• 瀏覽: 540,056
  • 回覆: 591
  • 追帖: 31
+352
睇吓明天又有幾多腦殘出嚟,想重溫推倒《逃犯修訂條例》舊夢?  只怕發你嘅春秋大夢,就算有7百萬人上街,港版國安法都不會被推倒。

現在只怕港版國安法唔夠辣,或只係一擺設,要真的有漢奸被定罪才能放心。

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2020-5-23 09:43 AM 發表

睇依家個局,阿爺都唔撚再信林鄭,佢只係企响電視前面處理肺炎疫情,可能已經廢咗武功。
只要睇下其他嘢……包括教育局處理辱華試題、保安局長近來嘅說話語氣、邱騰華處理港台嘅反應……都較以往積極,唔似林鄭班子嘅作風,似係阿爺在背後發功。 ...
現在已放風妓者要發牌,睇吓會唔會真的動手整頓黑媒。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-5-23 09:55 AM 發表

將反貪工作交返俾警察先啱數
原本廉政公署成立目的係用來對付警察
邊有可能仲繼續容許一個比香港電台更反政府的部門存在
如果咖啡館真的咁反政府,應該要整頓,但我唔讚成廢咗𠰠,因為什麼都交給警察去執行,會令警權過大,始終要平衡。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-5-23 12:01 PM 發表

問題係依家咖啡館變成係唯一一個可以公然貪污的部門,因為只有佢先有權執行防止賄賂條例,佢自己貪污係無人可以根據法例將佢法辦

而睇往積,全部泛民都放生,好大機會收泛民錢辦事

咁既部門,仲留黎做乜?斬草要除根,香港電台頂多嘴炮一下令政府難憾,但係廉政公署手上咁多機密資料,呢批機密資料洩露出去的話,危險性比香港電台更大 ...
可以警察、廉記共同執法,互相牽制,如果只有警察獨大,怕會遲早腐敗,倒退成港英時代咁。

唔知港版國安法有冇追溯期,聽湯大狀口吻,唔想有,但這樣做會放生好多人。

我覺得阿爺一開始會放手比香港自己執行條國安法先,由香港法庭自己審自己判,但留有一手,如果唔理想,中央應該會設機構直接介入。  假髮人要睇車啦。

大家估下港版國安法幾時正式生效,如果快過國歌法就好笑。

聽梁愛詩講,似乎檢控和審訊都留在香港。  以現時的龜速進度,可能嗎?

膠登仔果然膠,取笑警察會被公安武警取代,明明自己才係杜雷絲。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-5-23 10:20 PM 發表

用返香港人審,咁同無立無分別
最怕如此,所以一日細節未出,都唔敢開心住。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-5-24 10:17 AM 發表
今天下午,反對派會發起在港島區遊行,這次遊行沒有得到警方批准,而今次遊行,會有多少人參與,可以是為反對派,還剩下多少力量反抗的一個表面指標。
反對派將中央頒布的國安法,是為洪水猛獸,使他們驚惶失措,很多人都認為會引起港人大規模的反對,甚至出現激烈的違法行動,可是數天過去,一切都十分平靜,雖然有人想去抗爭,但實際參與的人,卻又十分之少。
看來這些反中亂港的人,終於也懂得害怕,如果今天,連他們玩了那麼 ...
冇啦冇啦,以今天的人數和破壞力,相信黑暴皮已收。  現在等睇點收拾班買國賊。

引用:
原帖由 zambot3 於 2020-5-24 11:20 AM 發表

依個正正係中央將來要直接管理香港警隊既原因,過去一年反修例事件已經睇到香港警隊重要性,香港任何一個人包括777可以反,唯獨是香港警隊絕對不能反,所以與其話公安將取代香港警察,不如話香港警察將升呢做公安。 ...
共產黨不嬲係黨指揮槍。

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2020-5-24 06:39 PM 發表

菊花杰吹到今日有百幾萬人出嚟,睇到盡都係一萬幾千人……雷聲大雨點小,而且菊花杰自己都冇浦頭,剩係見到快必及弱智峯出現,睇嚟……好多黃絲政棍真係餚底。

中央推國安法港版23條,未立法已經有一定的震懾作用,有腦嘅大佬輩都知玩大咗冇彎轉,唔走佬都唔敢再搞事,因為阿爺係同你玩堅唔係吹。濕鳩才子燒藥丸已經走咗去台灣避難,話可能自己以後返唔 ...
但肥佬黎仲繼續玩大,毒果十分有機會今年內被取締,等睇戲。

直至現時為止捉咗百多隻曱甴,成績算唔錯。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]