• 瀏覽: 13,825
  • 回覆: 12
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2020-5-2 04:13 PM 發表
香港新冠肺炎疫情有緩和跡象,香港餐飲聯業協會會長黃家和今(2日)在電台節目表示,業界生意在過往兩星期收縮40%至60%,希望在本月10日的母親節前,政府可考慮放寬對食肆的防疫限制,由每枱最多坐4人放寬至6人。
餐務管理協會會長楊位醒則指,在過去兩天假期,酒樓的午市生意稍有好轉,但晚市仍然沒起色,認為限制最多4人一枱的措施,嚴重打擊酒樓生意,即使臨近母親節亦沒客人訂枱,認為只要確保顧客與員工做足個人衞生措施,應取消每枱人數的限制。
咁又係既,一個屋企有時都多過4個人啦~!
如果出面開放到6-8人, 就變左好多朋友聚餐. 一個有事, 好易傳染左俾幾個朋友及家人.
面對高傳染性及隱藏性高既病毒, 要犠性短期聚餐及聚眾.
業界為左搵錢, 係咁叫放寬. 如果導致新一輪爆發個時, 又咪要政府執手尾.

引用:
原帖由 tomymt 於 2020-5-2 04:46 PM 發表
根本就無乜嘢!依家係頂爺煑餸!你看咁多人去了海灘了,有乜事?
有事個時, 又咪要政府執手尾.

引用:
原帖由 tony.hk 於 2020-5-2 04:49 PM 發表
飲乜野茶丫 入到去個個人都係篤手機,有幾多個會望住阿媽架

其實叫放寛都係業界同少數人.

引用:
原帖由 apmichael 於 2020-5-2 06:13 PM 發表
社區十幾日無case,何來病毒?
點樣定幾多日無case, 就認為無事, 可以放寛先.

而家有醫學理據, 兩個潛伏期都無事, 就最穩妥.

引用:
原帖由 hwwong 於 2020-5-2 06:25 PM 發表
抗疫時期, 又不可以聚眾及多人聚餐, 但飲食業又不可以冇生意少收入... 真係兩難了...

始終, 香港要有28日無確診才有本錢全面放寬限制啊... ...
所以大陸一開頭夠狠.
外國都要仿效.

引用:
原帖由 holo3 於 2020-5-3 01:58 AM 發表
香港都算安全,有條件可以放寬一下人數
"算"安全. 既然唔肯定, 咁唔好放寬.

引用:
原帖由 minifigure 於 2020-5-3 02:01 AM 發表
其實好多人為抗疫 唔介意出少次去街慶祝母親節 莫非為寧願為左慶祝母親節就唔介意令母親染病?
講真, 有心慶祝, 都唔一定要正日.

引用:
原帖由 赤色戰狼 於 2020-5-3 01:41 PM 發表

巴士,地鐵點解唔限制人數?
聚餐會除口罩, 會講野. 兼且有聚餐群組感染.

少左人出街, 巴士,地鐵都鬆動, 亦唔會除口罩.

引用:
原帖由 tinghoyin 於 2020-5-3 01:58 PM 發表
根本就唔關事, 要封,剩係公共交通,同係屋企既接觸已經夠全世界仆街, 你阻飲食做生意只係門面功夫而已
"你阻飲食做生意只係門面功夫而已" ??
而家淨係限制飲食業咩
娛樂場所,美容院個啲直頭無得做生意喎.

引用:
原帖由 harrysin 於 2020-5-3 09:11 PM 發表

政府同你執屍添阿!
執你條屍?

引用:
原帖由 harrysin 於 2020-5-3 10:43 PM 發表

執你全家阿撲街!
咩話? 要政府執你全家呀..

引用:
原帖由 harrysin 於 2020-5-3 10:51 PM 發表

執埋你祖宗十八代d賤骨頭阿臭嗨!
哇, 你越講越勁, 連你祖宗十八代都要政府幫你執屍.

引用:
原帖由 terrywong25 於 2020-5-4 08:43 AM 發表
你咁講就啱,孝順嘅,日日都係母親節,何必拎個節日黎做樣?
節日只係俾商家用黎搞啅頭搵錢.
真係孝順既話, 唔係靠個節日當天搞咁多野出去食飯, 而係平時對父母既關顧.

主題標籤 #新冠肺炎
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]