 曬時間, 簽完又呢樣個樣...

回覆 引用 TOP

都話同美國簽約係無用,隨時可以改。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 59804774 於 2020-5-8 09:51 AM 發表

蓬佩奧︰不排除再展中美貿談 促華修正貿易方針
05月08日(五) 09:04
新冠肺炎疫情重擊經濟下,外界關注中國能否履行早前與美國簽訂的首階段貿易協議。 而在中美角力升溫下,美國國務卿蓬佩奧周四(7日)受訪時則指,不排除與中國展開更多貿易談判。
蓬佩奧接受消費者新聞與商業頻道(CNBC)訪問時,直指「如果他們(中國)如早前對我們所言,真的想與世界接軌、想保護知識產權、想進行公平及對等貿易 ...
中國駛鬼同你美國傾,顧下國內復工死亡人數急升,唔復工就可能又多千萬人失業...

https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29048080

中國4月出口回升8.2%進口大跌逾一成

隔離戴FULL GEAR既是否鬼..
派裝備那位是否係鬼...
派八達通,禮卷那個人是否又係鬼..
TELEGRAM內又有多少係鬼..
朋友被捉,會唔會篤灰,
戴口罩可能係鬼..唔戴又怕被人起底..

回覆 引用 TOP

呢條撚羊真係成日鳩UP

我係現代人

回覆 引用 TOP

前晚我都話左美國跪低係為左R錢架啦 
中國唔係大晒!但有錢就真係大撚晒架

美肺,預備被人告啦扑街

回覆 引用 TOP

附件

fire.jpg(41.53 KB)

2020-5-8 10:21 AM

[size=5.5]每日一毒果, 青山預埋我

主題標籤 #新冠肺炎
提示:支持鍵盤翻頁左 右